Sync – Trendsättare i byggbranschen?

Vi som inte var på plats på Stockholm vatten-framsida (?) när Byggtjänst hade sin Trenddag 2011 kunde se det live på webben. Eftersom det sändes en heldag och undertecknad trots allt jobbar några timmar varje dag så missade jag andra halvan i realtid. Därför får jag kolla i efterhand i mån av tid och uppkoppling.

Tyvärr – återigen – missar man  i efterhand Kjell Aleklett som pratade om Peak Oil och satte lite perspektiv, det flyttade våra andra problem lite närmare ankdamsnivån.

—–

Nu är det ju så att jag simmar i samma ankdam som talarna och besökarna på Trenddagen och tycker det andra är spännande också. Jag kollade i morse på anförandet av Jessica Löfström, VD, ExpanderaMera. Hon har bemanningsföretaget Expanderamera och sitter i någon branchorganisationsstyrelse och lite till.  Hon är dessutom duktig på att prata och marknadsföra sig själv.

Hon sa att när hon startade för elva år sen så var Expanderamera unikt, det fanns inte den tjänsten på marknaden då. Det kan knappast vara rätt, bemanningsföretagen fanns i Göteborg tidigare än så i alla fall. Rekryteringsföretag fanns nog också, kanske inte inriktade på bygg dock, vad vet jag?

(jag kan skvallra om att dagspriset på en kvalificerad platschef är 100 000 kr enligt säkra källor)

Jessica Löfström inledde förresten med en enkel frågeställning om varför alla byggen måste start klockan 06.30 eller 07.00. Varförför inte kl åtta som alla andra så att snickarn kan lämna på dagis också?

Jessica lobbar ju förstås för att släppa in utländska arbetare och tjänstemän. Hon tipsar om att plocka in kompetens från andra branscher som IT eller militären (Mats har ju testat den tanken). Hon raljerar lite om klichéerna i branschen också, om vår syn på oss själva – att vi har raka rör, att vi inte snackar skit, att vi bygger ett bestående resultat, att vi gillar att visa upp det vi byggt för våra barn.

Jag känner att vi connectar lite, jag och Jessica. Idéer och synpunkter är desamma till stor del. Faktum är att vi kört ett projekt där jag fick genomföra fantastiskt mycket av mina idéer, det är ett minne för livet för fler än mig, det vet vet jag. Nedan följer lång text för den som orkar, självgodhet och mina bästa minnen.

—–

Det här bygget har flashat förbi i många inlägg här på bloggen. Jessicas inledning om arbetstiderna löste vi redan 2006, vi bestämde från start att bygget skulle vara öppet från 06.00 – 19.00 fem dar i veckan. Vi gjorde ett schema för vilka om skulle vara först på bygget och vilka som skulle stänga på kvällen.  Det ingick i morgonrutinen att tända upp bygget och ha kaffet på för dem som kom halv sju. På kvällen var det en koll runt bygget att ingen blivit kvar, släckning och låsning, sen slogs larmet på. den som ville kunde hinna med både dagislämning och tandläkarbesök utan att tappa arbetstid.

Det internationella inslaget var ett medvetet val till viss del, ett par polska killar fick sin första vita anställning och de fick också förmånen (?) att ta med sina nya svenska kompisar och visa upp Warzava. Vi hade flera nationaliteter än vi hade koll på, min idé om en världskarta på väggen i lunchrummet blev aldrig av tyvärr.

Sen hade vi en önskan till våra entreprenörer att få in tjejer på bygget, faktiskt med hyffsad framgång. I och med att det var restaurering och mer avancerad måleri fick vi ett helt gäng tjejer den vägen men byggsidan bidrog också, murarfirman hade 3 st, elfirman hade en tjej på plats, husmålarna hade också en traditionellt målande tjej. Ett tag hade vi 20% kvinnor på bygget, det var vi enormt malliga för.

Jessicas tips om att vända sig till andra branscher hade vi inte egentligen inte i strategin, men jag fick en tanke en gång att kolla vad folket på bygget egentligen hade för bakgrund, vi hade poeter, tandläkare, konstnärer, lastbilsmekaniker, bagare och en som helst vill bli luftballongchaufför. En brokig samling livshistorier. Vi gjorde en enkät men hade inte tid att köra den igenom hela manskapet, tyvärr där också.

