Vad är ÄTA i byggbranschen?

Olika varianter på sökningar om ÄTA är vanliga på denna bloggens statistiksida. Väldigt vanliga, typ 20-30% av alla träffar faktiskt. Uppenbarligen är detta något som man vill veta mer om.

Så – Vad är ÄTA i byggbranschen?

Jo, om man är någorlunda byggjuridiskt bevandrad så vet man att det i början på AB04 och ABT06 finns en sida men Begreppsbestämningar.

ÄTA

Det var ju inte så konstigt. Väl?

– – – – – –

Trots att statistiken totalt sett gått ner betydligt här så tycker Google av någon anledning att Sync Blog är ett bra ställe att börja läsa om ÄTA. Det kan ju bero på att bloggen varit trägen i sin iver att förklara fenomenet, men också att många människor undrar vad det handlar om.

För så är det ju, man googlar när man inte fattar eller inte känner igen ett uttryck. Jag gör det jämt. Uppenbarligen pratar vi som är insatta i bygglingon om det utan att alla som lyssnar vet vad ÄTA är och några av dem håller uppenbarligen masken för att när tillfälle ges tjuvläsa på Sync Blog för att kanske begripa vad byggaren just snackade om.

Det skrämmer mig lite.

Pyttelite. För jag vet ju att de som söker skall finna i det här inläggetÄTA – psykologi och annan bullshit. Där finns ju nästan allt man behöver veta om varför ÄTA överhuvudtaget uppstår.

– – – – –

Annars kan man ju fråga IRL också, det skulle förmodligen vara bättre. Byggaren skulle säkert svara att det betyder Ändrings- och TilläggsArbeten.
(i övrigt ganska seriösa entreprenörer har svårt att förstå det där med Avgående arbeten, så det där A-et är inte så utslitet)

– – – – –

Annat som ofta träffar Sync Blog är entreprenadformer, olika varianter på ombyggnad av råvind och en ständig jakt på platschefer. Statistiskt sett alltså.

Annons

2 reaktioner på ”Vad är ÄTA i byggbranschen?

  1. Avgående arbeten blir ju lätt Tilläggsarbeten sett till det totala.

    Inte nödvändigtvis för att någon fuskar med tidsredovisning eller materialkostnader utan för att för att de kostnadsbesparande åtgärder man genomför medför andra ändrings- och tilläggsarbeten.

    Om det inte de tyngre ändringarna sker relativt tidigt i projekteringsskedet d.v.s.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s