Detta är elektrikerns fel, Berra

Läser i GP om hantverkare som dragits till reklamationsnämnden av sina kunder. Inget skoj alls.

Det är påtagligt många fall där parterna har olika uppfattning om vad som sagts innan jobbet utfördes. Märkligt. Men det är i och för sig väl känt att dåligt minne ofta drabbar människor just när pengar skall byta ägare.

Det verkar inte riktigt som man bråkar om vad som blivit utför utan mer om att det blev dyrare än det var sagt. Enligt kunden då alltså. Hantverkaren verkar ju tycka att han aldrig lovat ett fast pris, eller att det möjligen blivit så mycket mer än vad han tänkt sig.

——-

Jag kan se det framför mig, ungefär som det brukar gå till. Kunden är glad ock tacksam att en hantverkare tagit sig tid att komma och titta. Hantverkaren är i vanlig ordning en trovärdig och lätt charmig kille som är lätt att snacka med. Man går runt och pratar om det som måste göras, lite om det som borde göras men mest om det man vill göra och faktiskt skulle kunna hitta på om man hade råd. Sen när man skiljs åt så har man av någon anledning inte  uppfattat det hela riktigt på samma sätt. Igen.

——-

Kunden har tolkningsföreträde när det gäller muntliga avtal. Så därför tycker jag det är enkelt – hantverkaren skall se till att ha ett skrivet avtal.

——-

GP har en bra sammanställning från Konsument Göteborg i denna  artikeln.

Jag tror jag skall göra om den så den blir en instruktion för hantverkaren istället. Det verkar behövas.
(Kampen går vidare:) )

——

Detta är del 13 av typ skitmånga i serien tillägnad Berra. Klicka för att läsa från början.

Annons

10 reaktioner på ”Detta är elektrikerns fel, Berra

 1. Kämpa på, Sync! Ansvaret för kommunikationen – och dokumentationen(!) – bör ligga hos proffset inte hos kunden! Tar man inte det ansvaret så får man nog som ”proffs” skylla sig själv!

  På tal om E;
  Just elektriker har ju många strängar på sin lyra. Det var en elektriker i Malmö som fejkade sitt parkeringstillstånd och slog ner den kvinnlig parkeringsvakt som upptäckte det DET fusket!

  http://sydsvenskan.se/malmo/article626333/Atal-for-misshandel-av-parkeringsvakt.html

  En bekant till Byggblasket blev vittne till hela händelsen och enligt honom så misslyckades elektrikern ÄVEN med jobbet att golva p-vakten. Hon var snabbare hahah – och duckade! Han lyckdes alltså inte tillfoga så mycket skada som han hade ”planerat”. Byggbranschen i ett nötskal??? 🙂

 2. Pingback: “Bygg klart skiten” @ byggblasket.se
 3. Nu när jag har gjort mig riktigt obekväm så kan jag ju fortsätta kräka på lite. 🙂
  Jag skulle vilja uppmärksamma alla fel som begås men som inte uppmärksammas pga (o)tur, det tar tid innan det märks, kunden orkar inte, kunden vågare inte, kunden förstår inte osv osv.
  Jag vet ett flertal personer som inte vet om deras (putsade) fasadtyp är ventilerad eller ej! Vems fel är detta? När upptäcks detta? Vem ska betala detta?
  Rördragningar, kabeldragningar och andra dolda saker som kanske ger sig till känna om en vecka eller om 15 år. Jag bara ryser vid tanken!
  Hur ser de fabrikstillverkade husen ut innan för ”skalet”, det som kunden aldrig ser! Kunden ser det inte förrän det blir en kortslutning någonstans eller vattnet sprutar ut ur väggen. Eller möglet täpper till näsan på en!
  Hur är yrkesstoltheten i dessa fabriker som matar ut de allra flesta husen som vi dumma kunder bor i? Hur är yrkesstolheten hos de som slänger upp dem i våra villamattor?
  Hur bra är den genomsnittlige hantverkaren? Är ni tillräkligt bra? Ni som påstår det, vad tycker ni att ni har för bevis? Tror ni att vi kunder tycker att ni är tillräckligt bra (inte bara jag, för jag tycker ni är pissdåliga men alla andra dumma kunder)?
  Sync beskriver ju här att det ganska ofta är elektriker som hamnar hos ARN och att det ofta handlar om hur mycket/lite som ska betalas. Jag är ganska övertygad om att det i många av dessa fall även finns brister i utfört arbete. Detta kommer i skymundan av att man har fullt upp med att anmäla oskäliga fakturor till ARN. Dessa fel upptäcks senare och man orkar inte dra det en vända till via ARN.
  UTTRÖTTNINGSMETODEN är en fenomen som jag tror de allra flesta småhusköpare av idag har stött på. Den värste av dem alla på denna front är väl Donald men jag är ganska säker på att det är ett känt begrepp hos er byggare och att ni använder er flitigt av den!

