Fuskbyggarna får vara med i TV

Vi andra får väl sitta hemma och ha det tråkigt som vanligt 🙂

Lennart Ekdal och Martin Timell skall göra lite underhållning med hjälp av hårdkörning med byggbusar och skojare i byggsvängen. Det skall bli kul. Tror jag. Hoppas att de har på fötterna och inte hänger ut en oskyldig stackars F-skattare bara.

Jag skummade kommentarerna på deras sida och de är ungefär som här, total dissning av hantverkare (det gör Berra ibland), anspråkslösa försök däremellan till att visa att det finns de byggare som är bra också.

Intressant när Byggblasket skriver om byggfusk på sitt sätt och tycker man skall prisa sig ur sådana uppdrag där beställaren faktiskt köper låg kvalitet. Det hedrar ju i och för sig alla som kan hålla så hög svansföring, men är väl knappast möjligt i längden. Att ”byggfusket” (=låg kvalitet) skulle försvinna med den taktiken har jag svårt att se. Du överlåter bara åt någon annan att bygga skiten, så att säga.

Fredrik på Byggvärlden var också inne på ämnet för ett tag sen och han och jag verkar ju ganska överens i alla fall.

Man skall inte blanda ihop fusk med inkompetens. Inte bra.

——

För länge länge sen skrev jag det här för att visa på problemen som en byggare kan stå inför. Det förlåter inget, men det finns alltid orsaker och förklaringar. Även till byggfusk.

11 reaktioner på ”Fuskbyggarna får vara med i TV

 1. Japp, det är hög svansföring som gäller. Och det hade även hållit i längden – för flera än de få som har det idag – om det inte hade funnits så många andra som hellre sticker svansen mellan benen när de kommunicerar med beställaren. Vad skall beställaren tro – konflikträdsla hos byggarna/projektörerna skapar inga trygga beställare, ingen trygg kommunikation. Och ett trovärdigt/stabilt underlag för beställaren att förhandla kring – inte minst. Att diskutera konstruktiva lösningar med en massa ja-sägare leder ju ingen vart – då ÄR det bättre/tryggare för beställaren att driva projekten via tingsrätten!

  Dessutom roligare för uppdragstagaren att jobba under förtroende istället för under kostnadspress! Bara det är en konstruktiv känsla…

  Jag vet att det både låter och känns som en utopi – men det enda som faktiskt håller i LÄNGDEN och bidrar till en hållbar utveckling är just hög svansföring, självkänsla och övertygelsen om att det går att göra ett bra jobb – bara jag ser till att villkoren för detta är uppfyllda! Allt annat är destruktivt! Och då får jag skylla mig själv!

  Krasst men sant (enligt Byggblasket). Det kommer att ta tid att förändra sin attityd och sitt beteende – och om var och en sitter och väntar på att den andre skall börja… kommer inget konstruktivt att ske på den fronten!

  Problemet här är nog att ingen vågar vara först!? Vilket också är fegt!

  PS. Det skall i alla fall bli intressant att se Timmels TV-fusk och de byggare som får gratis publicitet!

  All publicitet är ju som bekant bättre än ingen alls!

  • PS. Den som medvetet lägger sig under kostnaderna får inte bara skylla sig själv… Han/hon FUSKAR dessutom! V.S.B.

   Fuskar gör dessutom beställarna! I samtliga fall där dessa medvetet antar FÖR låga anbud från oseriösa och olikvida byggare.

  • Lustigt att du frågar, Calle – vi snackade om det. Inte för att vi egentligen vet men det pratas ju en del…

   Kollegan hade för övrigt en teori om att det kan ge lite extra cred om man gör offentlig avbön och avslöjar att man faktiskt varit med i det spelet också. Fan vet.

   (eller så startar man en blogg;) det kan ju också vara ett sätt)

   • Nu var vi där igen! Gå till motangrepp direkt! Det måste sitta i ryggmärgen hos er byggare!

   • …om man läser kommentarerna vidare ner på progammets hemsida så tar Timell matchen i alla fall. Han har inte konkat och företaget har betalat alla räkningar. Sannolikt är det så annars hade han knappast gått ut så hårt.

    Lustigt hur bullshit kan få eget liv, jag har hört det så många gånger – just att Timell fuskar, att Timell kursade, att Timmel var en misslyckad entreprenör. Undrar hur det uppstår och varför det fortsätter?

 2. Pingback: Fusk eller inkompetens? @ byggblasket.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s