Sync har haft en konstpaus…

…eller en av oss. Kollegan. Men nu är han på det igen.

Själv är jag ju konsekvent tråkig och formaliserad i mitt tänk och beteende. Budgetfascist, kontrollfreak och ständigt redo att sänka roliga idéer onödiga/dyra/dumma. Allt in the name of projektledning. Sån är jag.

Kollegan däremot har en annan ingång. Med minst en halv fot kvar i konstnärsvärlden och ett oförtröttligt barnasinne så vill han göra lite roligt och fint också. Kollegan är djupt insyltad i arbetet med att knyta konstnärer till byggbranschen och har egen nyckel till huset där konstnärerna håller till. Sån är han.

——

Det finns ju några kommuner i landet och faktiskt några företag som tagit ett principbeslut att 1 % av byggkostnaderna skall gå till konstnärlig utsmyckning. Det är mycket pengar det.

Skeptikern i mig säger: – Håhåjaja, vi får väl se.

Det brukar inte finnas pengar över på slutet, så gäller att konstnären får komma in tidigt i spelet i så fall. Att med hopplöst liten budget hitta på något när bygget är klart och färdigt är en ganska otacksam uppgift.

Däremot tror till och med jag som auktoriserad tråkmåns och glädjedödare att det kan funka bra om man tidigt i processen bestämmer sig att detta är viktigt för projektet och att beställaren är väldigt tydlig med detta. Det behöver inte kosta så mycket heller, 1 % är väldigt mycket om man frågar mig.

Så om vi ger plats för en konstnär med kreativa och roliga idéer i projekteringsskedet, har en lyhörd arkitekt och en engagerad och tydlig beställare, om vi får konstnären att stanna i ramarna för vad som funkar ekonomiskt, då kan det bli riktigt bra.

——

(hittade teckningen i en gammal bok – Barbara Henniger – duktig tjej det)

7 reaktioner på ”Sync har haft en konstpaus…

 1. Hoppas verkligen att någon sätter stopp för det där tilltaget som beskrivs på bilden. Inte skall någon konstnär komma och kladda ner med färg. Husen i bakgrunden är uppenbarligen ett unikt och tidstypiskt exempel på sent miljonprogramsområde i ärlig, grå betong som måste bevaras för eftervärlden!

  • Jag anar en sarkastisk ton här! 🙂

   Skoja inte om detta. Jag är uppvuxen i gamla Göteborgshems miljonprogramskåkar vid Östra Sjukhuset. Jag har lite svårt att minnas exakt när, men ungefär 1980 så kostade man på området en klatschig stänkfärgsmålning i trapphusen, till och med lite bårder och schabloner målades in. Förmodligen hade någon kämpat hårt för att få loss lite extra pengar att göra fint med. Sweet memories.

   Så teckningen är helt autentisk, den är i och för sig ursprungligen från DDR och några decennier gammal men ack så sann.

  • Jo, det där väcker ju funderingar.

   Både vad som som är bevarandevärt, den enskildes rätt att överklaga och – framför allt – vilka kreativa alternativ gnällspikarna hade själva.

 2. Redan på första rundturen på min 92 ha stora arbetsplats så hittade jag, vad jag trodde var, mitt första ”projekt”. Jag skulle snygga till. En helt ologiskt placerad byggställning med en massa tingentangel stod och skräpade längst ut mot havet. Den blev en lätt match att ta hand om.

  Skräpet som jag planerade ta bort var en investering i ett konstverk. Pricken över i. Slutet på en lång konstnärsväg.

  Så, i mina projekt spenderas inte en krona på konst. Nej, inte ett öre ens. Nada. Dumheter.

  Nej i mina projekt får själva byggnaden bli konstverket. Om SvenneSvensson bara visste vilket konstverk varje bygge är så skulle det snart bli väldigt lite pengar som behövde spenderas på traditionell konst.

  • Viktoria!

   Listen up – Du skall från och med nu skicka 1 % av alla dina pengar till Sync, sen kommer vi upp och fixar lite fräsig utsmyckning när kassan blivit tillräckligt tung.

   Kontonummer kommer per mail

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s