För länge sen, någon gång på nittonhundratalet, så byggde jag en verkstadsbyggnad för Göteborgs PDI. Det var i Skandiahamnen i Göteborg.
Göteborgs PDI jobbar med bilar. Bilindustrin är ju populär att använda i jämförelse med byggbranschen för att visa hur kass den senare är. Jag gillar egentligen inte det, industriell biltillverkning och byggverksamhet har inte så mycket gemensamt, jämförelserna blir ofta helt tokiga. (Ändå ger jag mig in i den gyttjan. Håhåjaja.)
PDI står för Pre Delivery Inspection. Vår kund i hamnen i Göteborg arbetar med importbilar, om jag minns rätt så var det Toyota, Chrysler och några till. Personbilar, vans och en del udda skapelser passerade genom byggnaden.
På PDI-anläggningen är man ett filter mellan fabriken och kunden. Man kollar eventuella skador från transporten, jämför med beställningssedeln, tvättar rent och kompletterar med en del småsaker typ registreringsskyltar. Bilen blir snygg och prydlig, klar för leverans. Hepp.
– – – – – –
Vad har det på något sätt att göra med byggbranschen?
Ja, det är ungefär det som fattas ibland. Att vi gör en extra koll, en sista touch och sen en dubbelkoll att allt är med, att allt rätt och att kunden får vad kunden har rätt att förvänta sig.
Det fattas ibland. På kursen om Entreprenadbesiktningar som jag gick häromdagen så var det nog en allmän uppfattning att byggbranschen istället vant sig vid att leverera bara nästan färdigt och klart. Man väntar på besiktningsmannens bilaga och sen åtgärdar man besiktningspunkter. Det blir alltså en av beställaren betald egenkontroll.
Det är ingen bra grej för branschen när bilagorna fylls av småskit som borde rensats ut i en normal PDI. Det blir ännu värre när tiden går, efterbesiktning nr 2 och nr 3 rullar på och hälften av anmärkningarna inte är åtgärdade Inte sällan när lokaler eller bostäder redan tagits i bruk och oförstående lekmän börjat undra exakt hur många yrkesgrupper och specialister man måste vara för att få klart något så till synes pyttelitet men irriterande. Pinsamt.
– – – – – –
Nej, allt är inte svart och jag vill inte bidra med gnäll i onödan. Det finns de som lyckas riktigt bra också. Några tycker till och med att man skall avskaffa slutbesiktningen i dess nuvarande form och helt lita till en seriös egenkontroll.
Den tanken är intressant, tycker jag. Kanske är det själva systemet som ger entreprenören möjlighet att tänja lite? Om slutbesiktningen faktiskt hade varit en kort överlämning och sen att det var betydande sanktioner på kvardröjande fel så kanske det hade varit annorlunda. Hade entreprenören, bildligt talat, stått med pistol mot pannan hade han nog varit klar i tid.
– – – – – –
Några entreprenörer har jobbat hårt på att få noll fel på slutbesiktningen, oftast då genom att göra förbesiktningar som liknar slutbesiktningen och sen efterbesiktningar fast före den egentliga slutbesiktningen. Då är det mer en mental coachning som gäller, att driva bygget mot ett datum några veckor innan den verkliga slutbesiktningen.
Jag gillar den modellen, den ger möjlighet till en bra PDI – Pre Delivery Inspection. Enkelt.
– – – – – –
Rätt. Hur lätt som helst, eller ja… I teorin i alla fall. Som extern konsult har man inte alltid alla medel att tillgå – utom ett riktigt bra ledarskap utifrån sitt ledarskap.
Kul att du bloggar igen. Själv sitter jag fast i certifiering och annat för närvarande 🙂
Allt är lätt för en bloggare, det går inte lika lätt IRL
Funderar på certifiering jag med, då som Besiktningsman
Vi har en kollega som kommer certifiera sig genom SBR. Har lite dålig koll, men funderar du så kan man alltid bolla kollegor emellan.
ISO 9001 och 14001 är underbara annars! Rekommenderas! 🙂