Blåvitt var bäst i Europa 1982

IFK Göteborg vann UEFA-cupen 1982. Svennis var ung super-tränare, men stjärnan hette Torbjörn Nilsson. Hade han haft mer av Zlatans ego och självförtroende, så hade han också varit kung i Italien. Kung på Ullevi är i och för sig lika stort, men vi är tyvärr få som begriper det fullt ut.

Blåvitt, som varit rejält på dekis på sjuttiotalet, dominerade svensk fotboll under många år efter första cupsegern. En rad SM-segrar, ny UEFA-cup -87, 10 gubbar i landslaget samtidigt, glory days. Grovjobbare och artister i ljuv förening. Det som Blåvitt levde på var spelsystemet, en grundidé om disciplin och en ordning och reda som inte funnits tidigare. Rak backlinje, zonspel och, framförallt, samarbete.

Själv har jag spelat korpfotboll på absolut lägsta nivå. Det har ingen som helst likhet med Blåvitt -82.

Nu händer det tyvärr allt som oftast att vi i byggbranschen bygger som ett korplag spelar. Ett korplag som är ihopsamlat i sista minuten. Spelarna är inte uttagna för sina fina egenskaper (~referenser) som bollspelare (~entreprenörer) utan för att de var tillgängliga (~lägsta pris). Spelsystemet jobbas fram av coachen (~platschefen) under en symbolisk uppvärmning som ingen tar på allvar (~startmöte). Motståndarna är i detta läget okända, ingen har kollat upp vad som väntar på andra sidan (~planeringsmöte). Domaren kommer sist av alla och har nollkoll på vem som skall spela, vilken serie det är och vem som borde ha boll med sig (~beställarens ombud). När matchen väl är igång så vill alla vinna men man spara sig gärna till strax före slutsignalen (~slutbesiktningen). Känner man att man inte grejar det så kan man alltid filma sig till en frispark eller straff (~ÄTA-rapport om tidsförlängning). Efter matchen så finns det ingen ände på orsakerna till att det gick som det gick (~efterbesiktning).

Jag stod på läktaren när Blåvitt slog Barcelona och Manchester United. Då var den självklara drömmen att själv få vara stjärna på planen. Nu är jag mer intresserad av tränarrollen, eller snarare coachjobbet. Jag har nästan coachat ett ”Real Madrid” på ett bygge, vi hade enorma resurser, grovjobbare och artister. Vi presterade och fick beröm, men de kostade också därefter. Elefantsjuka.

Jag önskar att vi kunde prestera som Blåvitt gjorde 1987 – med små resurser, smartare än alla andra, med samarbete och lagkänsla. Vi tränar för det nu, men var är Torbjörn Nilsson?

Annons

7 reaktioner på ”Blåvitt var bäst i Europa 1982

 1. Det finns bara en Torbjörn Nilsson, däremot ska man inte underskatta vikten av att sätta ihop ett byggteam med många Tord Holmgren och dessutom genier som Glenn Strömberg!!!

 2. Viktoria – jag sitter mitt i smeten, på Gud Faders (beställarens) högra sida, och projektleder, projekterar eller kokar soppa. Det är lite efter humör och situationen. Vi har skojat om att jag skall vara konstnärlig ledare på kontoret, det tycker jag är bra – att få hitta på saker som kan bli roliga för många samtidigt. Jag har varit entreprenör, till och med handgripligt jobbat, varit egen med några anställda, men glidit över konsultsidan, och lite tillbaks igen, ibland. Sen gör jag lite annat, igår t ex besiktigade jag ett hus med 25 lägenheter som kanske skall säljas, och då…

  …broder Anjo – så träffade jag i en lägenhet en kille som heter Glenn (bra för statistiken) och i en annan lägenhet hängde 8 IFK-halsdukar, flaggor på väggarna, förra årets lagbild på kylskåpet och en stor Niklas Alexandersson-poster på väggen (trevlig kille sannolikt:)

 3. nädå, jag känner mig inte som en stackare – jag får mer utrymme för mina stolligheter än vad som är bruktligt. Jag jobbar hårt, men är också lyckligt lottad i många avseenden, ibland helt oförtjänt.

 4. Består stolligheterna av upptåg som soppkokartävling så förstår jag varför du får mer utrymme än brukligt 🙂

  Jag gillar förresten din blogg. Intressant, klurig och underhållande.

 5. Jo, soppan är en bra grej på många sätt.

  Jag postar ett inlägg strax som mer kanske belyser det hela. Yes, jag outar mig som rocknrollstjärne-wannabee…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s