100 nya år av tillväxt?

Ibland blir man förvånad.

Ibland blir man skraj.

Ibland blir man bara jävligt sugen på att driva hårt med människor som tar sig själva på stort allvar. Men det blir blir lite makabert när alla redan runt står i ring och runt stackarn och skrattar rått. Så känns det när jag kastat bort fyra minuter på den här sopan.

Calle har redan uppmärksammat honom. Det var ju inte så överraskande, Calle reagerar med med ryggmärgen, han har tagit klar ställning politiskt och har sin uppfattning klar. Jag är mer oprecis i min övertygelse rent politiskt, men det här utspelet fick mig inte att pendla över till alliansen direkt.

Bloggen På Slak Lina har också gjort ett nummer av den tämligen usla youtube-filmen. Han ser det mer ur ett annat perpektiv. Bloggaren är reklamgubbe med näsa för vad som funkar  i social medier. Han sänker den stackars centernissen jäms  med tubsockorna. Jag håller med. Man kan missta detta för en ganska dålig Killing-sketch. Det är svårt att ta på allvar.

Hade jag varit elak så hade jag skrivit något elakt om ett brillmongo utan koll på byggbranschen som missat intagningen till centerstämmans broilerskolan och måste hitta på tillräckligt korkade upptåg för att överhuvudtaget komma in på valbar plats i någon lantiskommun  där centern ännu inte gjort bort sig fullständigt. Men det gör jag inte.

Rent sakligt istället. Han hänvisar till en rapport som är väl känd häromkring sen länge. Hade han läst och förstått något av den så hade han också vetat att de dyra och svåra felen begås på konsultkontoren och i styrelserummen, inte på byggena. Kommentaren om kaffe och cigaretter räcker egentligen för att vifta bort det hela som trams. Men han har rätt i att byggbranschen har usel utveckling vad gäller produktivitet. Däremot kan knappast våra fackföreningar lastas för det.  Sen har vi många många andra saker att ta tag i och göra bättre, men det tror jag Jonas Pettersson inte ha noterat. Istället plockar han lättköpta poäng utan komma med ett enda konstruktivt förslag själv.

Så – 100 nya år av tillväxt?

Om Jonas Petterson representerar Centerns tillväxt så lär det ta ungefär hundra år innan jag ens funderar på att lägga min röst där.

(oj – jag tog just politisk ställning – blygsamt men dock)
Annons

24 reaktioner på ”100 nya år av tillväxt?

 1. Jag lutar mer och mer åt att tefatet på Stureplan är riktigt, och det vi ser nu är resultatet av korsbefruktningen med Blondin Bellas föregångare inne på Spy bars toaletter.
  Tur ni byggare har hjälmvana.
  Vi andra sitter här med foliemössan och våndas.

  • Stureplans-centern…?

   Jonas P är knappast med där va?

   (behåll foliemössan, det är inte helt bevisat ännu att den skulle vara onödig. Däremot tror jag du kan ta bort nylonstrumpan över TV´n, det verkar som det var en bluff.)

 2. Det är värre än så, han står som pressekreterare hos Centers riksdagskansli.

  Så hela filmen är väl en väl genomtänkt mediastrategi för nätet, så han blir känd lagom till valet, därav ”killing” formatet.
  Säkert någon amerikansk spinndoctor som lagt upp strategin.

  Vad han blev känd för först ska nog boskapet ha glömt lagom tills dess.

  Så mycket skräp på burken numera så vi kör med en raggsocka 🙂

 3. Pingback: Är produktivitet = kvalitet och kostnadseffektivitet??? @ byggblasket.se
 4. Är det så fel? Är det verkligen det?! Visst han är en brillmongo som inte är riktigt torr bakom öronen men det är väl bra att någon säger något. Ligger det inte något i det han säger om att det kanske inte händer så mycket ute på byggarbetsplatserna.
  Byggbranschens problem kan så klart inte lastas endast på snickarna och rörbockarna ute på fältet. Hela branschen har ett felaktigt synsätt från byggarleffe som kommer hem och saboterar hos mig till Donald som sitter och visar hur dum han är på SVT.
  Jag hoppas fler vaknar och gör Youtube-filmer, startar facebook-kampanjer, skriver brev till politiker, skriver till byggbolagsvd:ar, kontaktar TV, kontaktar radio osv osv osv.
  Något måste hända! Glasögonormen, hur naiv och korkad han än verkar, är på rätt väg. Vi måste starta ett uppror som får branschen att inse att vi tycker ni är för jävla dåliga!
  Heja glasögonormen!
  Tack för idag! Nu ska jag ut och täta min hängränna på mitt nybyggda hus. Den läcker för att någon sabla byggare förmodligen koncentrerade sig mer på sin cigg än på att min hängränna skulle hålla längre än 3 år!