Jessicas vänligt raljanta kommentar om hur vi ser på oss själva är så nära sanningen att det blir komiskt. Vi hade många kramkalas och väldigt få grabbiga fighter. Kommentarer om att man vill visa upp det man bygger blev bevisad när vi hade en familjedag och alla fick ta med sig fru/mamma/farmor och visa upp det hela. Fantastisk uppskattat och mitt bästa minne från projektet.

Vi jobbade hårt på att göra bygget attraktivt. Det var en delad entreprenad och många löshästar som skulle samlas till ett gäng. Vi hade en medveten strategi ett år innan bygget startade att bygga upp intresset och visa vad som komma skulle. Under byggtiden hade vi massa skoj för att lyfta stämningen på arbetsplatsen, bland annat en succéartad soppkokartävling.

—–

Somraren 2010, alltså tre år senare, träffade jag en av killarna som var med med nästan hela bygget. Han är från Kroatien och vågade knappt säga ett ord på hela tiden, men jobbade och skrattade varje dag. Nu hälsade han glatt och babblade nu nästan obehindrat på svenska. Han sa att det var det bästa bygge han varit på. Nånsin.

—–

Annons

7 reaktioner på ”Sync – Trendsättare i byggbranschen?

 1. Nyfiket undrar jag hur det gick ekonomiskt. Vad var nackdelarna? och varför blev det bara detta enda projekt?

  • OOOh, det är en känslig fråga :S men en del av jobben blev avsevärt dyrare, en del gick enligt budget.

   Karaktären på bygget var ombyggnad av en byggnad med stort kulturhistoriskt värde, det var en teknisk och logistisk utmaning helt klart. Eftersom man aldrig kan göra just projektet igen så finns ingen bra jämförelse, men min gissning är att inte någon annan hade gjort billigare. (lite subjektiv där, dock)

   Jag skall fundera över nackdelarna, det finns några. återkommer om det.

   Jag tror vi får göra så igen, kanske inte i den skalan och med det publika intresset, men ändå. organisatoriskt så kommer det upprepas.

 2. Kul läsning!

  En sak som jag tänkt på är att man kan bidra väldigt mycket till arbetsklimatet själv, även om man inte är den som sitter högst i ”hierarkin” och pekar med hela handen. Mer än man tror.

  Sitter man i den position att man kan få in fler kvinnor på arbetsplatsen så absolut, men i annat fall kan man se till att hjälpa fram de kvinnor som redan finns. Det är inte alltid de som låter mest som har något vettigt att säga.

  Kul också när Eva Gabrielsson (den framlidne Stieg Larssons sambo) berättar i sitt sommarprogram om när hon jobbade ute på bygget (c:a 15:05 fram till c:a 18:45 i MP3-filen):

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=3713558
  http://sverigesradio.se/topsy/ljudfil/2466838.mp3 (direktlänk till MP3)

  Enjoy!

 3. Sync, har du läst ledarskapsteori? Om inte, gör det!

  Jag har under de senast fem åren försökt hitta stöd i det jag gör och tror på i forskningen. Ibland har jag fått jubla och konstatera att jag är helt rätt ute och ibland (tack och lov inte för ofta) har jag fått tänka om och tänka rätt. Det är rätt konstigt det där, ledarskap tror många sig kunna för att ”jag har ju jobbat i branschen i hundra år, jag VET av erfarenhet hur man ska göra”. Learning by doing liksom. Jag kan tycka att det är rätt naivt. För vem skulle drömma om att låta någon göra en UV-gjutning utan att ha rätt formell utbildning?! Eller vem skulle släppa lös en elektriker utan behörighet? Nej, inte så många. Men chefer och ledare släpper vi hej vilt utan någon som helst kontroll på vare sig utbildning eller teoretisk kompetens. Vi är väldigt måna om det materiella men det värdefullaste byggstenen av allt – oss själva – är vi osedvanligt ovarsamma med.

  Och du, jag tycker du verkar vara extremt rätt ute. En kompetent ledare helt enkelt. Dina resonemang är ofta klockrena. Just därför tycker jag att du, om du inte redan gjort det, satsa på att läsa vidare. Du skulle briljera! 🙂

  • Tack för de fina orden 🙂

   Jag har läst mycket om allt möjligt, men helt oorganiserat och slumpmässigt. Att vidareutbildda sig är egentligen alltid självklart, men det står i konflikt med att man behöver jobba också. Jag har ett företag som växer och en blogg att ta hand om. Men visst funderar jag på min egen utveckling.

   Vi har planer på att parallellt med projektledandet starta en utbildningsverksamhet ihop med kloka människor vi känner. Jag tror det kommer utveckla mig på ett väldigt bra sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s