Kom tillbaka Berra! Allt är förlåtet…

…eller nåt. Nästan allt. Vet inte riktigt.

Det var ju så här. En kommentator härjade på ett oförskämt sätt hos Byggblasket. Jag gjorde mig en smula lustig när jag försökte bemöta hans resonemang här på Syncbloggen. Han blev återkommande gäst här med en emellanåt ganska låg nivå på dumheterna men också med en viss insikt och sans ändå, han lovade faktiskt att återkomma. Jag bad honom göra så, fast bara om han hade konstruktiva förslag.

Vi behöver det i byggbranschen. Konstruktiva förslag. Ingen säger emot.

Så häromdagen i debattartikel i Expressen/GT så gjorde Gudrun Schyman och Barbro Engman (Hyresgästföreningen) ett debattinlägg av gammal skåpmat. Man hänvisade till utredning och undersökningar som talar om att byggbranschen fungerar ganska så uselt. Å fan säger alla förvånat. Not.

——

Så precis nu så tänkte jag så här – Vad är det som skiljer Berra och de bägge damerna åt? Berra med sina fördomsfulla slutsatser och inskränkta påståenden och Schyman/Engmans ganska lama men välformulerade plankning av kända fakta. Inte mycket. Schyman/Engman är inte otrevliga i och för sig, det var ju Berra ibland.

Det de har gemensamt är att det saknas konstruktiva förslag, goda idéer och positiva infall. Där är Berra är i gott sällskap.

——

Jag gillar Gudrun Schyman. Jag gillar inte allt hon säger och tycker, men det är en karismatisk och imponerande person. Jag gillar hyresgästföreningen också. Det behövs en tydlig förhandlingspart för fastighetsägarna, och det behövs en röst för hyresgästerna som inte hörs var och en för sig. Men deras gemensamma inlägg blir i det här fallet ungefär lika mycket värt som om jag hade skrivit ett inlägg om att jag bara tycker man borde minska på administrationskostnaderna i EU, att man borde ha mer lön kvar i slutet på månaden eller att SMHI skulle förutse lite mindre regn (generellt sett).

Så kom igen – det går att göra bättre.

Annons

14 reaktioner på ”Kom tillbaka Berra! Allt är förlåtet…

 1. Jag tror faktiskt Berra har mer på fötterna – när det gäller byggbranschen – än vad hyregästen & CO har. Berra borde skriva en debattartikel – han är mer trovärdig i denna fråga!

  Fast damerna skrev iofs rätt bra; fördomsfullt – och lagom provocerande…
  Men de vinner nog mer själva på denna debattartikel – än vad byggbranschen och våra kunder gör.

 2. Berra is back! Min bedömning är ju att det är du Sync, som håller en låg nivå! 🙂 Nej skämt och sido, jag är nog bara en typisk förstagångsbyggare som blivit hårt drabbad av en bransch som jag trodde var bättre. Skillnaden är att jag ger uttryck för mitt missnöje och debatterar där möjlighet ges. Jag vet många som bara knyter näven i fickan och låter byggbolagen agera precis så som man gjort i decennier. Som ärkesvin!
  Jag ska gärna återkomma med lite förslag på åtgärder men jag tror att mina slutsatser kommer att få dig att kräkas. Många obehagliga sanningar som måste ventileras! På återhörande!

  • 🙂 Min uppfattning är at det ÄR förstagångsbyggarna som har mest distans – inga förutfattade meningar ingen hjärntvätt osv – och därmed de mest bäst potential att komma med just distanserade synpunkter.

   Sen är det upp till de mer erfarna byggarna/byggföretagen att lyssna på dessa synpunkter, försöka förstå(!), distansera sig själva lite, beakta feedbacken samt efter förmåga och relevans förbättra sig. Om byggarna vill förbättra sin process!

