Konstruktiv tvetydighet – ABK 09

Många i byggbranschen pratar om att vi skall bli bättre på kommunikation. Det tycker jag med.

När jag var på kurs häromdagen för att lära mig nyheterna i ABK 09 så var det i vanlig ordning en vältalig advokat som höll i föreställningen. Advokater brukar vara duktiga på att använda ord, duktiga på att kommunicera.

ABK 09 är en samling branschregler för konsulter i byggbranschen, den jobbas fram under svår ångest av de olika aktörerna i branschen. Advokaten berättade att vissa skrivningar som är extra svåra att komma överens om för parterna blir avsiktligt luddigt formulerade för att man skall kunna tolka in bägges intressen. Konstruktiv tvetydighet tror jag advokaten kallade det, eller möjligtvis konstruktiv tveksamhet. Sen skrattade han gott och det gjorde vi andra också.

Han skrattade för att det är sånt jurister skrattar åt och sen drar in tretusen i timmen på att reda ut för sina klienter. Vi andra skrattade mest för att han skrattade och skratt smittar ju som bekant. Vi skrattade också för att det ju var lite roligt ändå och för att vi inte begriper bättre.

Bra kurs så långt. 🙂

——

Man har styrt upp konsultbibeln lite, tonat ner de ”mjuka” formuleringarna och kör nu mer hardcore anpassat till AB/ABT. Som entreprenörerna alltså. Det är bra, tror jag.

Sen var det mest snack om ideell och ekonomisk upphovsrätt och hur det skall hanteras. Det rör mig väldigt lite och det gav gott om tid att fundera på om de där mackorna* med brie och salami skulle finnas kvar på frukostbuffén när det äntligen blev paus.

Lite om konsultens ansvar, lite om att konsulter inte får sälja in uppdrag med toppnamnen (nyckelpersoner) som lockbeten och sen lämna över uppdraget till kontorets rookie, lite formalia om särregleringar och lite skoj om tvistelösningar (då skrattade han igen, advokaten)

——

Så Sync-analysen av ABK 09 då?

Hårdare och rakare avtal för konsulterna – OK.
Säljer du in en person så skall h-n också göra jobbet – ok.
Beställaren vill nyttja det h-n betalt för – ok.
Ny färg på omslaget – ok.

Kursen för tre tusen spänn – tveksamt värt pengarna.
(om alla som orkar läsa hela inlägget sätter in en hundring så är jag nöjd sen)

Konstruktiv tvetydighet? – jag fattar att den är sista utvägen för två parter som måste hitta en gemensam skrivning utan att vara överrens, politiken måste vara full av dem (tveksamheter alltså). Det borde vara typ mitt jobb att reda ut sånt här innan någon svingar sin hammare på bygget, det är som gjort för de bekymmer som flyter upp halvvägs in i projektet och framåt. Sen sitter vi där med våra dyra jurister.

Jag tycker att de jurister jag känner är trevliga och sköna att umgås med, men det där viktiga borde vara avklarat innan bygget, inte grävas i efteråt.

——

Mer skrivet om ABK tidigare här på Sync Blog

*(mackorna med brie och salami var nästan slut, jävla Willys-folk i rummet intill som fick gå rast fem minuter innan oss)

——

Annons

4 reaktioner på ”Konstruktiv tvetydighet – ABK 09

 1. Hepp hepp! Man kan tydligen lära gamla hundar att sitta! 🙂

  Angående kursen. Åhh så jag drar mig för att gå den.

  Inte
  Roligt
  Alls

  😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s