Förspel och eftersnack

Jorå, nu är man i smöret 🙂
Sync har fått ett ”press-kit” för att tycka något om en nyutgiven bok. (Wouwww säger publiken)

Det är logistikgurun Fredrik Friblick som skrivit den, och han har döpt den till Skippa inte förspelet.


wpid-20130130_200031.jpg

Boken är utgiven på Xenofilia och är egentligen en samling krönikor man kunde läst i tidningen Byggindustrin under åren 2008-2012 (om man nu inte hade snålat som undertecknad och enbart skummat tidningen på nätet).

– – – – –

Fredrik Friblick omnämndes här på bloggen redan för fyra år sen i ett av mina första inlägg. Han imponerade på mig då genom sitt otvungna sätt att sätta perspektiv på fenomen inom byggbranschen. Det gäller väl fortfarande.

Perioden 2008-2012 sammanfaller helt med den här bloggens levnad och parallellerna är många. Om jag och Friblick skulle diskutera byggbranschen skulle vi antagligen vara löjligt överrens och med det urtråkiga att lyssna på. Två medelålders, lagom tjocka män som fått lite grått i skägget. Han är är 8 dagar yngre än jag, han är från Skåne, jag växte upp i Göteborg. Vi har bägge jobbat i byggbranschen rätt så länge nu.

Jag gillar Friblicks bok för att jag gillar att läsa om byggbranschen. Jag gillar hans sätt att skriva, det är lättsamt, roligt och samtidigt betraktande i sin enkelhet. Problemet med boken är förmodligen att den knappast tillför så mycket till någon annan än oss redan frälsta. Det är trots allt krönikor, korta texter som skrapar lite på ytan och som är avsedda att distrahera en branschkunnig läsare när han eller hon bläddrar mellan tyngre och längre artiklar i Byggindustrin.

Jag skulle önska mig att Friblick nästa gång skrev en bok där han går på djupet, resonerar mer om sammanhang, orsak och verkan. Gärna med goda exempel och något konkret att ta på. Den boken kanske jag inte får gratis, men jag är tillräckligt mycket byggnörd för att köpa den ändå.

– – – – –

Bokens titel kommer för övrigt från en krönika om att man borde ägna mer engagemang åt förberedelserna, förspelet. I en annan krönika handlar det om hur dåligt vi i branschen hanterar projekt när det är klara, eftersnacket. (Möjligen är det en manlig åkomma men det är nog ganska vanligt att man slarvar sig igenom förspelet, presterar halvbra men blir någorlunda nöjd för egen del, sen somnar man – OBS min uppfattning/fördom.) 

Vi borde nog försöka hålla oss vakna en stund och se till att alla inblandade blir nöjda.

– – – –

Navelskåderi 2.0
Jag kan inte låta bli att le åt att Friblicks krönikor och Syncbloggens inlägg snuddar vid varandra så ofta. Vi har bägge funderat över uttrycket Samhällsbyggare, vi skriver bägge om erfarenhetsåterföring i olika form, vi reagerade bägge på centerpolitikerns klumpiga inlägg (även om jag missade hela ”näthat”-vinkel),  vi saknar båda invandrare och kvinnor på byggena, vi imponeras båda av platschefsrollen.

– – – – –

Annons

3 reaktioner på ”Förspel och eftersnack

 1. Det en ”Magnus” i nr 8 mars 2013 av byggindustrin som hade synpunkter på Friblicks senaste krönika, där han avslutade med:

  ”Lite mer djup och lite mindre av klatschigt daskande tycker jag nog att man kan begära av en krönikör i Byggindustrin”.

  Just den kritiken tycker jag att det finns visst befog av generellt, sen tror inte att krönikan var ämnad att kritisera påven, utan påvens aktualitet gjorde att han råkade hamnade i nätet när Friblick grep efter liknelser.

  • Ja, det kan man tycka ”lite mer djup”.

   Men en krönika är kort, inte så många tecken att sväva ut på eller underbygga med fakta. Dessutom är den mest list småmysigt som lättar upp mellan de tyngre, stinna artiklarna.

   Och, om det var krav på begränsat klatschigt daskande och seriöst djup, ja då har Sync Blog möjligen ett problem också 🙂

 2. Bara man inte blandar ihop lite ”klatschigt daskande” med ett väl utfört förspel 😀

  Undrar om skribenten hade koll på titeln på Friblicks bok, eller om det var omedveten humor.

  Nä, jag tror jag hellre avnjuter denna skrift som Friblick också är författare till. Men smaken är ju som baken!

  Klicka för att komma åt 69B40C37-A586-4E20-8B43-1FE2D31641FB%5CFinalReport%5CSBUF%2012066%20Slutrapport%20Planering%20i%20svensk%20byggproduktion.pdf

  (Planering i byggproduktion)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s