   På dom Berra! Vi skall vara tacksamma för de kunder som ger feedback. ”Hurra en missnöjd kund” skrev en gång en varumärkesbloggare. Han menade att om kunderna inte uttrycker sitt missnöje (om de är missnöjda) så är det ju svårt att förbättra sitt varumärke. Han tyckte dessutom att sociala medier är ett perfekt forum för detta. Jag tycker själv att missnöjda kunder är inget att dölja för offentligheten – de gör sig hörda på ett eller annat sätt ändå! Så lyft på taket, byggbranschen. Släpp in Berra!

 3. Del 1
  Ja du Sync, var ska jag börja? Varför är jag så irriterad och skriver så dumt om din bransch? Finns det stora problem i dagens byggbransch? Fundera!
  Väntar…
  Väntar…
  Väntar…
  Så nu har du tänkt färdigt och om du håller med mig om att det finns stora problem så läs vidare annars fimpa hela mitt inlägg!
  Varför ska jag tycka till om detta? Vad är mina erfarenheter?
  I ett tafatt försök att vara så anonym som det går på nätet så har jag valt att inte precisera för mycket av vad just jag råkat ut för. Det går väl sådär och i vissa fall kanske jag av den anledningen kan säga mot mig själv ibland. Men ni som från byggbranschen som drabbat mig och luskat ut vem jag är: Jag tycker fortfarande ni är idioter!

  Men jag är nog en ganska typisk husköpare som känner att det här med att bygga hus var inte så kul! Min byggbranscherfarenhet är inte så långvarig men utspelar sig under åren 2004 och framåt. Jag känner väldigt många som är i samma situation och känner en enorm frustration över vad som hänt när man har byggt nytt, byggt till eller renoverat.
  Vad är då problemet? Jag försökte sammanställa en lista på Byggblasket och jag kopierar den rakt av för att ha ett diskussionsunderlag.

  * Avtal som i många fall är i gränslandet för vad som är tillåtet.
  * Säljare med bristande kompetens.
  * Förseningar.
  * Felaktiga prisuppgifter.
  * Alla fel! Golv, väggar, dörrar, vitvaror, takpannor, stuprör, tapeter, lister osv, osv. Det är inte längre någon som höjer på ögonbrynen när man fått bytt golv tre gånger!
  Ja, i princip det mesta som kan vara fel är fel! Är det någon som inte har fått åtgärdat de flesta vitvaror inom två år?! Skulle tro att de flesta brottats med vitvaruproblematiken.
  * Ovanstående fel som besiktigas av byggföretagets egen “besiktningsman”. Har man en egen besiktningsman så godkänns den sällan.
  * Har du tur så tas några av felen upp men det kommer att ta ÅR innan de blir åtgärdade. Kanske inte alls!
  * Garantibesiktning avråder de flesta byggföretag från! Mest till besvär tycker de! Man vet inte om man ska skratta eller gråta.
  * Utöver detta så har vi de riktigt stora puckarna i dagens byggbransch med fuktfasader och överhuvudtaget fuktproblematik i samband med byggnation.
  * Ekonomiskt fiffel som väldigt många drabbats av. Bygga lite och sedan konka innan bygget är klart. Inte så kul för individen!
  Jag har drabbats av de flesta ovanstående men jag skulle kunna göra listan hur lång som helst om jag intervjuade mina vänner och arbetskamrater.
  Till slut ska man behöva vänta på den personal som ska rätta till alla problem. Snickare, målare, elektriker, vitvarukillar som har i många fall så dålig kompetens att jag skulle kunna göra det bättre själv! Och jag kan verkligen ingenting om ovanstående!
  I de allra flesta fall dyker de inte upp när de ska! Ringer de och meddelar detta, knappast!
  Yrkeshedern är sedan längesedan raderad!

  Det är väl en kortfattad beskrivning av det som många kunder idag utsätts för av din bransch! Jag inser att just du verkar ha ett engagemang och att du verkar bry dig. Detta får väl till följd att du omger dig med likasinnade och då kanske det är svårare att upptäcka dessa problem.

  Varför är det så här då? Min tes om att många av dem som gick ”bygg utan anledning” när jag gick i skolan hade ett annat sätt att agera mot sina medmänniskor och jag hävdar med en dåres envishet att detta har betydelse för hur branschen ser ut idag! Självklart finns det undantag men en allt för stor del av byggare anser jag tillhöra denna kategori av människor. I varje fall de som jag har mött och jag kan ju ha haft en förskräcklig otur!

