Vaknar Göteborg nu?

Uppropet Vakna Göteborg hade ett eftermiddagsseminarium i ågr på Chalmers. Jag var på plats några timmar men missade kanske det mest intressanta. Minglet.

Det har nog börjat som en diskussion bekanta emellan, växt till något större där näringslivet skjutit till resurser och där man nu försöker samla människor från både politiken, näringsliv och högskolorna (åsso en byggbloggare då). Ambitionen är att hitta konkreta åtgärder som man kan ta tag i under en tvåårsperiod.

—–

Hur skall Göteborg vakna då? (Är det förresten helt klart att vi sover?)

Ja, om man kokar ner det så vill Astra ha bra förutsättningar för inflyttade specialister, typ daghem, engelskspråkig skola och jobbmöjligheter för medflyttande. SKF har redan fler anställda i Kina än i Sverige, Volvo Cars har till stor del kinesiska ägare, de vill ett direktflyg tll Kina och ett Asian House i Göteborg. Bo Ekman (Tällberg Foundation)som på ålderns höst mer kan kosta på sig att vara visionär och prata om klimatproblem och befolkningsökningen på Planeten Jorden, han att vi skall skapa ett internationellt Almedalen för klimatfrågor – Korsvägen. Ett förslag om att stärka mattematikundervisningen kom också upp. Oklart hur det skulle gå till dock.

Jag var relativt pigg efter lunch men blev så långt mer trött. Kanske missade jag den roligaste delen, efetr klockan fyra. Twitterkommentarerna antyder att frågor om stadsplanering och sånt faktiskt kom på tal så dags. Då var jag på väg till fritids för att plocka upp kidsen.

Livet. Inte lätt att rädda världen och lösa hämta/lämna/snabbmat samtidigt.

—–

Recension av arrangemanget. Lunchen var god. Underhållningen var också bra, operaimprovisationer är en underskattad konstart.

Småputtrigt skoj är också att följa och kommentera  via twitter.  Några sitter och refererar vad som händer (Mariah ben Salem – flitigt och bra 🙂 ), några kommer med egna synpunkter, vi andra sitter mest och tramsar. Det hann bli någon tweet som antydde partipolitik, annars var det så där semimysigt politikerna emellan.

Anna Johansson (s) hade vassaste kommentarerna dock, när Bo Ekman raljerade om Goa Gubbar som styrde Göteborg förr så skrev hon ”undrar stillsamt: var var det INTE gubbar som styrde för 20 – 30 år sen?”.

När Volvochefen, SKF-chefen, Ekman, moderatorn och Handelsstudenten Parham Zadeh stod på scen i panelen så noterade hon ”Och nu: fem män på scenen… ”  på tal om gamla tider 🙂

—–

Kommer detta göra att Göteborg vaknar?

Jag vet inte. Det spretar åt många håll och går högt och lågt. Matteundervisning i grundskolan är väl en statlig fråga? Klimatproblem och befolkningsproblem borde vara överordnat allt, att jobba med frågorna är viktigt men kan kanske inte hjälpa Göteborg till ett mer vaket tillstånd? En länk mellan storföretagen och Asien är själklar – finns inte den redan?

*zzzz*

Jag hoppas någon gör en sammanfattning av sista passet och ger mig något att hoppas på när det gäller stadsplanering.  Och så vill jag förstås att någon avslöjar de konkreta åtgärder som skall till.

Det och gärna en bra idé om hur man börjar ta tillvara den potential i alla de människor som är abetslösa och alla dem som inte självklart fortsätter upp i studiesystemet trots att de hade klarat sig galant. Brom man kommer med förslag på hur man på ett bra sätt kan infiltrera gubbiga branscher med kvinnor som friskar upp och utvecklar oss som stelnat. Bra grogrund för unga entreprenörer är förstås bra – alltid.

Då kanske jag också vaknar.

—–

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s