LEAN trädgårdsmöbler

Ett exempel på mindre bra planering av en arbetsplats. 2001 hade jag med min dåvarande egna firma ett jobb åt en av stans största byggare. Vi skulle montera stomme och utvändig gips på 6 000 m2 vägg på en industribyggnad. Vi var 10-12 man med våra inlånade, allt som allt på bygget fanns där kanske 200 man.

På vår del av bygget var vi ca 40 man, och vi skulle dela på en bygghiss. Den hissen användes också för materialtransport, så väntetiden var lång om man skulle ner och pissa. Jag gissar att det tog runt 20 minuter att ta sig ner och upp igen, på den tiden med 265 kr/tim alltså ca 80 kr per toalettbesök. Man kan ju hoppas att de flesta går på muggen i samband med rast, men ändå.

Om man räknar med att 40 man fick en extra väntetid på 5 minuter 5 gånger om dagen, en kissepaus, före och efter varje rast samt arbetsdagens början och slut. Då försvinner lågt räknat 30 minuter per man, 20 timmar totalt, ca 5 – 6 000 kr, per dag alltså. En bygghiss kostade då 1200 kr/dag. Det hade, om mina antaganden stämmer, lönat sig med en två-tre bygghissar till på vår del av arbetsplatsen.

En dag när jag åkte till bygget så svängde jag in på en lågprisaffär som sålde allt möjligt. Jag köpte ett trädgårdsbord i plast och 12 stolar. Det kostade runt 600 kr. När jag kom till bygget så fixade jag kaffe och ringde upp till gubbarna och sa att vi tar kaffepausen uppe på bygget. 12 man som skall ha sin 15 minutersfika och som har en väntetid på 10 minuter var varje rast. Sagt och gjort, det blev kaffe, kladdkaka och nya trädgårdsmöbler på plan 9. Det var riktigt fint väder och en rolig stund.

Slutsatsen är att jag kunde köpa nya möbler och en kladdkaka varje dag om vi tog kaffet uppe på plan 9. Det skulle förmodligen bli onödigt mycket trädgårdsmöbler på byggena, för att inte tala om all kladdkaka, om alla besparingar gick till sånt. Men man kanske kan tänka sig något annat. Bygghissar kanske, eller flera arbetsledare på bygget?

Annons

2 reaktioner på ”LEAN trädgårdsmöbler

 1. Olika situationer kräver olika lösningar.

  När jag var med om att bygga Söderhallarna vid Medborgarplatsen i Stockholm, så fick vi helt plötsligt en dag, inte använda de fullt fungerande innehissarna på bygget.

  Hissarna var driftsatta men inte överlämnade till beställaren. Antagligen var det besvärligt att klä in dessa, för byggaren.

  Hissförbud infördes, följden blev, naturligtvis långa väntetider, på den enda hiss som fortfarande fick användas.

  Lagbasen för oss, vi var 16 man, lämnade efter en vecka in en ÄTA lapp på denna väntetid (16 man, tio minuter vid början av rast och tio vid avslutande av rast, 3 gånger per dag)

  Hissarna fick sedan återigen användas, nu inklädda.

 2. Om vi nu multiplicerar detta med några tusen arbetsplatser i landet, där man inte planerar färdigt så så blir det miljarder i slöseri.

  Jag tror att vi jobbar 6 av de 8 timmar vi är på bygget, Planeten Jorden skulle vara en bättre plats om vi gjorde nytta en timme till…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s