 5. Hörde om klippet för en tid sedan men har inte sett det fören nu. Först trodde jag att det var en parodi, med tanke på sättet han pratar. Sedan såg jag att han gick och smygfilmade i Uppsala så förstod jag att det var på allvar. Låter helt enkelt inte trovärdiga som människor med den där dialekten. Det är alltid skönt när man får ett tillfälle och smita iväg till västkusten och tala med människor som snackar naturligt.

  Inte sagt att det inte finns möjligheter till effektivare produktion i byggsbranschen. Dock, vilket du också påpekar, ligger problemet inte endast på bygget, utan snarare där utanför. Han kanske skall jämföra sitt eget arbete som politiker och se vilken produktivitetsökning de haft sedan 1910? Det är detta som kallas för Baumoleffekten (eller Baumols cost disease på engelska).

  Teknologisk utveckling har helt enkelt inte varit möjlig att inkorporera i byggindustrin på samma sätt som i tillverkningsindustrin men lönerna måste ändå stiga i samma takt som i ekonomin i övrigt även för mer arbetskraftsintensiva verksamheter. Och ärligt talat så har la inte rationaliseringen inom byggsektorn som faktiskt genomförts höjt produktens kvalité.

  Skall dock sägas att även maskiner sitter och dricker kaffe emellanåt. Sitter precis med en gammal bok (1981) där det påpekas att medan 70 procent av arbetet i exempelvis stålindustrin är skiftgång för att ytnyttja maskinerna maximalt arbetar maskiner i svensk industri endast på maximal effektivitet tre procent av tiden av sin livslängd.

 6. Re: Olle Jansson.
  Ytterligare en byggare som, så fort det klagas på byggbranschen, klankar ner på andra branscher!
  Det är alltid så! Blir byggbranschen oerhörda problem mindre om man nämner andra branschers problem? Jag förstår inte sammanhanget!

 7. Mothugget är det nog inget fel på men jag ber om ursäkt för att jag kallade dig byggare!
  Fast då förstår jag ännu mindre ditt syfte med att svärta ner en annan bransch, i vad jag tyckte var uppenbart ett sätt att ta bort fokus på de enorma problem som byggbranschen har.
  Återigen, heja Glasögonormen. Han vågar i varje fall ifrågasätta byggbranschen. Heja, heja! Han kanske inte är den skarpaste kniven i lådan men han verkar ha förstått det som inte byggbranschen har förstått, vi är trötta på er, ni är för dåliga, riktigt pissdåliga!
  Återigen Olle, det var ett riktigt övertramp att kalla dig byggare, jag ber om ursäkt. För du är väl inte en sådandär som inte längre vågar stå för att du är byggare, för att du skäms. 🙂

  • Vadå svärta ner en annan bransch? Jag anser inte att jag behöver ha något bakomliggande syfte när jag ifrågasätter youtube-politikerns sätt att resonera.

   Det är inte realistiskt att jämföra tillverkningsindustrin och byggbranschen och ifrån detta komma till slutsatsen att denna differens är byggarnas fel. Byggbranschen, vård, skola, omsorg, service och så vidare har i de flesta avseenden mycket svårt att konkurrera med tillverkningsindustrins produktivitetsökningar de senaste hundra åren. Effektivitetsvinster genom arbetsdelning, långa serier och kapitalinvesteringar är mycket svårare utanför industrin. IT-teknologi har la rimligen inte givit så pass mycket vinster i själva byggandet.

   Däremot säger jag inte att det inte finns problem i byggsektorn. Såsom bristande konkurrens och spilltid som inte längre existerar i tillverkningsindustrin. Men det får la ändå vara någon rim och reson.

