Besiktning – På rätt kurs

Ja, det kändes bra att gå kurs i entreprenadbesiktning.

Jag hade anmält mig till SBRs kurs Entreprenadbesiktning. För många kan det nog tyckas lite kinky att frivilligt sitta instängd i ett rum med 50 entreprenadbesiktningsmän och mumsa i sig ytterligheterna av AB/ABT. Det är det ju förstås.

Men men men. Först av allt så är alla besikningsmän inte män, det finns några kvinnliga dito. Dessutom var det i alla fall lite variation på folket i lokalen, både förvaltare och entreprenörer fanns på plats. Och ett gäng besiktningsmän, blandat rutinerade och pinfärska och ur olika discipliner. Men visst – genomsnittsprofilen måste vara en vit man i 48-årsåldern verksam i en storstadsregion.MVM come together 🙂 )

Kursledarna är rutinerade herrar. Besiktningsgurun Tomas Thulin och hans juridiske vapendragare Lars Hag från Foyens är samspelta och kunniga. Ämbetet kräver ju en viss pondus också, det har de bägge två.

Populärt tantsnusk just nu (har jag förstått) är 50 nyanser av grått. I besiktningsbranschen är man inte så snäv, varje gång advokaten fick en fråga om det är svart eller vitt så svarade han att allt är grått. En oändlig mängd nyanser av grått alltså. (Slut på jämförelser med den boken, besiktningar är helt könlösa och osexiga)

Avsaknaden av regnbågsfärger i byggbranschen är ju annars påtaglig så vi får väl köra på grått då, det funkar för mig. Jag är ju en svårt skadad nörd som gillar invecklade entreprenadjuridiska frågor. Det är nog det man kommer ihåg bäst från en kurs – exemplen ur verklighet, rättsfallen som juristen tar till för att förklara hur kan gå.

Dessutom blir jag återigen påmind om hur bra och förnuftigt vårt vårt regelsystem AB/ABT är, om man använder det. Vår jurist på mellanstora byggfirman tjatade redan 1994 i örat på mig att texten ”AB92 skall gälla i sin helhet” skulle finnas i alla våra avtal. Jag börjar fatta det så smått.

Återkommer i ämnet Besiktning

– – – – –

Annat i ämnet här på Sync Blog t ex om

– – – – –

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s