Fuskbyggare no 8 – x-tra lagom produktion

Herregud i min lilla låda.

Jag hade knappt postat mitt förra inlägg med en undran om var fuskbyggare no 8 tagit vägen förrän han knackar på dörren här och lämnar en lång redogörelse för sin syn på det hela.

Jag har inte hunnit kolla allt han har på sin hemsida, han kan vara genomseriös eller en vettvilling. Så med risk för att hjälpa en fullblodsdåre att sprida sitt budskap så rekommenderar jag denna länken för att läsa mer.

—–

UPPDATERING 1:

Jag håller för troligt att Leif ”Havva” Halvarsson är en rätt så ok kille. Han har dessutom iscensatt något som vi inte sett tidigare. Han har filmat TV4, han har svarat på allt offentligt och lägger ut alla filmklipp på nätet. Det säger i och för sig inget om sakfrågan, men TV4 vek uppenbarligen ner sig av någon anledning.

UPPDATERING 2:
Det faktum att alla dokument han lagt upp är word-filer eller filmer på massa MB gör det märkligt nog mer trovärdigt ändå. En skurk hade lagt upp filerna på YouTube och klippt in texterna på en WordPress-sida (som jag gör, till exempel)

UPPDATERING 3:

Nu dementerar TV4 att det inställda programmet beror på Havvas myckna dokumentupladdande. Bland annat på GP, AB, Resumé, Dagens Media och Expressen,

—–

Annons

11 reaktioner på ”Fuskbyggare no 8 – x-tra lagom produktion

 1. Lika bra att man la ner ”projektet” när det riskerade att bli ett ”fuskbygge” på grund av att man inte kontrollerat ”projektförutsättningarna” ordentligt 😉

  Deras programkoncept faller platt när saker och ting inte är svart och vitt längre. Jag lyfter även hatten för det lilla byggföretagets barfota PR-kampanj. Imponerande.

  Det man kan lära sig av detta är nog återigen, tydliga kontrakt, skriftliga och prissatta tilläggsbeställningar, gå igenom ordentligt efter att man fått kontraktet, men INNAN byggandet sätter igång på allvar om man kan bygga enligt handlingarna och de rimliga antaganden som man kunde göra i anbudsskedet.

  Att man ska kunna djuppenetrera projektet utöver de handlingar som finns och vad man kan se på platsen vid en snabb genomgång redan vid anbudsskedet i konkurrens med flera andra byggare är inte rimligt. Man skulle få så höga kostnader för kalkyl att man knappt skulle kunna lägga några anbud.

  I starten av ett projekt skulle man verkligen behöva ha fullt fokus och gå igenom allt och kolla så läget är under kontroll. Istället känner jag att man ofta sitter fast i gamla projekt och gör ändrings-PM och allmänna brandkårsutryckningar. Som i sin tur beror på att man även i det projektet inte haft fullt fokus i början på grund av tidigare projekt.

  Det blir en ond cirkel som man självklart själv har stor del i. Samtidigt är det ju inte en fabrik där man står och matar ut samma del dagarna i ända. Speciellt vid ombyggnad är det nästan hopplöst att förutspå allt till 100% från början. Men självklart kan det bli fruktansvärt mycket bättre än vad det är.

 2. Intressant. Jag kommer förstås inte att läsa igenom allt, men tycker att konfrontationsvideon är intressant – det visar verkligen att det inte är svartvitt.

  Det är rätt att hänga ut fuskare, men då ska det verkligen vara fuskare och inte bara frågan om konflikt mellan köpare och säljare.

 3. Henrik har ju sammanfattat rätt så bra vad som fattades i det här fallet.
  Vi privatpersoner är ju idioter när vi ger oss i sådana här projekt, allt vi ser är ju den färdiga bilden
  om hur vi vill ha det, helst gratis.
  Så för att repetera lite från Henrik och det Sync försökt pränta in tidigare, alla ändringar/extra arbete ska finnas på papper, underskrivet av båda parter med kostnadsförslag.
  Då hamnar vi vid pudelns kärna i mitt inlägg. Om jag tar Syncs bil till en bilverkstad och lämnar in den för att reparera ett specifikt problem och samtidigt säger till mekanikern att han kan väl kolla över bilen lite när han ändå håller på.
  Så kan/får mekanikern inte åtgärda mer än vad vi kommer överens om innan via samtal eller på papper, med kostnadsförslag. I annat fall får mekanikern inte betalt.
  Det tänket saknar jag i ”byggbranschen”.
  Om det nu tar 5 minuter av varje timme så måste det ju i längden vara värt att ha ordning på saker och ting.