   • Tack Olle, det är skönt att höra det lite från sidan. Det är så mycket snack om att industrialisera, men väldigt lite bra idéer om hur det skall gå till. Det blir mest bara luft och fina ambitioner, sen kör vi på som vanligt ändå.

    Mycket snack om lite verkstad.

 8. Bransch och bransch men Olle du säger ”se vilken produktivitetsökning de haft sedan 1910?” Då ger du ju dig på en annan ”bransch” (politiker).

  Sen är jag väl extra känslig för det är alltid den responsen man får när man klagar på byggbranschen. Då klagas det på någon annan och jag kan inte se vilken relevans det har i denna debatt. Därför reagerade jag, inget annat.
  Vet inte riktigt vad du menar med rim och reson men så farligt var väl ändå inte mitt mothugg. Lite får man ju tåla för tusan!
  Sen stämmer det nog att glasögonormen missar poängen lite men jag kan förlåta honom för det. Han säger i varje fall något.
  Huruvida vi ska industrialisera eller inte tror jag inte är det primära för branschen. Det finns så många andra problem för byggbranschen som är MYCKET större.
  Det allra största problemet är hur vi kunder ska få er byggare att förstå att vi tycker ni är pissdåliga och att det inte är kunderna det är fel på!

  Dock kan jag konstatera att du (Olle) nog inte riktigt har förstått hur många vi kunder är som tycker att byggbranschen har gått för långt och hur jäkla illa vi tycker att byggbranschen sköter sig.
  Jag tror vidare att vi visst har stora problem på byggena vilket du hävdar att det inte finns. Jag tror det finns en mentalitet ute bland byggare som är helt åt skogen. Denna mentalitet genomsyrar hela branschen, från snickaren som tycker kunder är det värsta som finns till Donald och andra pampar som inte förstår varför ARN-anmälningarna blir fler och fler och tingsrätterna får massa merjobb.
  Det funkar inte längre att agera som man gjort i alla tider: Bygga fort men fel och sen köra uttröttningsmetoden eller hotmetoden mot sina kunder.

  Mycket snack och liten verkstad är Berras signum! Tack för i kväll!

  • Jag vill verkligen poängtera att jag anser att det finns en viktig och för diskussionen avgörande distinktion mellan saklig kritik och demagogi. Det är osakligt att ställa upp byggbranschen, eller vilken annan bransch som helst – såsom politik, om man nu kan kalla det för en bransch – mot industrin i avseende på produktivitetstillväxt.

   I förlängningen är även jag en kund till byggbranschen och jag är verkligen inte nöjd! Detta är dock inte enbart en fråga om byggarnas inställning. Det är väldigt enkelt att använda sig av metoden att peka ut vissa specifika grupper och deras påstådda mentala egenskaper. jag ställer mig dock tvekande till om sådana stereotypa bilder hjälper.

   Nu skall det poängteras att byggsektorn inte är mitt område, utan arbetsmarknaden. Med min förförståelse finns det dock tre källor till ineffektivitet inom byggbranschen som är värt att diskutera.

   1) Ineffektiv arbetsorganisation. Att en gubbe sitter i en lastbil och dricker kaffe beror kanske inte på att han är lat (personlig egenskap) utan på att logistiken är dåligt koordinerad (organisationens egenskaper; inte precis Just-in-time).

   2) Bristande konkurrens. Se exempelvis Konkurrensverkets rapport 2006. Möjligt att en bättre konkurrens kan tvinga fram en lösning av 2).

   När man angriper byggarnas mentalitet så tycks detta dock implicera att det är bristande konkurrens på arbetsmarknaden och att arbetskraftsimport skulle avhjälpa detta genom att den inhemska arbetskraften måste vara mer på tårna. Möjligen att detta har en relevans för ROT-avdrag och andra småtjänster Det är dock min uppfattning att det överhängande problemet ligger i en bristande konkurrensen mellan de stora bolagen.

   3) Institutionella problem. Med en snårig och svårtolkad PBL är det osäkert och tidsödande att starta och genomdriva byggprojekt. Denna kostnad lämpas sedan över på kunden. Tillsammans med en bristande konkurrens och kommunens planmonopol uppmuntrar detta till förhandlingsplanering där kundens behov ofta kommer i tredje hand.

