Skitdag

Dagen började ganska bra på Sync.

Lämnade barn, åkte tåg, fikade med kollegan, fick ett bra samtal med en bra samarbetspartner. Han ställde en fråga:

– Hur gör man för att introducera utländska byggföretag i Sverige på ett bra sätt?

Skönt! Äntligen! Det har vi planer för men visste inte hur det skulle gå till. Kanske kan de idéerna landa nu och bli till uppdrag och pengar i kassaskrinet. Zloty. Kanske rubel. Helt ok.

Inte för att jag har någon helst lust att göda den där centerkillen som härjade i byggbranschen för ett tag sen, men jag välkomnar ändå ambitionen att/om seriösa byggföretag från andra länder vill konkurrera på våra villkor.

——

Åt en soppa till lunch – Fransk bondvariant – som kanske var väl lite väl sölig. Mötet efter lunch var bra med en seriös och duktig (och dyr) entreprenör. Jag blev alltmer påtagligt illamående, fick ett ras, och lämnade av tidigare än tänkt.

——

På tåget hem läste jag det här inlägget av Mats Byggtjänst. (Klok kille när han vill)

Två bra frågor.

 • ”Sen när är det bättre att låta någon annan att ansvara för att upptäcka mina egna tillkortakommanden?
 • I vilket läge övergår det att bli kundens ansvar att se till så att den som är satt att utföra ett uppdrag vet vad det går ut på och hur det skall göras?

Naturligtvis har jag svaret på det, Mats, men saknar just nu kraften att formulera det på mitt eget vis. Ber att få återkomma.

——

Hämtade på skolan. Åkte till dagmamman, fick infon att vår femåring är typ den ende som inte fått magsjukan än. Tackar, tackar.

Så, kvällen har gått i ett töcken, på soffan, på dass, i duschen, tillbaka på soffan, osv, …

Man blir lite öm i rektum  efter några vändor och ganska ynklig. Morgondagens möten ställs in eller blir via telefon. Skit

——

Annons

2 reaktioner på ”Skitdag

 1. Pingback: Två tankar som får följdverkningar (kanske) « I vårt hörn av nätet – en del av byggbloggarna
 2. Till en börja med, krya på dig Sync och hoppas resten av familjen slipper fasan.

  Sen till det här med Byggbranschen, ni skiljer er ju inte från de flesta andra branscher.
  Ni är ju lite som om Volvo och de andra skulle sälja sina bilar i byggsatser som man sedan fick leta upp en verkstad att montera åt en, eller så kör man sitt eget race och vill ha byggt en bil efter helt eget huvud från minsta bult.

  Det jag som privatkund kan sakna är det man ofta saknar i bilbranschen, något auktoriserat som går att lita på. Men med så mycket annat i samhället är ju det ofta en utopi att hoppas på att det finns och är vad det står för.

  Vad innebär benämningen byggmästare nuförtiden? Sync är ju konsulter, vilket är en i sammanhanget lite olycklig titel eftersom de oftast förknippas med en merkostnad man inte kan se. De är inte tapeterna på väggen eller kaklaet i badrummet.

  Sandå tog upp problemet i TV4s debatt efter Fuskbyggarna, de kör med ISO certifikat och löften till kunderna, samt interna krav på sig själva.

  Alltså saknar byggbranschen ett eget system för att kunna visa att man är ”seriös/kunnig” som vi kunder kan gå efter.

  Grejen är nog att helt enkelt bli ”bäst” själv, tukta kunderna genom att ge dem en kravspec att följa för att de ska få en offert mm. och sedan gå vidare.
  Samtidigt som man ger specifika löften man kan hålla, jag som privatkund får ju lätt hjärnblödning om jag ska hålla mig med en byggjurist och ”konsult” bara för att veta att jag förhoppningsvis hittat rätt utförare av mitt nybygge t.ex.

  Bli lite mer Sandå och ännu mer, så lär ”vi” kunder lära oss med tiden att hitta rätt firmor att anlita.

  Sen vet jag att många privatkunder är ena naiva korkskallar som gärna ger bort den eller de miljoner banken har ”gett” dem utan att tänka alltför mycket. Men lär dem innan ni tar deras uppdrag, för er egen skull.

  Sen vore det ju himla bra om Byggmästare t.ex verkligen stog för något specifikt i framtiden.

  Lycka till, och ge inte upp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s