Nyanställd inköpare på löpande räkning?

I en artikel i Byggindustrin så droppar man nyheten(?) att firman Dipart har börjat tänka efter före, och på det sättet sänker man kostnaderna. Bakgrunden till rubriken är att en ny inköpare började ringa runt och fråga vad en klyvsåg kostade – egentligen. Han sänkte slentrianpriset med 23%. Ojojoj.

Dipart verkar vara en reko firma, de har CSR och samvete. Jag har läst tidigare om deras engagemang med glasögon till de mindre bemedlade. Mycket behjärtansvärt. Så antagligen har artikeln blivit lite konstigt utspädd och naivt formulerad? Nej, den är faktiskt plankad rätt av månadens pressrelease.

Men det kan väl inte vara så att en ny inköpare blir den förste på Dipart att ringa och kolla vad en klyvsåg kostar? Det kan väl inte vara så att Dipart först nu börjar teckna avtal med sina leverantörer?

Kan det vara så att ersättning på löpande räkning gjort att man inte haft anledning att bevaka sina kostnader?

3 reaktioner på ”Nyanställd inköpare på löpande räkning?

  1. Pingback: Tack för kaffet! « Sync Blog
  2. Bloggen hänvisar till en text i Diparts personaltidning. Syftet med texten är att för de anställda på Dipart lyfta fram potentialen med ett professionellt inköpsarbete för att lyfta medvetenheten inom företaget. Genom strategiskt inköpsarbete har Dipart kunnat spara stora pengar. Självklart har Dipart även tidigare gjort prisförfrågningar vid inköp. Tyvärr har detta pedagogiska grepp misstolkats av bloggaren.
    /Daniel Lindgren, inköpschef Dipart

  3. Misstolkningen är helt avsiktlig och är skruvad, och jag tror inte alls att Dipart har handlat utan att fråga först. Men artikeln i Byggindustrin skulle kunna läsas just så skruvat. För en person utan byggbakgrund så framstår det där som ett nytänkande att teckna inköpsavtal och kolla sina leverantörer.

    Dipart verkar ju ha höga ambitioner just på delaktighet och ansvar, vilket är en av mina käpphästar. Det är nog den största utmaningen vi har – att få alla i organisationen att förstå vad vi skall bygga, varför vi skall bygga det, vem som skall använda det. Alla måste förstå var pengarna kommer in i näringskedjan. Alla måste inse vad saker kostar, en helt vanlig klyvsåg är en pytteliten pusselbit, men som pedagogiskt exempel är den bra.

    Läs gärna inlägget som följde direkt på detta om tack för kaffet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s