Osvensk korruption – låter det bättre då?

Läser i DN´s ledare om muthärvan i Göteborg.

Jag tror i och för sig inte att korruptionen beror på Göteborgsandan eller vår påstådda tradition att vara kompisar och goa gubbar. Jag tror att myglet finns under ytan lite varstans, att det funnits länge och att det kanske alltid kommer att bubbla just där.

Jag hånflinar lite varje gång jag läser eller hör någon som upprört och högljutt säger att man väll aldrig kunde tänka sig detta. I Sverige.
I utlandet håller de ju på hela tiden, men i Sverige? Nej. Inte vi inte.

Det blir en omvänd form av rasism i resonemanget. Det faktum att alla i Sverige skulle vara genomärliga när korruption existerar i övriga världen i mer eller mindre riklig omfattning är lite småaktigt tycker jag. Det leder, kanske långsökt men i alla fall, dessutom rakt in i den unkna retorik där SD tar fart.

—–

DN´s ledare är mer balanserad som tur är, även om analysen att stadens samarbetsklimat skulle vara grogrund för bedrägerier knappast är annat än en gissning.

Mutaffärer och skandaler i Sverige finns det gott om historiskt. Karteller, bordeller och goda middagar som betalats av skattepengar eller fackföreningsavgifter. Höga chefer i näringslivet som tar ut hemliga bonusar och bygger sina flotta lägenheter för andras pengar. Inte särskilt smickrande så är byggbranschen ibland med på ett hörn, ibland är det värre än så.

Medelålders vita män, tillgång till mycket pengar, tillgång till andras pengar, stängda rum utan insyn. Några kännetecken finns det ju.

Jag känner att jag inte riktigt landar själv i mitt resonemang men en sak är klar – korruptionen är varken svensk eller osvensk.

—–

Annons

11 reaktioner på ”Osvensk korruption – låter det bättre då?

 1. Precis – inget osvenskt eller omänskligt fenomen alls!

  Korruption, som vi kallar det, är i grund och botten ett primitivt fenomen/beteende. Ett av våra berömda flockbeteende. Det har mindre med nationsgränser att göra – än med olika mer eller mindre slutna grupper och kulturer.

  Vissa civilisationer försöker styra upp diverse primitiva drifter med hjälpa av lagstiftning. Om det funkar med juridik är bl a beroende på hur stark kulturen och gemenskapen är inom den grupp där korruption pågår. Inbördes lojalitet är nog en viktig faktor om det skall kunna fortgå. Dessutom skapar korruptionen i sig lojalitet!!! Ett sätt att dra undan benen på självständiga indidvider – om dessa väl gått i korruptionsfällan. En ond cirkel alltså…, helt oskånskt!

  I Skåne finns dock bara goda cirklar – …också Byggblasket 🙂

 2. Pingback: Svinarp vs Göteborg @ byggblasket.se
 3. Pingback: Största bidragsfusket någonsin? @ byggblasket.se
 4. Vi är inga änglar.
  Men, nog är det skillnader på graden av affärsmoral, oärlighet och korruption.
  Som mycket annat finns det undersökningar på det. Vi har halkat ner ett snäpp på senare tid. Finnland ligger bra till. Att göra affärer med danskar är erkännt j-ligt.

  Huvudorsaken till fattigdom och lidande i världen är korruption.

  Att andra gör fel är ingen ursäkt att göra det själv.
  Det finns all anledning att bekämpa korruption – i alla former.
  Och ingen att acceptera den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s