Detta är ett byggprojekt, Berra (av många)

Förlåt, men jag har börjat något utan ha koll på vad det skall bli. Det började så här.

Del 3 (av 100?)

——

Prolog.

En bekant till Sync köpte en villa i höstas. Sync fick ett uppdrag att rodda en ombyggnad. Det var inflyttning för en vecka sen.  Jag tänkte Berra kunde få en glimt in bakom kulisserna.

Uppdraget var att blåsa ur en villa och göra nytt på två månader. Inte renovera egentligen för huset var inte på något sätt dåligt, tvärtom. Ett kvalitetshus från 1974 som det i princip inte ändrats på någon gång. Det var helt enkelt en Total Makeover från sjuttiotalet till 2010.

Tidplanen var egentligen mot bättre vetande. Det var ganska omfattande aktiviteter och många inblandade som skulle samsas på en begränsad yta och på väldigt kort tid. Vi hade ungefär sex veckor förberedelse innan byggstart och mitt budskap till kunden var övertydligt
– Visst, två månader är ok, men då skall allt vara bestämt när vi börjar och inget velande på vägen!

Allt var bestämt när vi började på plats. I stort sett. En del val av badrumsutrustning återstod, det störde inte framfarten och klämdes fram när det verkligen behövdes.

——

Byggstart den första december.

Vi visste att vi kunde stöta på överraskningar när vi rev ut det gamla, det kan finnas asbest och annat otrevligt i vilket hus som helst från den tiden. Lyckligt nog var det inte så.

Däremot uppstod ett annat fel som kunde blivit överjävligt besvärligt. Riningen stämde inte. Skorsten var mycket större än arkitekten hade på ritning, och köksfirman hade ritat på det underlaget, beställt och producerat ett kök som inte fick plats. Den typen av fel som kan sänka ett projekt och kosta hundratusentals kronor. Märkligt nog gick det att helt ändra planlösning med samma köksuppställning och faktiskt få en lika bra eller bättre lösning. Det var inget annat än tur. För Sync, arkitekten och köksleverantören. Och för kunden med.

Sammantaget en ganska liten dos av oförutsett.

——

Så sista veckan i januari, då. Ett crescendo grandissimo.

En ganska massiv insats. När jag och kollegan var ute en sväng och tittade på plats så fanns det nio byggbilar på villagatan. Kanske så var det tolv man som jobbade samtidigt i huset och dessutom ett par städare som börjat förbereda sin del.

Köksmontören fick vinterkräksjukan. Det blev närapå hårda ord men han löste det med en kollega som täckte upp. Allt i ordning i sista stund.

Badrumskillen gick upp i rök. Duschdörren saknades. Han jagades fram idag och fick sorgset avslöja att han skilt sig i måndags. Hemmet splittat i två delar, barnen fördelade . Han fick ta hand om tjejerna. Duschdörren saknades fortfarande. Svårt att skälla i det läget.

Ventkillens var magsjuk och borta måndag till onsdag, sen dog hans svärfar på torsdagen. Fläktarna kom inte igång och en av mina bästa vänner sjönk ihop och grät på bygget.

Målarna – stackarna – var av bästa märke. Effektiva, duktiga och befogat griniga av att behöva dela 120 m2 med samtliga yrkesgrupper samtidigt som de skall lämna bästa finish efter sig.

Elektrikern som alltid utan undantag måste vara sist på plats hade en än mer otacksam uppgift. Det blev efter midnatt sista dagen och då hanns ändå inte allt med. Det gick några dagar till innan fläktarna snurrade och värmen fick full effekt.

På grund av sena beslut och velig beställning (Sync?) så skulle Glasmästarn montera ett stort glasparti sista dagen, samtidigt som alla gjorde sin slutfinish. Städarna var redan på plats. Så fredag morgon – samtidigt som slutstädning pågår! – så river vi upp ett stort hål i ytterväggen mitt i smällkalla vintern. Det kändes sådär men blev väldigt bra!

——

Nåväl. Dags för eftertanke.

Om detta inte dryper alltför mycket av självgodhet och  skryt så hoppas och tror jag att detta är ett gott exempel på att det kan gå bra också. Vi har klarat av detta utan hårda ord, inga hot om tingsrätt, alla inblandade talar fortfarande med varandra och kommer fortsätta träffas i nya projekt.

Att det dessutom passerade fyra månader av livet under tiden för alla visade sig med ett förlorat körkort, en ledsam skilsmässa och en bortgången älskad svärfar. Det ger lite perspektiv på väsentligheterna.

Kunden ändrade sig nästan inget alls under byggets gång, blev lite besviken på några saker, blev väldigt nöjd med mycket annat och kommer ringa samma gubbar igen. Och igen. Och igen.

Tror jag.

Vi har ju inte gått igenom ekonomin än 🙂

Annons

8 reaktioner på ”Detta är ett byggprojekt, Berra (av många)

 1. Det ska bli intressant att följa denna serie och jag tycker nog jag borde få någon form av royalty.

  Tror du att någon av dessa 100 artiklar kommer att handla om någon av de 10.000-tals svenskar som har fått enstegstätade fasader?

  • Vi kan dela lika på intäkterna, inga problem. Byggblasket drar säkert in miljoner med den där spikmattan han annonserar om, kapitalist.

   Nej, här är det välgörenhet som gäller.

   Och visst skall det bli fasadskandal här på Sync Blog, mina bars gudmor och gudfar köpte ett sånt hus och har just passerat tioårsgränsen, dvs alla garantier upphör. Jag har inside på den affären…

   Jag räknar själv med att få min belöning i himlen, om de släpper in mig där 😉

 2. Berra, vad girig du är 😉
  -Är du helt säker på att du inte själv är byggare i grund och botten… ?
  -Vilken rad satt du på i klassrummet?
  Har svårt att tro att du satt mycket längre fram än oss andra kålsupare… 🙂 haha så framåt som du är!

  Klart skall du ha royality. Jag är säker på att Sync ger dig minst 30% av det han tjänar på sin blogg! 😉

  • Kanske rinner lite byggarblod i venerna, hemska tanke! 🙂 Jag tillhörde nog dem som satt i en rad framför byggarna och bara hade en oändlig tur att jag lyckades få ett bra yrke! Därmed inte sagt att byggaryrket är ett dåligt yrke om man gör det på rätt sätt! 🙂

   När det gäller garantierna (i de fall de finns) så tror jag att ganska många insett att de inte är riktigt heltäckande om man säger så…

   Ni har säkert koll på den utredning som gjordes nyligen där man kom fram till att hälften av denna typ av hus hade så stora fuktproblem att en hel fasadsida eller mer behövdes bytas. Men om man läste undersökningen lite nogrannare så var det 98% som hade fuktproblem! Som vanligt är jag dåligt påläst och ni får rätta mig när det gäller siffrorna. 🙂

   Återigen, detta är EN av alla de skandaler som byggbranschen orsakat! EN! Men många 10.000-tals drabbade!

  • asså, om han får 30 % så blir det ju bara 95 % till mig å då måste vi ju fakturera momsen för att få 125 % …

   🙂

   Berra får sin belöning i himlen, han med…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s