Advokater och poliser tar genvägar de också

Jo, så är det.

Det är inte bara byggbranschen som gör det enkelt för sig. Förutom den yngre skaran medborgare som Sync tidigare avslöjat redan, barnen. Barnen skiter i systemet och gör det som är enklast, roligast och effektivast beroende på vad de vill ha ut just för stunden.

Så alltså även advokater och poliser. Bilden är tagen utanför vårt nya Rättscentrum i Göteborg hösten 2010.

Vad är detta! *indignerat tonfall*

Här har arkitekten och fastighetsägaen ritat och anlagt en gräsmatta med gångväg runt ett 90-graders hörn – och vad händer?

Jo, folk tar genvägen över gräset, förstör den fina planen på lite grönytor runt intill det stora tunga huset. Helt emot arkitektens vision om räta vinklar så trampar samhällets rättskipare  upp en stig. Suck.

—–

Namnet Fredrik är kraftigt överrepresenterat bland bloggarna i byggsverige just nu, vi får leva med det. Både Fredrik på Rotpartner och Fredrik på Byggvärlden skriver om allvarliga ämnen denna veckan, mer specifikt om segregation.
(på tal om segregation – ca 100% av de byggbloggar som syns skrivs av svenskfödda, vita män i förtioårsåldern med ca 2 barn och i genomsnitt 1 fru/sambo)

Det är ett faktum att befolkningen delas i fattiga/rika och svarta/vita i stadsdelar och bostadsområden. Jag tror inte heller att vi kan bygga bort segregationen. Det vi kanske kan bidra med är att bygga bostäder som folk har råd att bo i. Men å andra sidan – om vi fortsätter att bygga räta hörn runt en gräsmatta och fortsätter tro att folk rör sig som robotar enbart på asfalterade ytor, då kommer vi nog inte så mycket längre heller.

—–

En annan sak vi i branschen kan bli bättre på är samordning. Han som sprajade den rosa linjen utefter stigen på den övre bilden hann nätt och jämt gräva ur, lägga dit lite grus och plattor innan bamsebyggarn NCC kom och satte ett byggstaket för nästa bygge och all förbifart blockeras nu i ett år eller mer 🙂

—–

(jag vill fegt påpeka att det kan vara andra än lagens väktare som slitit ut gräset, skurkar och banditer frekventerar ju också området, jag passerar väldigt ofta själv)

4 reaktioner på ”Advokater och poliser tar genvägar de också

 1. Menar du att till och med advokater genar över gräsmattor? Ujujuj 🙂 Man kan ju fundera på om man inte skall låta beteendet styra över hur man skall anlägga gångvägar. Minns inte vilken arkitekt som pratade om det men det är en skön tanke. Vänta ett år och se var folk går och börja jobbet med att anlägga gången därefter…

  Betr blogg-segregation så håller jag med dig. Det är nästa namn-segregation samtidigt. Vi får hoppas på att det kommer upp fler som pladdrar om byggbranschen och livet framigenom…

  • Mycket går ju faktiskt att förutspå om man släpper det där med planestetiken ett slag, dvs att det ser snyggt ut sett ovanifrån på en ritning.

   Den kortaste vägen mellan två punkter är en rak linje och är också den vägen som gångarna kommer att ta om det inte är något i vägen som förhindrar detta. Om man beaktar detta redan från början så är man på god väg.

   Sen lite pengar kvar att göra vissa anpassningar när man ser hur det fungerar i verkligheten.

 2. Klassiker
  Parkförvaltningen insåg problemet med planerade gångar och ”spontana” stigar i gräset.
  Så man sådde gräs på hela ytan och lät folk gå där de ville.
  Snart fanns det tydliga stigar. Bra, nu vet vi var behovet är.
  Så man schaktade ur och anlade gångar.
  Under tiden som arbetena hindrade utvecklades nya vanor.
  När gångarna var färdiga fanns det nya stigar över gräsytorna där folk gick.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s