Olika värdar – Skilda världar

Den lokala tidningen GP gör en satsning på att granska hur det ser ut hos de stora hyresvärdarna. Det är bra. Intressant för mig som göteborgare (låt vara utflyttad), byggare och allmänt nyfiken på mänskligheten.

Dagens artikel är inledande och ger kanske inte så mycket nytt, men man lanserar en realtidsblogg – kanske ett nytt grepp. Man plockar upp Hem o Hyras sammanställning på hur mycket/lite de kommunala bostadsbolagen tjänar på sina lägenheter. Intressant också att de besökt just det område där jag växte upp, jag skrev ju om  det i inlägget Samhällsbyggare – Hur hänger det ihop?. Då var det i kövattnet efter Mark Isitts omdebatterarade artiklar i samma tidning om dessa områden.

Jag hoppas att GP inte nöjer sig med det enkla, billiga poängerna om vittrande fasader och mögliga badrum. Det är väl kännt redan men tacksamt att köra i repris. Ledsna människor som visar hur tapeterna rullar från väggen, om igen. Usel förvaltning av fastigheter, visst.

Nej, jag hoppas att GP greppar hela problemet. Vilket i och för sig är grymt svårt. Det handlar inte bara om förvaltning. Miljonprogrammet byggdes snabbt och enkelt, nu behöver det fixas. Det är lite mer än bara att kakla om badrum och måla i trapphusen, dock.

Renoveringen måste sänka energiförbrukning ganska radikalt. Fasader, fönster och stammar skall bytas. Det är bara början på problemen. Den segregration som skett mellan fattiga och rika sen det byggdes är mycket svårare.

Svenk Byggtjänst har i dagarna lanserat en ny sight med ambitionen att få med sig de boende i förnyelsen av bostadsområden och den byggda miljön. Det vore en bra vinkel om GP fortsatter in på de goda exemplen och idéerna om hur man (kanske) löser några av problemen.

Byggtjänst har tagit klivet ut i cyber och nu bokstavligt talat vidare in i Mina Kvarter – Testa själva!

Det kan bli skitbra 🙂

—–

Annons

3 reaktioner på ”Olika värdar – Skilda världar

  1. Pingback: Vägskäl för hyresrätten? | En ingenjörs funderingar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s