Sociala Medier för Dummies

Efter tips från passivhus-Granbäck så läser jag ett inlägg på en sida som heter Social Business – Sociala Medier för beslutsfattare, inlägget: Drömmen om den digitaliserade hantverkaren.

Det går i korthet ut på att hantverkarna skall sluta prata i telefon och börja jobba med med mail/twittter/bambuser och kanske även enstaka MMS ibland.

Det går bra här att  själv och läsa och sen återkomma alternativt på egen risk fortsätta nedåt och lita på mitt omdöme.

—–

Jag vill opponera mot disputationen med att först citera Ulrika Good:

Redan när vi kommer till det andra ordet i begreppet ”sociala medier” uppstår ett problem. Inte tänker vi på telefonen eller för den del brevet som ”ett media”? Vi ser det som ett självklart verktyg som vi använder för att kommunicera med omvärlden med. Inte många skulle komma på tanken att ställa sig utanför telefonin med motiveringen ”Nej, jag vill inte hålla på med telefonimedia, jag läser hellre en bok eller tar en promenad istället”. (Men det skulle i och för sig inte förvåna mig om det förekom domedagsprofetior om att alla människor skulle sluta att umgås med varandra i och med telefonens intåg en gång i tiden, precis som skett med sociala medier.)

Nuff said?

—–

Inte det nej?

Jag hoppas att det är med en glimt i ögat, att det är lite på skoj, men jag är inte helt säker på det. Jag hoppas jag har fel när jag läser in en von oben-attityd i inlägget.

Problemet med hantverkare som pratar i telefon beror inte på att de inte läser sina mail eller twittrar om sina vattenläckor. Problemet med telefonen är att den ringer, och de som ringer är ofta kunder, kunder som sällan har förståelse för att deras hantverkare är upptagen med andra kunder.

Förslaget med en timmas telefontid per dag är ju lysande. Den enda förutsättning jag kan se som problemet är att alla kunder utan undantag då skall acceptera att deras hantverkare har en timme om dagen då han pratar i telefon eller svara på mail och att det då kan hända att det är upptaget hela den timmen och man i så fall är välkommen tillbaka nästa dag samma tid.
(Jag kan så här i förtroende säga att jag tycker att sociala medier-strategen just flyttade servicenivån tillbaka till en punkt strax före industrialismen.)

Hantverkare som inte hinner göra klart, inte kan göra klart eller möjligen skiter i att göra klart är en inte helt ovanlig företeelse. Problemet ligger inte i hur man använder Iphonen, problemet är att man försöker dela på sig och lösa för mycket, jobba på flera uppdrag samtidigt, den vanliga bullshit-teorin om att hålla många bollar i luften samtidigt. Det är i sig inte någon skillnad på andra yrkesgrupper som säljer sin kropp för pengar.

Läs gärna inlägget och tänka att vi byter hantverkare till advokater, revisorer eller varför inte IT-konsulter. Hur svårt kan det vara att få saker och ting klara om du faktiskt koncentrerar dig på en och samma uppgift tills du är klar? Tänk tanken att du ställer kravet på en advokat att jobba med bara ett fall åt gången och dessutom live-streama bilder från sitt arbetsrum som bevis på att han gör något. Om han verkligen måste jobba i i konferensrummet så kan vi geotagga honom så vi har koll på hans väg genom korridorerna. Facebookstatus om vad han äter, med vem och var är en självklarhet. Det och bilder på barnen, det är viktigt.

Jag som är byggkonsult kan avslöja – och nu får alla kunder hålla för ögonen – att vi är skamligt ineffektiva emellanåt. Vi fragmenterar vårt arbete på ett slentrianmässigt sätt. Vi jobbar mentalt med flera uppdrag samtidigt och mobiliserar och levererar i sista stund när deadline närmar sig. Vi mailar å andra sidan mycket, vissa av oss bloggar dessutom, twittrar och skryter om våra projekt på företagets Facebooksida.

Nej, sociala medier kommer inte få rörläggaren att jobba mer effektivt. Planering, fokusering och koncentration däremot, det skulle kunna funka. Det och att låta den gamla Nokia 2110:an ligga kvar i fickan när kunden ringer för fjärde gången den dan.

Å andra sidan – Om det var med en glimt i ögonvrån som inlägget skrevs så skall jag med glädje meddela alla hantverkare jag känner att internet nu är uppfunnet och att vem som helst får använda det. På sitt sätt. 🙂

—–

I övrigt rekommenderar jag brorsans bloggpost om ämnet – det hittills bästa jag läst i ämnet.

—–

Annons

4 reaktioner på ”Sociala Medier för Dummies

 1. En infrastrukturgrej som jag tror att vi skulle ha mycket användning av är någon form av standardiserat protokoll/klient för telekonferens.

  Inte något nytt som skall installeras och läras in för varje projekt, utan något som man kallt kan räkna med att alla har och redan kan använda. Såsom det är med pdf-läsare och mejl idag.

  Då skulle man kunna köra ett snabbt telekonferensmöte i början av varje vecka (kanske ännu tätare vid behov), och glesa ut de vanliga mötena (öga mot öga) till en gång per månad.

  Fler personer som skulle kunna delta också och ta del direkt av informationen. Nu är det ofta någon form av renodlad projektledare/jobbraggare/jobbfördelare som åker runt på möten dagarna i ända, medans de som projekterar sitter på kontoret och hänger på facebook, aftonbladet m.m. i väntan på att få arbetsuppgifter.

  • JO, vi funderar på varianter och snackar om hur vi kan göra det bättre. Ett sätt är att blocka en gemensam tid i kalendern där alla som jobbar med projektet skall vara tillgängliga och mentalt igång med det. Då kan man så att säga utan att störa ringa och diskutera, man kan lätt dra ihop ett telefonmöte eller dela en skärmbild på nätet.

   Mvh
   Sync, Rocket Scientist

 2. Tack för dina reflektioner på mitt inlägg och håller delvis med i ditt resonemang. Om det inte framgick i mitt inlägg så var syftet att raljera och provocera en aning. Jag menar inte på allvar att byggjobbare ska få telefonförbud och riskera böter om de bryter mot den regeln/lagen. Men jag menar även att det visst även kunde vara nyttigt och bra för effektiviteten om även advokater, revisorer och i allra högsta grad IT-konsulter bytte ut telefontid mot annan typ av kommunikationsform. Att telefonera en-till-en innebär alltid att den som ringer upp stör den andra (om inte telefonsamtalet var planerat innan, typ som ett möte) och upptar 100% av den andres tid så länge samtalet pågår. Där ligger ineffektiviteten i ringandet.

  Till sist en disclaimer: Jag är ingen Sociala medier-strateg. Ingen expert heller. Bara en inbjuden gästbloggare som ville röra om i grytan lite. Kul att det lyckades!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s