Svårt att veta vad som är bra byggt

Det är inte läge att skoja om Japan. Bilderna på vågen som svepte med sig allt från bilar till hela hus är något av det ruskigaste jag sett-

Däremot kan man le lite åt rubrikerna på Byggvärlden.se när experterna kommer med olika budskap.

—–

 

 

Annons

3 reaktioner på ”Svårt att veta vad som är bra byggt

 1. Det jag funderar på är hur ofta man kan räkna med en sån här tsunami, kontra livslängden på ett hus.

  Även om man skulle dimensionera så att husen tålde tsunami som någon form av olyckslast eller liknande (jämför med explosion t.ex.) så blir ju åtminstone första två våningarna så rejält förstörda att det kanske nästan är nyproduktionskostnad för att återställa även om stommen kan behållas. De människor som är på dessa våningar lär ju inte klara sig bara för att stommen inte rasar.

  Det är i så fall om det är ett högt hus så människorna i huset har möjlighet att fly uppåt och rädda sig, som det kan vara intressant.

  Känns som krutet borde läggas på bra varningssystem, kombinerat med högt belägna platser inom lämpligt avstånd som är förutbestämda (kan vara en hög byggnad som klarar vågen), ungefär som vi har haft skyddsrum?

  • Jag håller med om det. Det blir orimligt om man skall klara alla eventualiteter what so ever. Personsäkerhet och skydd för människor måste vara slutgiltig prio. Katastrofen är så stor så det går inte riktigt att ta in det hela och ha en vettig uppfattning om hur man borde bygga hus.

   Vi har en väldigt mycket mindre hemsk (men ändå) parallell i Sverige där människor skriker ut i raseri att SJ´s tåg borde kunna hålla tiden även om det är extremkallt och snökaos. Frågan är om vederbörande då funderar på hur vi skall betala för oklanderlig tidtabell.

 2. ”extremkallt och snökaos”
  När hade vi det senast?
  De senaste vintrarna hör inte dit. Och åren närmast före dessa har varit ovanliga med lite snö och vinter. Vårt minne är tydligen väldigt kort.

  Men jag håller med om att det är oerhört svårt att sätta sig in i och förstå det som hänt.
  Landet som är så drabbat nu har ändå väldigt mycket erfarenhet och kunskap om byggande med dessa risker av jordbävningar.

  Åter till din rubrik ”Svårt att veta vad som är bra byggt”.
  Vi som lever under så ofantligt mycket mindre svåra förhållanden i det här landet – vi behöver nog fundera lite: Rubriken gäller för oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s