  Om du orkar fortsätta och läsa vad jag skriver trots ovanstående så ska jag försöka komma på några fler problem.

  Avtalsformerna tror jag är som gjorda för problem, byggbranschen måste inse att de flesta kunder inte har tillräcklig entreprenadkunskap för att det ska fungera. Och inse att man inte kan kräva det heller. Avtalsformuleringar som är på gränsen men som under många år finslipats för att kunden alltid ska ha fel och byggföretaget alltid ska vara skyddat. Som jag sagt juridik är en sak och moral är en helt annan sak.

  Kvalitet på produkter som ett hus består av: I en strävan att alla ska vara så billiga som skräphustillverkaren Älvsbyhus så tror jag att byggbranschen har gått för långt när det gäller att pressa sina leverantörer. Skräpvitvaror, skräptakpannor, skräplås, skräpgolv, skräpdörrar osv osv…
  Följden blir att ingen har en helhetssyn på hur dåligt mitt hus blir och hur många samtal jag måste ringa.

  Jag tror vidare att Staffan, Donald, Olle och Kenneth (exempel på byggbolagschefer) inte bryr sig alls om sina kunder! Nästa kvartalsrapport och den egna karriären är mycket viktigare! Jo jag tror faktiskt att det är så!

  Cheferna som är snäppet under är väl kanske inte de skarpaste knivarna i lådan! Här blir det ännu tydligare att den personliga karriären är viktigare än kunden.

  Cheferna under dessa är kanske mest chefer för att de jobbat länge inom företaget inte nödvändigtvis för att de är mest lämpade.

  Och längst ner har vi dom som kommer hem till mig och härjar!
  Med en sådan chefsstruktur tror jag att man har en lång väg att gå, det finns ingen självinsikt och ingen som har en önskan att rätta till vad som är fel.

  Jag tycker även att vi kunder är för mesiga och inte är tillräckligt aggressiva. Byggbranschen är ju aggressiv så då måste vi vara det också.
  Fortsättning följer…

 4. Del 2.
  Jag har roat mig med att söka på lite på eniros tjänst http://www.rejta.se och där plockat ut lite, för mig kända, byggbolag. Visst jag har sorterat lite för att förtydliga min sak men jag tycker att det är bedrövlig läsning! Då ska man ha i åtanke att många kunder som drabbats av byggbranschen är för nertryckta i skorna (ekonomiskt och psykiskt) för att orka bry sig om att debattera. De har fullt upp med att skicka 100-tals mail till serviceavdelningen som ändå inte hinner rätta till alla fel.
  .rejta.se/omdome/215164/LB-Hus
  .rejta.se/omdome/210519/A-hus%20AB
  .rejta.se/omdome/522659/%C3%84lvsbyhus%2C+AB
  .rejta.se/omdome/195597/Modulent%20Hus
  .rejta.se/omdome/369130/Borohus%20AB
  .rejta.se/omdome/54887/Smålandsvillan
  .rejta.se/omdome/595957/NCC
  .rejta.se/omdome/363327/Peab
  .rejta.se/omdome/22399/Peab
  .rejta.se/omdome/124566/Europahus%20Svenska%20AB

  Ja , tydligare än så blir det knappast!

  Lösningen på problemen då?!

  Jag inbillar mig inte att jag har patentlösningar på alla dessa problem men jag vill ändå försöka kommentera några av dem.

  Utbildningen för byggare tror jag skulle må bra av en dos etik och moral. Man kanske kan trycka på att man nog i längden tjänar på att vi kunder mår lite bättre och kanske med glädje ser fram emot nästa husbygge, nästa tillbyggnad eller nästa renovering.

  Avtalsformerna och dess formuleringar borde granskas och kanske standardiseras av en oberoende myndighet.

