Skvaller om bemanningsföretag och skurkar

Jag fick ju en liten öm tillrättavisning av Fredrik på Byggvärlden när jag skrev om bemanningsföretag och dess  roll i min verksamhet 2006.

Jag förstod med Fredriks kommentarer att jag missat att få fram budskapet med några dåliga formuleringar och tänkte börja om det inlägget inom kort. Det är en en inte helt problemfri relation som byggföretagen har till bemanningsföretagen Jag är helt övertygad om att branschen behöver den typen av tjänst, men det har inte landat riktigt än.

Tyvärr har några som kallar sig bemanningsföretag en del skumisar ute i kulisserna som solkar hela frågan. Det finns stora pengar i rullning och människor som kommer i kläm.

Senaste skvallret i stan säger att 11 personer är häktade från ett av de företagen och att det fattas 48 miljoner.

Spännande och tråkigt samtidigt

—–

14 reaktioner på ”Skvaller om bemanningsföretag och skurkar

 1. Jag tänkte också skriva ett blogginlägg om bemanningsföretagens tuffa resa i byggbranschen (Adecco, Expandera Mera mfl. Intressant!
  Och ett annat om svartjobbshärvor inom bygg med luftfakturor, kursade bolag, svarta löner, penningkurirer. Otroligt att de fortfarande kan pågå.
  Nu ska vi bara smälla ihop en tidning först. Vi hörs!

 2. Är det en klassisk bolagsplundring som vanligt? Om det är det bemanningsföretaget som jag misstänker så är väl ingen förvånad om företaget har skötts i strid med lagen. Du får gärna maila mig vad du har hört eller ännu hellre skriv ett blogginlägg om det.

 3. Expandera Mera lurar sina anställda byggnads å anläggningsarbetare på pengar när dom använder byggavtalet istället för bemanningsavtalet För enl.byggavtalet behöver dom bara betala 150kr/tim medan bemanningsavtalet berättigar samma timpeng som dom anställda har på det företag man är inhyrd Har själv på detta sätt förlorat ca 25-30 000 kr under 1 års tid då den lägre lönen påverkar både pension å semesterersättning Ändå hävdar Expandera att byggnadsavtalet är förmånligare än bemanningsavtalet

  • Hm, jag har inte full koll men det brukar pratas om alla inhyrda skall tjäna samma som laget.
   Jag får kanske be Jessica komma hit och reda ut det:-)

 4. Snälla gör det Det skulle vara intressant att höra vad hon har att säga Hon brukar ju vara emot lönedumpning i byggbranchen

 5. Hej och tack för inbjudan till er debatt,

  Skillnaden mellan byggavtalet och bemanningsavtalet skall jag försöka förklara utan att grotta ned i allt för små detaljer.

  Historik – Byggnads och BI har tampats och utformat Byggavtalet under nästan ett sekel och det är grunden för att vi antar att de avtalet är bättre än Bemanningsavtalet. Ombudsmännen, byggnadsarbetare och byggföretag kan regleverket, vilket inte är fallet med bemanningsavtalet.

  Byggavtalet för bemanning är som att vara anställd på vilket byggföretag som helst, samma regler och villkor. Du anställs och kommer överens om en lön (dock har vi en minimilön på 150kr timmen, dvs ej runt 100kr i timmen som är minimilön i bemanningavtalet). Du skall arbeta med byggarbeten och behöver ej tvingas jobba med annat om det inte finns bygguppdrag. Dvs du behöver inte mocka strutsbajs i Järna, plocka ägg ute i långt ute i Ekerö dit kommunala medel är få.

  Du har alltid en minimilön om minst 150 kr timmen eller mer. Den lönen har du när du är på uppdrag på tidlönearbetsplatser, precis som en underentreprenör eller mindre byggföretag, som arbetar åt andra större byggföretag.

  Om du är på ackordarbetsplats och ingår i ett lag, så har du samma lön som de laget som du arbetar med. Du har det exakta ackordet. Du får först utbetalningsnivå och sedan skott. Dvs du har inte ett genomsnitt som räknas fram inkluderat lärlingarlöner mm och som dessutom räknas från föregående mätning, utan precis samma lön som de lag du ingår i.

  Arbetstidsförkortningen är mer fördelaktig i byggavtalet
  Du får helglön för 8 timmar på helgdagar i byggavtalet
  Du har högre helglöne ersättning per timme i byggavtalet
  Du har högre övertidsersättning i byggavtalet

  Du är anställd som byggnadsarbetare och kommer enbart att få göra bygguppgiflter och ha en lön därefter. Du behöver inte åka runt och jobba på arbetsplatser och följa den genomsnittliga lönen som är där runt en lön på 100kr i timmen och göra allt från mocka strutsbajs till plocka ägg.

  ExpanderaMera har vinstdelning till alla anställda som delas ut 2 ggr om året efter sommaren och efter årsskiftet. En del av företagets vinst delas ut till de anställda och på de timmar de har arbetat på tidlöne uppdrag, då alla vill vara på ackordsarbetsplatser, eftersom ackord alltid är högre än tidlön på alla byggföretag.

  Tack Jessica, ExpanderaMera

  • Tack – Tänkte väl det 🙂

   Jag hoppas Sören återkommer om det nu blivit fel, min gissning är att det i så fall går att rätta till

 6. Hej igen Har tagit del av Jessicas mail och förstår att hon försvarar sitt agerande Men om man går å jobbar på en tidlöneplats så får man inte mer än 150kr/tim (lönebesked finns) trots att dom anställda tjänat 160-180kr/tim och helgersättningen kan man man ju diskutera Jag har hellre 10-30 kr/tim mer i lönekuvertet hela året än en högre helgersättning för 5-6 dagar per år så det är ett dåligt argument Å skotta strutsskit i Järna Det tänker jag inte ens kommentera Sen har vi vinstdelningen 2ggr per år har varit anställd över 1 år och ännu inte sett nån Men företaget kanske inte gjort nån vinst under året M.V.H Sören

 7. Hej Sören igen Har varit i kontakt med några kollegor som arbetar och har arbetat på Expandera Mera Dom har inte heller sett någon vinstdelning M.V.H Sören

  • Som du förstår har jag svårt att veta vem som har rätt, och det är inte otroligt att ni har olika uppfattning.
   Det vore ju mer än märkligt om Jessica L inte hade ordning på detta, just med tanke på att hon stuckit ut hakan och valt att vara väldigt offentlig.

   Sören – har ni inte fått de ni enligt avtal skall ha så är den rätta vägen att gå via er fackföreing. Är ni inte medlemmar så blir det bökigare, då behöver ni sannolikt hjälp av någon som i så fall tar betalt, te en jurist.
   Medela gärna hur det utvecklar sig. jag är alltid nyfiken 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s