   • Kan inte annat än hålla med dig på de flesta punkter dock vill jag, med en dåres envishet, peka på den mentalitet som jag är helt säker på är grunden till många av de problem vi ser inom byggbranschen.
    Jag tycker inte alls att det är osakliga argument jag framför som du säger. Visst glasögonormen kanske är en demagog i viss mån men det tror jag alla som ser filmen förstår. Trots detta tror jag de flesta kan förstå vad han menar och tillgodogöra sig vart han vill komma. Jag antar att han, precis som jag, tycker att byggbrasnchen är pissdålig.
    Känner du någon politiker som inte är en demagog! Har du följt partiledardebatterna? Proffsdemagoger!

   • Jag är inte vidare förtjust i att använda mentalitet för att beskriva en viss grupp; negrer har rytmen i blodet, göteborgare drar ordvitsar.

    Men visst, låt oss för argumentationens skull säga att det är något fel på mentaliteten bland byggare. Vad skall vi göra åt det? Skall vi sända byggnadsarbetare på kurser och seminarier i kundempati, förståelse och luthersk arbetsmoral?

    Eller skall vi utgå från att byggare, när de drar av sig blåstället och går hem, överlag inte är vare sig bättre eller sämre än folk i allmänhet och istället försöka komma fram till de strukturella förutsättningar som uppmuntrar, bibehåller och skapar en sådan mentalitet?

    Jonas Pettersson verkar finna källan till detta i facket som den strukturella orsaken. Ja, han hävdar till och med att byggarna själva skulle tjäna på ökad konkurrens och högre arbetstempo, ett eko av Frederick Taylor. Min uppfattning är dock att detta är ett utslag av partipolitiska överväganden snarare än en genomtänkt analys. Min förståelse är att problemet är lite mer komplicerat än så.

   • Göteborgare heter faktiskt Glenn! Jodå, allihopa!
    Nej, jag har ingen patentlösning på hur man ska förändra den mentalitet som jag kan se genomsyrar byggbranschen.
    Moral, etik och yrkesheder borde kanske åtminstånde diskuteras under utbildningen.
    Om det nu är så att en viss grupp med allra största sannolikhet har en viss mentalitet så måste väl det belysas! Om det nu är det som är problemet. Politiker (demagogerna) brukar normalt inte våga detta för rädslan att tappa röster. Men vi som sitter när och spånar borde väl kunna göra det?!
    Så otroligt låter det väl ändå inte? En grabbig schargong, där kunderna är dumma i huvudet och ”jag skiter väl i om den brädan är spräckt” (jag får ju samma betalt ändå). En attityd till sitt yrke som leder till att vi kunder tycker att dom är pissdåliga.

    Jag tror att fackets roll i det hela är att man lyckats driva upp lönerna till absurda nivåer. Folk (kunder) kan inte förstå att en byggare kan tjäna mer än en sjuksköterska.
    Och hur svårt är det att vara fackpamp och driva upp lönerna om branschen hela tiden blir subventionerad av staten??!!!

    Det är nog så att vi båda ser att byggbranschen har enorma problem men tycker olika delproblem är det som har störst inverkan. Jag kan bara konstatera att många byggare inte längre vågar berätta i villaområdet vad de gör för att de skäms för sin bransch. Det är också så att många känner igen sig när man pratar om vilka det var som gick ”bygg utan anledning” i skolan. Det var just de människor som nog skulle behöva en dos av moral och etik.
    Jag vet, en hemskt obekväm tanke men vi är många som känner igen oss i den beskrivningen, så något ligger det nog i det.

 9. Pingback: Byggbranchen släcker fler eldar än brandkåren! @ byggblasket.se
 10. Herregud vad rätt jag har!!! 😀 Nästan ett år senare och det är lika sant nu som då! Blev Olle frälst eller tröttnade han bara?

  • Frälst? Vet la inte om jag kanske tyckte det blev lite väl långt ifrån ämnet och allt för omfattande att börja diskutera lönebildning och fackligt arbete inom Byggnads avtalsområde visavi exempelvis Vårdförbundet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s