Nya PBL – i väntan på praxis

Sync går på kurs. Kollisionskurs.

Lagstiftarens intentioner kolliderar med byggkonsulternas syn på verkligheten uti produktionen. En av dem skall anpassa sig.

Vår nya Plan- och Bygglag (PBL) diskuteras just ju ganska flitigt i olika kurslokaler runt om i landet.
Kommunens tjänstemän har gått interutbildningar och är positivt taggade för sin nya uppgifter. Med tanke på den massiva ökningen av arbetsbördan så måste någon ha jobbat hårt med motivationsnivån där 🙂

Bland mina fellow byggkonsultkollegor så är det annorlunda. Inställningen rör sig från lätt cynisk via behärskat skeptisk till svårt sarkastisk. Men på ett bra sätt förstås. Man är ju ingen bakåtsträvare liksom.

—–

Jag har tidigare mest intresserat mig för är hur slutspurten skall ske och det komplikationer skall hanteras när allt måste vara färdigt innan folk flyttar in. Det är inget vi har prioriterat tidigare.

Det som blev aktuellt nu i dagarna var vad kravet egentligen blir på de handlingar som skall skickas med i anmälan (tidigare bygglovsansökan). Kollegan Robert på Archicon hade pratat med en beställare som fått beskedet att det behövdes en KA och ett förslag till kontrollplan redan i det skedet. Alltså innan du vet om du får bygglovet. Vi kom fram till att det är bättre om vi kan komplettera med det sen (alltså som det var förr i tiden, typ förra veckan)

—–

Det kommer ta ett tag innan det funkar smidigt och det blivit en praxis att följa, man måste prova lite. Det kan ju ha tagit hundratals år innan någon kom på att banan och choklad faktiskt funkar väldigt bra ihop,  gärna då kompletterat av lite nötter. Den menyn blir som en omstart för en trött byggkonsult när han sätter sig på skolbänken halv fem på eftermiddan.

Så om lagenstiftarens vackra intentioner är bananen, så är tjänstemännen chokladen (OBS minst 72% cacao) och vi andra – ja, vi är väl i så fall nötterna.

—–

(Mera på Sync Blog om nya PBL här)

3 reaktioner på ”Nya PBL – i väntan på praxis

 1. I den gamla filmatiseringen av musikalen ”Fiddler on a roof” säger huvudpersonen en så skön grej:

  ”On the other hand, our old ways were once new, weren´t they?”

  Ganska rolig tanke att tänka när ens stofila tendenser riskerar att ta över alltför mycket 😀 Ger också lite perspektiv när man relaterar till både äldre och yngre generationer.

  Kul också hur man startar upp som arg ung man, för att gå in i medelåldern och lugna ner sig lite, för att slutligen bli den som får försvara sig mot den nya generations arga unga män (och kvinnor) för att bevara sin maktposition och auktoritet 😀

  Vore intressant om man i större omfattning kunde mötas i skärningspunkten mellan nytänkande och traditionalism.

  Det är nog där riktig framgång uppstår när man klarar av att bejaka det nya samtidigt som man värnar det gamla och beprövade.

  • ”Det är nog där riktig framgång uppstår när man klarar av att bejaka det nya samtidigt som man värnar det gamla och beprövade.”

   Gammalt hederligt nytänk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s