Unga, otåliga chefer i byggbranschen

Fredrik på Byggvärlden har pratat allvar med unga talanger som skall bli morgondagens chefer. Diskussionen rörde sig runt temat om hur byggföretagen skall behålla och stimulera sina unga blivande chefer och samtidigt attrahera nya talanger som kan fylla på.

Han hänvisar vänligt till min kommentar i frågan och skriver:

” ”Fråga hur man skall få dem att stanna, utvecklas och trivas. Är dagens unga chefer kvar, nöjda och stimulerade så är ju det en attraktiv arbetsplats för dem som kommer ut som nya i arbetslivet.”

Så skrev Sync och det var precis vad jag hade tänkt fråga dem. Svaret var däremot inte vad jag väntat. Min summering av denna del i diskussionen: De yngre kommer inte att stanna tills guldklockan delas ut. De är inte lika trogna sina arbetsgivare utan byter då och då. För arbetsgivarna är det bara att acceptera detta och i stället hitta nya att ersätta dem med.”

Det borde det inte vara en överraskning. Det har länge talats om att unga människor idag är mindre intresserade av ett livstidskontrakt med ett anonymt bolag. Det har blivit en sanning att man numera är mer projektorienterad och vill röra på sig i arbetslivet. Jag vet inte om det stämmer så generellt som vissa vill få det till, men gäller definitivt dem som skall vara chefer i byggbranschen.

Sync har funderat på detta ganska nyligen. Det var när diskussionen fördes med ett företag som vill utbilda sina bästa talanger lite extra. Invändningen är naturligtvis att företaget inte kan veta hur länge de stannar och att att en ambitiös internutbildning alltså ibland blir ett snabbt steg uppåt i karriären för påläggskalven som snabbt byter företag och cashar in en högre lön.

Nu inser flesta chefer och företag att det är en risk man måste ta. Att avstå från utveckling, utbildning och kompetenshöjning bara för att behålla sina anställda i båset är ju trots allt genomkorkat. Alltså måste man attrahera sina anställda hela tiden, det måste vara roligare att jobba kvar än att byta till annan firma.

Sen gäller ju regeln – What goes around comes around.
(om alla utbildar, utvecklar och förbättrar så får också alla nytta av det i någon form)

—–

Annons

4 reaktioner på ”Unga, otåliga chefer i byggbranschen

 1. Tyvärr är det ofta det enda sättet att höja sin lön på i den här branschen, är man duktig är det lätt att hitta byggchefsjobb i Sthlm. Jag har höjt min lön 67% på fem år genom att byta jobb två gånger..

  • Förvisso är det så. Det är en ganska självklar svårighet att inom ett och samma företag få samma löneutveckling – 67 % på två år. Det skulle bli problem med övriga som kanske bara gör sig förtjänta av tråkiga 3% per år och knappt det. Ju större/styelare bolag man är på desto mindre möjlighet att avancera i lönelistan.

   Lättare då att anställa en ny frisk yngling med i och för sig hög lön – men ”fan va bra han är” kan chefen säga till övriga. Så i gynnsamma tider och under den del av din karriär som du tar stora kliv uppåt så är det klart snabbaste vägen till pengarna.

   Lustigt att det i undersökningar och enkäter ofta ger resultatet att lönen inte är så viktig, men när det är allvar tror jag stålarna styr rätt mycket ändå.

 2. Lönen styr otroligt mycket, men det är grymt viktigt med roliga projekt och bra arbetskamrater också.

  För att jag skulle jobba med stambyten i innerstan skulle jag nog kräva 150’/månaden eller så, dvs aldrig i livet…

  • Stambyten i innerstaden med kvarboende i huset, bajamajor på gården och tight budget och för få tjänstemän på plats?
   100 i månaden är det värt 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s