Sync utvecklar/svamlar

Jag fick en kommentar i förra inlägget där Lasse ber att jag utvecklar punkt 2.
(livet är hårt för en bloggare – nu måste det underbyggas med substans också = djupt vatten))

Jag skrev:

”Det blir lite rörigt när bostadspolitik blandas ihop med produktionskostnader för byggande. Det blir ännu stökigare när vi blandar ihop pris och kostnad.”

Glasklart? Nähä.

—–

Produktionskostnad – bostadspolitik

När jag skriver produktionskostnad i det här sammanhanget så tänker jag mig det som jag själv som byggprojektledare normalt hanterar, en entreprenad, en del projektering, lite blandade byggherrekostnader. Jag är ganska övertygad om att de m2-priser som nämns avser just i detta skedet. Att några politiska beslut skulle påverka det i någon större utsträckning är knappast aktuellt.

För mig handlar bostadspolitik mer om visionära beslut, stadsplanering och ett evigt tjäbbel om bruksvärdeshyrans vara eller icke vara. I någon mån kan väl politikerna påverka genom lagtexten i PBL och sen i nedåtstigande led förordningar, BBR, krav på tillgänglighet, bygglovsavgifter, mm. Jag är dock lite för cynisk för att tro att det kommer förändringar den vägen som sänker kostnaden.

Politiken kan ju däremot påverka i ett större perspektiv. Subventioner av viss typ av byggande  påverkar enormt mycket. En annan sak som ofta är uppe på tapeten är förslag på förenkling av planprocesser, säkert en viktig faktor men jag är inte övertygad om att det sänker kostnaden i slutändan.

Pris och kostnad?

Priset på bostadsrätter och nyproduktion i storstadsområdena har väldigt lite att göra med produktionskostnaden. Priser på bostadsrätter bestäms av marknaden, människors vill-ha-känslor och förväntad ränta. Hyran i nyproducerade bostäder bestäms i förhandlingar i hyresnämnden, fastighetsägaren vill ha så mycket det går, hyresgästföreningen vill hålla ner den.

Hyresvärden ekonomi är i princip sådan att hyran minus kostnader för drift blir vinsten på insatt kapital. Om han (för det är oftast en han) är långsiktig och klok så kanske han investerar mer i sin byggnad men får en låg driftskostnad och lång livslängd på sin investering. Det kan vara så fantastiskt att han gör sin LCC och har koll på bostadens klimatpåverkan från start till mål, hela livscykeln. Men det funkar ekonomisk att bygga billigt och istället ta en högre driftskostnad också.

Priset/hyran kan ju vara densamma men investeringen kan skilja något enormt.

—–

(tveksamt om här blev tillräckligt tydligt/genomtänkt/bra – kanske får slipa lite på det?)
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s