  I just det här fallet finns det ju bara två förlorare, beställaren som är en rätt så vanlig, snurrig kund och firman som har varit noggranna och velat göra rätt i själva byggandet.

  Jag ”tycker” att byggfirmorna rent allmänt ska få ta de extra kostnader de inte kan styrka med tilläggskontrakt och annan dokumentation enligt ert regelverk.
  Det är alltid byggfirman som ska vara den professionella parten i det här.

  Men jag tror jag dryftat det här tidigare, det behövs ett förarbevis eller liknande för att få driva projekt överstigande ett visst antal basbelopp. Jag vet inte hur byggmästare definieras numera och hur det var förr då det var ett skrå, men okunskap ska inte få vara en ursäkt då man driver byggprojekt. Har man inte förarbeviset får man arbeta under en firma som har tills dess man bedöms kompetent nog att få ett själv.

  Okunniga kunder med en stor sedelbunt kommer alltid att finnas.

  • Ganska intressant jämförelse med bilverkstad. Inte helt olikt bygg med mycket privatkunder och en tjänst som man inte bara plockar från hyllan och som kan vara svår att pris- och tidssätta innan den är utförd.

   Jag är nog också av uppfattningen att det inte är lika vanligt längre att när man lämnar in bilen på service så har de bytt en uppsjö av grejer som man ansåg behövde bytas, alternativt meken behövde till sin egen bil så man satte upp det på en kundbil utan att byta där. Detta utan att överhuvudtaget fråga.

   Dito för sura kundmottagare som tycker att det här med kunder är pest och en jäkla pina.

   Fortfarande dras även de med en hel del missnöjda kunder, men det känns som de börjat vandra åt ett håll dit även byggbranschen skulle behöva gå.

   Intressant att kika hur de gör, ibland ser man inte bjälken i sitt eget öga, utan man måste själv få vara missnöjd kund för att få lite perspektiv på saker och ting 😉 Eller nöjd kund för all del…

   • Bilbranschen tog väl ett beslut (myndighetskrav?) för ett antal år sen att man skulle meddela kunden vad saker kostar och få en beställning innan man utför jobbet? Min känsla är att man är ganska konsekvent på det numera.

    Vi har ju det i byggbranchen, åtminstone i den professionella delen. I princip står det alltid i avtalet att entreprenören skall meddela att han anser det är ett ÄTA-jobb och beställaren skall kunna beställa jobbet. Det finns några undantag – t ex om det alldeles inihelvete uppenbart måste göras direkt och inte kan vänta så får man köra på.

    Småbyggarna har samma sak

     om

    man avtalat i HV eller ABS 09.

    Problemet är att man låter det ske ändå. I början kör man på, snackar lite löst och den ene ser det som extrajobb kanske den andre tror ingår.

    Så länge beställaren har förtroende för entreprenören funkar det bra. Det svider att det kostar men han litar på sin byggare, kostnaderna var oundvikliga, prissättning är rimlig och allt är frid och fröjd. Problemet är när misstro börjar gro, när kostnaderna går över styr, när det drar ut på tiden, när någon askar i en blomkruka, när en presenning lossar från taket en regnig natt. Då har beställaren dåligt minne av uppgörelser och väldigt lite vilja att betala mer.

   • Några kollegor till mig har projekterat på ett ganska stort om- och tillbyggnadsprojekt som drivs som delad entreprenad enligt Construction Management-filosofi av ett projektledningsförtag för byggherrens räkning.

    Det ovanliga man gjorde i början var att verkligen nogrannt specificera upp exakt vad som skulle ingå även på projekteringssidan. Allt utöver detta skulle ha prissatta tilläggsbeställningar med budgetpris innan de fick påbörjas. Ofta är det ju bara en preliminär ritningsförteckning som inte säger så mycket som specificerar omfattningen på det som ska göras.

    Kollegan som varit vår handläggare är en person som djupt och innerligt avskyr allt vad extra administration heter.

    I början var det mycket gnöl och mutter över extra pappersexersis från hans sida, men faktum är att han fått betalt för de ÄTA som han lämnat in och i slutändan verkar det bli ett projekt som går ihop sig riktigt bra för firman har nog fått honom att tänka om lite.

    Vad jag ville komma med detta är att det finns potential i detta även för branschen, inte bara i nöjdare kunder, men även i att faktiskt få betalt för det arbete som man utför.

 4. Trodde man kom direkt till länken, det är 4/3 16.00 – 16.30 och 12,25 min in i det programmet.
  Hoppas ni hittar nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s