Skärpning ni också, kärringar!

I dagens Expressen så finns en debattartikel om byggbranschen. Det är ju bra. Barbro Engman och Gudrun Schyman har upptäckt att det funkar lite dåligt i branschen, det slösas och slarvas.

Så är det. Det borde inte vara så, men det är det.’

Jag har stört mig här tidigare på hur man rubricerat detta, Skärpning Gubbar, jag tycker det antyder att gubbarna på bygget ställer till problemen och det är fel. För den rent korrekta benämningen på den samling hantverkare du har på bygget är gubbarna. Arkitekter, konstruktörer, entreprenadingenjörer, ekonomer och annat löst folk räknas alltså inte in i här.

Engman och Schyman har gjort researchen väl och har koll på Chalmers rapport om slöserierna. Men det framgår inte så tydligt att det är på ritbordet och konsultkontoren som de stora dyra felen börjar. Vår planprocess som drar ut flera år och stoppar många goda projekt är en gigantisk broms för snabbare bostadsbyggande. Så långt innan det är ett fysiskt bygge ute i verkligheten så har man slarvat bort många sköna miljarder.

I jobbet innan det blir bygge så sölas det bort tid och pengar, man gör korkade tekniska lösningar och tar tveksamma genvägar, man ägnar ibland oändligt mycket tid åt själva byråkratin utan att bry sig om själva målet. I den fasen är det sannolikt en större andel kvinnor (förlåt, kärringar) som deltar än i övrig byggverksamhet.

På byggena är vi fortfarande 100%  gubbar

(tyvärr också nästan 100% män, men man kan inte få allt på en gång, Gudrun:)).
Annons

9 reaktioner på ”Skärpning ni också, kärringar!

 1. Pingback: Om sega och oskärpta gubbar… @ byggblasket.se
  • Nej inte så värst öm (i tårna…)

   Min rubrik är helt avsiktligt formulerad för att träffa fel för den som bara skummar eller läser lite grann som då tror att jag har något emot kärringar. Inget kan ju vara mer fel. Jag tycker att kärringar skall få plats i byggbranschen.

   Sen tycker jag i och för sig att vi borde få in fler kvinnor också. Har sagt det förut.

   Damerna som debatterar skummar lite på ytan och plockar fram gammal skåpmat, de har inga egna förslag och ingen konstruktiv vinkel alls. Och som sagt – det låter ofta som att det dyra misstagen händer på byggena, att det är slarviga snickare som är problemet. Inte bra.

   Jag tycker det är bra att byggbranschens problem får plats på debattsidan, möjligen gynnar det Schyman och Engman själva mer att få lite plats på sidan 4. Det bjuder vi på i så fall. Men jag tycker det är rimligt att de kommer med minst ett eget förslag på vad vi skall göra för att bli bättre.

   • Jag tror alla som läst dina texter ett tag vet att du strävar framåt och inte bakåt 🙂

    Öm eller ej… Artiklar som dessa två damer skrivit retar, berör, väcker uppmärksamhet – ja det frammanar en reaktion. Oavsett vad man tycker om själva artikeln så rör den om i ankdammen. Det rörde om i din i alla fall 😉 Eller simmar ni i havet där nere i södern? Själv har vi en älv att plaska i.

 2. Klargörande i prioritetsordning:

  1 – Vi har en älv, men man får inte simma i den. Havet är än så länge tillåtet att doppa sig i.

  2 – Jag tycker det ÄR bra att byggbranschen uppmärksammas, men vill ha en gnutta mer bara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s