På nattduksbordet

Trots lite glesa inlägg här på bloggen så har jag fått ett exemplar av en bok att tycka om.

image

Det tycker jag om.
Jag kan ju säga direkt att ordvitsarna och anspelningarna byggbranschen samliv som väcks av bokens titel är oroväckande många redan nu 🙂
Återkommer med djupdykning.

– – – – –

Den som är på Byggnörrd-level III kan läsa detta så länge, artikel på Yimby.

– – – – –

Annons

2 reaktioner på ”På nattduksbordet

 1. Branschen kanske har en viss vana av att hoppa in och torrpippa i 180 😉

  När det gäller minskning garageplatser så är det nog många saker som måste följa med.

  Har man för hög hyra i garaget så parkerar de boende på gatan, då den kostnaden också är rätt kraftigt subventionerad.

  I Solna, kommun där jag bor, hade man precis justerat sina parkeringstaxor. Innan dess hade man i princip haft samma taxor i 20 år.

  Det innebär ju med inflationen i beaktning att det blivit billigare och billigare för varje år att parkera, samtidigt som kommunens kostnader för underhåll och själva värdet på nyttjandet av marken knappast minskat.

  Politiskt svårt att genomföra kanske, men man måste nog gradvis gå mot marknadshyror även på gatuparkering (hur man nu bestämmer den).

  I Hammarby Sjöstad, ett stort utvecklingsområde strax utanför tullarna, så satte man parkeringsnormen lågt som en del i ett miljöprogram. Tyvärr föll inte det så väl ut, och mig veterligen fick man öka den senare och komplettera de tidigare etapperna med parkeringhus (?).

  Man får nog inte bli alltför entusiastisk och tro att man kan styra om folks beteende helt och abrupt, men samtidigt är det orimligt att tro att vi ska kunna fortsätta köra bil i samma omfattning som vi gjort hittils i storstadsområdena.

  Dilemmat är väl också att i de nyproducerade husen flyttar ofta barnfamiljer och 40-talister som sålt villan in och dessa ligger antagligen tyngre i bilkörning än vad andra grupper gör.

  Jag bodde tidigare i ett miljonprogramshus där parkeringsnormen var högre än vad den är idag och där var det outhyrda bilplatser, trots väldigt humana hyror på dessa. Där låg dock tyngden mot äldre pensionärer och ungdomar som precis flyttat hemifrån.

 2. Ja, det är inte så enkelt. Det är ingrodda beteenden som måste ändras hos många.

  Jag är emellanåt ganska marknadsliberal och tror att sånt balanserar sig, tillgång och efterfrågan möter varandra. Tillgång på parkering blir mindre på sikt, platserna blir dyrare och färre (?) människor tycker det är värt pengarna att ha egen bil.

  KOllektiva lösningar måste vara attraktivt, inte bara bussar och spårvagnar, men också poolbilar (som för övrigt redan funkar bra redan nu men i förhållandevis liten skala – typ Sunfleet)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s