Nya PBL hjälper byggarna med tidplanen

Jag älskar det lite redan.

Nya PBL ställer krav på att kommunen har utfärdat slutbevis innan man tar en fastighet i bruk.
Med andra ord – ingen inflyttning dagen efter slutbesiktning.

Allvarligt talat så kommer det få en sanslös effekt om det skall ske såsom det står skrivet. Då måste vi på byggena bli klara och i praktiken göra vår slutbesiktning flera veckor tidigare än vi gör nu och sen skicka in allt i form av protokoll, mätningar, intyg och relationshandlingar minst några veckor innan den tänkta tillträdesdagen och då lita på att allt hanteras snabbt och rätt.

Jag tycker det låter underbart och helt omöjligt samtidigt.

Å ena sidan så borde det (åtminstone teoretiskt sett) ge oss en extra månad på varje byggprojekt, där huset står färdigt och klart ett bra tag i väntan på en formalitet från Stadsbyggnadskontoret. Å andra sidan blir en sjukt jobbig sits för den byggherre som har en köpare eller hyresgäst bokad en viss datum, en försening av slutbeviset på grund av teknikaliteter och brister i kommunal handläggning eller för den sakens skull i brister hos oss andra pappersvändare kan bli väldigt dyr.

Advokaterna Jesper Prytz och Jonas Larsson skriver om det idag på Fastighetsvärlden. Jag hittar inte artikeln på nätet, jag fick den skickad till mig via mail. De vrider och vänder på problemet med juristens ord, men det är ändå fullt läsbart för oss andra 🙂
(skall kolla om den går att lägga bloggen utan att bli stämd)

—–

Jag förutsätter
att kommunerna får mer resurser i nivå med ökade arbetsuppgifter för tjänstemännen. Nya PBL drar väl med sig en del annat skoj också om jag minns rätt. Att lagstiftarna bestämmer att det tjänstemännen skall svara på ansökan om slutbevis inom en viss tidsrymd sätter ju ribban, då måste det ju finnas någon som gör just det.

Jag tror (mer cyniskt)
att det här blir ett slag i luften och lite mer administrativa jobb för några av oss. Vi kommer leta efter genvägar och hitta kryphål. Sannolikt kommer vi ansöka om slutbevis tidigare, kanske lägga om en del jobb i flödet, göra provningsprotokoll och OVK innan lokalerna är helt klara. Målarn och golvläggarn kan ju jobba som vanligt fram till natten innan inflyttning.

Jag önskar (lite naivt kanske)
att det här hjälper oss att se till hela tidplanen , att vi lägger in tillräckligt mycket tid för den sista fasen. Det förutsätter att vi börjar följa våra tidplaner redan från dag 1, att entreprenörerna blir tuffare och säger ifrån när det inte funkar, att byggherrarna har förståelse för att saker tar tid. En månad är lika lång i början av ett projekt som den sista intensiva perioden då allt skall hända samtidigt, det finns inte tid att söla i början. Vi måste börja använda hela projekttiden lika effektivt.

—–

Annons

4 reaktioner på ”Nya PBL hjälper byggarna med tidplanen

 1. Jag undrar om motivet till detta varit att KA i många fall slitigt förgäves med att försöka få in alla papper, och byggherren har inte heller haft kunskapen/intresset av att plocka ut något slutbevis.

  Det jag också undrar är vilka tvångsmedel kommunen har att ta till om byggnaden tas i bruk innan slutbeviset är utfärdat?

  Jag pratade med en arbetskamrat om detta idag, och han var av uppfattningen att det skulle bli ett obligatoriskt slutsamråd på plats med kommunens representant. I så fall får man planera in detta sent på en fredag eftermiddag och valla runt personen som om denne vore en utländsk journalist på besök i nordkorea 😉

 2. Sen ang KA, verkar man i t.ex. programmet fuskbyggarna vara av uppfattningen att KA även är någon form av kontrollant som borde besöka arbetsplatsen och kontrollera att det inte fuskbyggs.

  Jag har tvärt om uppfattat som KA:s uppdrag enbart varit att se till så all dokumentation som kommunen vill ha för att utfärda slutbevis kommer in.

  Om det är på det viset ser jag inte riktigt den anmärkningsvärda jävsituationen i att byggaren själv är KA i en mindre entreprenad.

  Sen är det nog verkligen på sin plats med någon form av oberoende kontroll under byggets gång, och undrar om KA:s uppdrag i nya PBL utökats till att innefatta detta?

 3. Jo, så är det, vi skall ha ett slutsamråd i varje projekt dessutom. Så arbetsuppgifterna för byggnadsinspektörerna blir allt fler. Dagens byggsamråd i mindre projekt är ibland ganska summariska och då ofta per telefon. Det är ganska naturligt med tanke på den mängd bygglovsärenden man har att granska. Ett slutsamråd kommer ju dubbla det jobbet (om det inte går på samma tid som slutbeviset)

  Den nya Kontrollansvarige (KA) till skillnad från Kvalitetsansvarige (KA) har lite mer att göra också. Men visst, det är inte en kontrollantfunktion ändå. Det handlar fortfarande om att samla in kontroll planer från alla berörda. Byggherren kan välja att låta KA få utökat uppdrag och kontrollera, inspektera eller intervenera hur mycket som helst, men lagtexten kräver inte det.

  Så när jag skriver att jag förutsätter mer pengar till kommunens byggnadsinspektörer så menar verkligen det, det är ju genomkorkat att besluta om mer och mer arbetsuppgifter om man inte har möjlighet att utföra dessa.

 4. Pingback: www.nypbl.se « Amanda Lind

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s