Övergivna planer och sandlådebyggande

Sync noterar att Otto Eriksson på Forum Arkitekter skriver ett debattinlägg i GP som svar till Annelié Hulthéns och Anna Johanssons dito för någon vecka sen.

Han ställer en del befogade frågor, Otto. Till exempel kan man ju undra varför inte de 7 500 bostäder byggs som redan finns i detaljplan. Det är fler än Otto och jag som undrar lite. Vissa debattörer, påhejade av Babro Engman på Hyresgästföreningen, har en teori om att branschen håller igen, att man medvetet stryper tillgången för att hålla uppe priserna. Fan trot´.

Jag är mer inne på att bostadsexploatörer (OBS . inte alltid samma som byggbolagen) helt enkelt inte ser tillräcklig vinst i projekten. De gör hellre något annat. Den möjliga vinsten ställs mot risken, risken är för stor och man skiter helt enkelt i det.

– – – – – –

Sossarnas utspel har fått en del repliker.

Moderaternas Jonas Ransgård och Martin Wannholt säger sig ha lösningen, det är lite stormagat att säga så, men ok. I koncentrat ungefär så här: Rappare och mer krativ hantering av detaljplanearbetet, låt exploatörer använda egna konsulter. Bättre övervakning så att byråkratin inte fastnar. Mer och fler villaområden med egnahemsbyggen.

Centerns Rickard Nordin och Ola Johansson tycker att vi skall rösta bort bostadsbristen. Tyvärr tillför man inget, jag gissar att man kände sig tvugna att delta i debatten, men att man hade svårt att bidra med något konstruktivt. Nu röstar jag inte i Göteborg i vilket fall, men jag gissar att detta inte ökade Centerns inflytande.

Kristdemokraterna tar fram stora kanonen, kommunpolitikern David lega får understöd av bostadsministern, Stefan Attefall. Här bränner det till lite grann i alla fall, tycker jag. Attefall har gjort lite avtryck under sin tid vid makten. Vi som följer byggbranschmedia på nördnivå III vet att han gått hårt åt kommuner som sätter högre krav på energiåtgång, seg planhantering, etc. Han menar också att man från statligt håll, till exempel i lagstiftningen för överklagandetider och handlingstiderna för detta.

Här påminner han majoritetsföreträdarna i Göteborg (S)  – ”Men vi kan aldrig komma ifrån att det är kommunerna som sitter på planmonopolet och har bostadsförsörjningsansvaret”

Kurt Eliasson, vd för bransch- och intresseorganisationen Sabo gör också ett inspel. Var han befinner sig på den politiska kartan vet jag inte, men han har varit ordförande i IFK Göteborg och jobbat länge inom allmännyttan så han har säkert god kontakt med Hullthén och co :). Han vill sänka momsen på bostadshyror och slopa fastighetsskatten för hyresfastigheter. han utgår från att det också ger utslag på hyresavin för den enskilde.

Eliasson, den gamle blåvittarn, har en god tanke. Jag är inte helt klar över vad det får konsekvenser för samhället i övrigt. men om det faktiskt blir så att en normal lägenhet blir ett par tusen billigare i månaden så kan det vara en väg att gå.  Nu har ju jag omfattande luckor i min kunskap om nationalekonomi, men om någon skall betala mindre och bygget fortfarande är lika dyrt så måste det mindre pengar någon annanstans. Vem tar den smällen?

– – – – –

Nåväl. Om man försöker sålla bland den politiska geggan så finns det väl lite substans, i alla fall?

Jag måste nog läsa alltihop en gång till och fundera på det. Återkommer.

Läs detta så länge.

– – – – –

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s