Boskolan i DN del ? – Visa korten, mäklare!

Jag har tappat räkningen på artiklarna i DN´s Boskola. Det är inte så mycket byggbranschrelaterat för all del men intressant ändå. Vi träffar ju på en del mäklare i vår vardag i våra lägenhetsprojekt. Vissa av dem anlitar vi gärna igen, men inte alla.

Dagens artikel om hur man väljer mäklare ger sken av att hjälpa dig med att välja mäklare, det blir nog knappast så. Det är ett lotteri.

Artikeln berättar om att mäklarens arvode rör sig mellan 1,5% upp till 4%. Billigast är det med nätmäklare till lågt fast pris som inte fysiskt visar sig utan låter säljaren göra jobbet med visningarna. Jag skulle säga att en pigg och duktig mäklare gör skäl för ett par procent mer, tveklöst. Det går inte att välja mäklare enbart med ledning av procentsatsen.

Artikeln nämner den arbetsmetod som kallas ”lockpriser”, det är när mäklaren sätter ett pris långt under markandsvärdet och bäddar för en rejäl budgivning. Ofta så har då mäklaren ett lågt arvode på sitt jobb upp till utgångspriset men istället en högre procent på överstigande belopp. Vi har sett hur budgivningar sticker iväg en miljon eller mer där mäklaren cashar in 12%. Där blir det totala arvodet i budgivningsracet i så fall ganska kryddat. Det är nog meningen att Säljaren skall känna sig som en vinnare, tyvärr är det inte alltid fallet, tvärtom.

En luttrad kämpe i bostadssammanhang som jag känner säger att det finns mäklare som man skall anlita när man säljer och andra mäklare som är mer lämpliga att köpa av. Så kan man resonera när man sålt många lägenheter och köpt rätt många andra. Den som gör en eller några affärer i livet är nog mer utlämnad till lotteriet.

Så varsågod och stoppa ner näven i tombolan och hoppas på tur 🙂

—-

Läs hela artikeln i DN här och mer på Sync Blog om DN´s Boskola här och Köpcoachen för som vill lära sig mer.

—–

En reaktion på ”Boskolan i DN del ? – Visa korten, mäklare!

  1. När min frus kompis skulle sälja sin lägenhet så lurade mäklaren henne så in i norden. Efter själva budgivningen hade hon fått ett betydligt sämre utgångsläge mot vad det hade kunnat bli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s