Göteborgsmutor lönar sig

Idag gratulerar vi Uppdrag Granskning som fått en spade av sina kompisar. Priset får man för reportagen om vissa representanter för byggbranschens något vidlyftiga och ganska omoraliska hantering av andras pengar. På www.byggvarlden.se kallas det för Göteborgsmutorna. Så Josefsson cashar in i form av cred istället för stålar.
(hyllningar både i GP,  DN och Resumé)

Jag känner mig kluven till det hela. Både byggbranschen och Göteborg solkas ner i samma svep, tyvärr välförtjänt i vissa stycken men det skvätter samtidigt på några som inte gjort något ont.

Guldspaden delas vad jag förstår i övrigt ut i en klubb för inbördes beundran, befolkad av journalister och mediefolk. Jag följer en del journalister på twitter och kunde inte låta bli att läsa vidare på #kkgate där man unisont dissar chefredaktören  på en lokal blaska i Katrineholm, Krister Wistbacka, som beefat med den lokale bloggande/twittrande kommunchefen Mattias Jansson. Utan att ha hela bilden klar för mig så känns det som ett gäng tuffingar står på skolgården och mobbar den där killen som som är lätt offer.

Jag har lite svårt för att några med överlägsna vapen jagar i flock. Det är väl ok när villebrådet solklart är en skurk och den som jagar är polis eller åklagare i samhällets tjänst. Mer olustigt annars när andra tar skada av jakten. Jag har ett aktuellt exempel där Uppdrag Granskning i ett reportage om något helt annat än byggbranschen gjorde människor onödigt mycket illa bara genom att vara klantiga och sen också okänsliga och nonchalanta.

När pressen använder sin möjlighet att piska upp en folktribunal som dömer skurkar i underhållningssyfte som TV4 gjort i Fuskbyggarna blir jag ännu mer trött/irriterad. Chefredaktörens namne på Nordisk Film, Anders Wistbacka, har inte briljerat där. Avslutningen på säsongens Fuskbyggarna med motgångar i Granskningsnämnden och ett på oklara grunder inställt program tyder på att man gått över gränsen någon gång för mycket. Även för Tv4!
(not. byggaren X-tra Lagom  Produktion lever och skriver på sin hemsidan men säger inget om relationen till TV4. Det tyder väl på en deal med TV4 om att begrava eländet?)

—–

Jag har svårt att formulera en tydlig åsikt här men tycker det är nödvändigt, viktigt och bra att pressen granskar och gräver. Man måste samtidigt vara ytterst noggrann, det har en enorm genomslagskraft som kan göra stor skada när man gör fel.

—–

Annons

3 reaktioner på ”Göteborgsmutor lönar sig

 1. Dessa lynchmobbar har nästan blivit den nya tidens folkrörelser.

  Tur i oturen för den som får mobben över sig är att de är väldigt lättrörliga. Lyckas han/hon hålla i hatten en stund så drar mobben snart vidare till något nytt projekt.

  Lättrörligheten exemplifieras också i hur Nordisk film som tänkt skicka mobben på X-tra lagom, fick den rakt i knät själva.

  Verkade inte alls som man var förberedd på detta utan tupén blåste av direkt och Wistbacka & co stod där i sin kala skallighet (i metaforiska termer).

  I vilket fall så funderar jag hur mycket man skulle kunna få gjort om man kunde kanalisera all denna energi i något konstruktivt arbete istället för näthat och andra negativismer.

 2. Hej på er.
  Ville bara berätta att vi inte har nån deal med TV4. Kanske synd. då kanske man hade kunnat få ersättning för den häxjakt man blivit utsatt för.
  Eftersom programmet aldrig sändes kan vi inte heller anmäla dem till Granskningsnämnden eller försöka stämma dem. Men det var väl därför programmet inte sändes.
  Kanske var för stor risk att själva bli uthängda.
  Dom ville nog visa hur ”goda” och ”gentila” de är som inte visade programmet pga ”personliga själ”
  Vi har valt att inte kommentera nånting om detta, trots att vi blev fullständigt nerringda av tidningar, radio m.m. Det har redan varit alltför jobbigt, så vi orkade helt enkelt inte.

  Vi vann striden. Det är allt som betyder något.

  Vill tacka alla er som lagt ner tid och kraft för att debattera om detta,. De flesta har ju tydligt tagit ställning för oss.

  Som en extra information, kan jag berätta att trots all feedback som vi fått så har vi inga förfrågningar på jobb sedan detta hände. Folk blir rädda om dom går in på nätet och ser vårt namn associerat med namnet ”fuskbyggarna”. Dom tar en annan hantverkare ”för säkerhetens skull”
  Så egentligen kanske TV4 ändå vunnit.
  Om detta fortsätter så kommer inte företaget att överleva. Vi är ett så litet företag.

  Men tack SYNC och alla er andra för ert engagemang.

  MVH Maria (Leif ”HAVVA” Halvarssons fru)

  • Det var roligt att höra av er 🙂

   Dystert att TV4 kan göra så stor skada utan att de kan ställas till svars. Det blir ett blogginlågg till kvällen om detta.

   Lev väl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s