  När det gäller kvaliteten på de produkter som husen byggs med så har jag fått glädjande meddelande från vitvarubranschen. Det är ganska många inom denna bransch som insett att det inte håller i längden att sälja sådant skräp. Jag har hört från flera håll inom denna bransch att man försöker tänka lite mer på kvaliteten nu och att det varit ett antal år nu som vitvaror haft en bedrövlig kvalitet.
  Man kan ju bara hoppas att fler leverantörer till byggbranschen får denna självinsikt och agerar därefter.

  När det gäller Staffan, Donald, Olle och Kenneth så är jag mer tveksam till vad som krävs. Om vi kunder är lite mer högljudda så kanske de vaknar men tyvärr så måste det gå riktigt lång och synas i kvartalsrapporten för att de ska agera tror jag.

  Cheferna under dessa herrar kanske också borde ha en utbildning i moral och etik. Jag tror faktiskt inte att den 37-årige mellanchefen (mitt i karriären) riktigt inser hur mycket tragedier som han faktiskt orsakar. Han sover säkert jättegott om nätterna men man skulle kanske sammanställa lite olika fall och presentera för alla dessa mellanchefer så att de faktiskt vaknar till lite.

  Och de som kommer hem till mig och härjar, vad ska man göra med dem? Ska jag behöva förklara att man inte kan ha 137 spräckta takpannor på taket eller att golvet inte kan vara alldeles vågigt eller att 45 grader är 45 grader och inte 50 grader eller att man inte ska spika upp en spräckt bräda? Ska man verkligen behöva förklara detta?! Är det chefsstrukturen ovan honom som gör att han tycker detta är ok? Är det utbildningen som är för dålig? Har inget riktigt bra svar på detta men jag tycker mig kunna säga att bristen på yrkesstolthet är en bidragande orsak. Jag hade inte brytt mig om att de som härjar hemma hos mig oftast kommer i en överpimpad Navara med 24” fälgar och extra allt om de hade gjort ett bra jobb. Men när det bara är fusk och slarv så känns det ganska stötande.

  Hur ska kunder bli mer krävande? Jag tror och hoppas att vi är inne i en tid där det pågår en förändring och vi är inte lika mesiga längre. Fler och fler skriver på diverse forum och tar advokatkontakter. Jag hoppas att fler inser att det är ett måste!

  Jag skulle gärna skriva om det största skämtet inom byggbranschen: GAR-BO! Men jag får nog vila tangenterna lite för jag tycker det luktar lite bränt om dem!

  Även ASSA borde få ett eget kapitel men det får vänta.

  Så Sync, nu tror jag att jag fått med det mesta men du måste inse att det är mycket frustration som ligger bakom dessa rader och det blir gärna lite ostrukturerat när man skriver i affekt. Men jag hoppas ändå att du kan ha överseende med mina angrepp och ta vara på en del av det.
  Jag tycker faktiskt att du och byggblasket verkar göra ett bra jobb och jag hoppas att det blir mer spritt inom er bransch så att den faktiskt kan bli frisk igen.
  Om ni Sync eller Byggblasket kan köpa något av ovanstående svammel, finns det då något ni kan göra? Gör ni något, tar ni kontakt med någon inom byggbranschen? Pratar ni med någon annan (tex Staffan, Donald, Olle eller Kenneth)? Inte bara de närmsta som oftast redan är frälsta! Ser ni någon ljusning? Finns det ett engagemang ute i byggsvängen? Eller är det bara den egna karriären och 24” fälgar till Navaran som är viktigt?

  • Om jag för en stund skall vara helt allvarlig och utan ironi.

   Du verkar ha råkat ut för hela linan. Jag betvivlar inte händelseförloppet en sekund. Jag tror tyvärr inte heller att din historia är unik, men det är få som orkar ta fajten på det viset.

   Det är lite för sent på kvällen för att greppa hela ditt inlägg, men jag måste ärligt säga att jag är tacksam att få inside från andra sidan på det sättet. Det kommer hjälpa mig att förstå bättre.
   _______

   Tips – blanda inte ihop juridik och moral i samma mening, det blir kladdigt 🙂

 5. Pingback: Branschkultur vs.TEAM Waste @ byggblasket.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s