Årets bygge 2009 – årets fiasko grandissimo

Tänk att ett i teorin så enkelt projekt gå så fel.

Tänk hur enkelt det var att hitta på kul idéer, projektera och bygga.

Tänk hur självklart det att att det var entreprenörens fel när taket rasade.

Tänk hur förvånade alla blev när huset började falla isär och syndabocken måste sökas bland de skummisar som rör sig i skuggorna av varje projekt.

———

Nu är det i alla fall rivet, sanerat och lagt på hög.

Orsak och ansvar är inte utrett men det finns mycket som tyder på att den undersökningen aldrig kommer att bli rätt utförd. Min insats som projektledare, kvalitetsansvarig, konstruktör, bagare och numera BAS P/U gör det hela en smula generande. Byggblasket antog i sitt slentrianmässigt (?) slarviga könsrollstänkande att Fru Sync var ansvarig för inköp av byggmaterialet. Tyvärr – inte ens det kan jag skylla på någon annan.

———

Vi kan räkna in en allvarligt skadad pepparkaksgubbe, i övrigt inga personskador. Däremot har projektledningens trovärdighet och hushållets julstämning kraftigt fått sig en käftsmäll som svider. Jag får förmodligen kompensera med högre gran, vitare snö och godare godis. Precis som i byggbranschen.

De inblandade figurerna (prinsessan och väktarna) är ju i och för sig tillverkade av samma usla material som slottet, så visst har de en tveksam fysisk status just nu och mår kanske inte så bra heller. Projektet kommer få svara för rehabilitering. 10 minuter i 200 grader. Går det så går det. Det är så det går till i byggbranschen.

Annons

12 reaktioner på ”Årets bygge 2009 – årets fiasko grandissimo

 1. Könsrollstänkande… Frågan är varför du inte gav Fru Sync jobbet som projektledare?

  Det hade du själv tjänat på…. – så här med facit i hand! Fler kvinnor borde få bli syndabockar i byggbranschen. Hittils har man bara utsett en kvinnlig konstruktör till syndabock. Det borde gå att få tag i fler kvinnliga syndabockar om man bara ger dem jobb och ”rätt” positioner i projekten – mitt i skottlinjen borde vara kvinnans självklara plats 🙂

  • Som det ser ut nu har vi ingen anledning att tror att fotsaltet har haft en negativ påverkan. Det primära i undersökning som hittills framkommit är att att hållfastheten i stommen (pepparkaksdegen) verkar ha tappat sin bärförmåga totalt.

   Faktiskt så gjordes ett test två dagar efter raset, där degen bakades längre på låg temperatur. Resultatet verkade bli spröda fina byggelement. Tji fick vi. Igen.

   Ytterligare ett hus som rasade ihop på ett dygn. Mystiskt.

 2. Sync, jag kan inte längre se min nominering av ditt bygge till Byggvärldens pepparkakshustävling.
  Min kommentar i Byggvärlden med motivering till varför ditt bygge borde vinna är borta (lost i cyberspace) – bäst du anmäler dig självmant… Skynda!

   • Haha – det fuskbygget ser ju ut att vara uppfört av en riktig trader – helt klart en vinnare! 🙂

    Ärligt talat, Byggvärlden! Sync borde vinna – inget färdiggräddat fuskelement – utan en helt ”ärlig” byggprocesss så som vi är vana att se den… Autentiskt!
    De andra har säkert fuskat med såväl själva byggprocessen som med inköpen!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s