  Tycker det är intressant läsning Sync och väldigt glad att det tillägnas mig! Man kan nästan säga att jag (puppetmaster) styr vad som ska skrivas här på denna sidan! 🙂

  Ja, tack för idag då! 🙂

  • Berra, nu är nå´t på spåren igen.
   Naturligtvis kan/bör man inte förvänta sig att kunden förstår allt – tyvärr så verkar det ibland som om byggare irriterar sig på de kunder som litat på dem… Underförtått måste då vara att dessa byggare själva utgår ifrån att vi inte är att lita på…. eller?
   haha – och var har dom då fått det ifrån? Sitt undermedvetna kanske?! 🙂

   Sen när det gäller fabrikstillverkade produkter generellt så är det väl kanske inte så ofta som kunden vet – eller ens bryr sig om att veta – vad som finns under skalet, t ex på en TV eller mobiltelefon
   Oftast är det funktionen som räknas! Och utseendet för all del!
   Precis som det borde vara (är?) med hus!

   När det gäller fabrikstillverkade hus tror ju jag att det finns stora möjligheter att faktiskt bygga bättre under tak och under ordnande organisatorisk former. Men kanske har du en poäng när du ifrågasätter yrkesstoltheten vid dessa fabriker?!!!

   Vad jag hittills sett och hört så är kvaliten oftast inte så mycket bättre i prefab-lådbyggda projekt. Men det borde varit det, tycker jag! Ibland är det t o m sämre…

   Kan problemet vara att yrkesstoltheten, synsätt och ”motivation” från den traditionella branschen fortplantat sig in på fabriksgolvet? Vilka är det som jobbar i fabrikerna?

   Kan det också vara så original-branschkulturen dessutom upprätthålls på fabriken m h a gamla byggrävar – med lika stor organsiationsförmåga som ledarskap – som anställts som chefer i fabrikerna?

   Kan det vara så illa att vi lyckats bibehålla kultur och tradition även inom prefabtillverkningen?

   Sync, jag tror Berra har fler poänger och tankeställare än han ens själv är medveten om… 😉

   Berra, tack för ännu en tankeställare!

   • Milda makter! Det kan inte vara möjligt! Jag bara babblar och raljerar. 🙂
    Skämt och sido, jag fick förklarat för mig av en byggare (jodå jag pratar med dem) när han hade ”öppnat upp” ett hus med mögel i att det såg för jävligt ut (förutom möglet alltså). Ja det var ju iofs ett gammalt hus, ca 4 år gammalt men ändå.
    Det var tydligen fel på det mesta i detta modulhus, förutom det som kunden redan hade kämpat i 4 år för att få åtgärdat. Jag kan inte återge dessa fel på ett korrekt sätt (är bara en dum kund) men han menade att det ofta var på det viset trotts att man lovordade dessa modulhus som byggs inomhus.
    Jag skulle ju inte bli förvånad om yrkesstoltheten är ett helt okänt begrepp i dessa husfabriker och då skiter man kanske i om isoleringen saknas eller reglar är brutna eller skadade eller att man inte sätter fast diverse rör/slangar/ledningar korrekt.

    Att modulhus skulle vara bra produkter tror jag är en myt. Tanken är nog god men har man inte en yrkeskår som kan ta sitt ansvar så spelar det nog ingen roll hur fan man bär sig åt!

    Men jag bara babblar och raljerar så vad vet jag! 🙂

    Sync, nöjd kund hoppas jag verkligen att jag ska bli på mitt nästa projekt men hittils har byggbranschen levt upp till sitt sunkiga rykte.

 4. Ehhh, ville väl inte så mycket kommentera den här konversationen utan mer uttrycka min glädje över att ha hittar denna eminenta blogg. Många bra länkar dessutom, ser fram emot när du börjar blogg i augusti igen. (Typ imorgon…)

  • Tackar.

   Jo det skall snart snurra igång igen även på bloggen. Är du ny här så finns det ca 741 inlägg att plöja igenom 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s