Leksakskataloger för barn men också för fastighetsägare

Mina barn är som ungar är mest. Kommer det en leksakskatalog (det gör det!) så läser de den. Om och om igen. De vill ha allting i den, och önskelistan blir lång som ett kassakvitto på ICA.

Innehållet i sån katalog känner de flesta till. Kvalitén på leksakerna i katalogen är usel, det vet alla vuxna, men barnen tycker det ser helfräckt ut. Det är plastiga och färgglada grejor, oftast med batterier i sig. Enligt min forskning är intresset för att köpa såna leksaker betydligt större än intresset att leka med samma leksaker, som då är ganska kortlivat. Faktiskt så kan tiden som leksaken används bli kortare än pappas och mammas slit för att dra in pengar till att köpa föremålet i fråga.

Märkligt nog så visar min forskning en helt annan sak. Om sonen vill ha ett garage så uppskattar han det mer om vi byggt det tillsammans av en skokartong. En sax, en vass kniv och en spritpenna behövs, och en skokartong förstås. Livslängden och lektiden på garaget överstiger alla köpta parkeringshus och bilbanor.

Jag har sett säljmaterial för stora befintliga fastigheter. Det är inte helt olikt en leksakskatalog. Det finns fina färgbilder, och smickrande data, egenskaper som hyresintäkter, andelen höginkomsttagare i närområdet och goda framtidsutsikter. Orkar man läsa hela vägen igenom så kommer också lite tekniska data och andra tråkiga grejor på slutet.

Gäller det ett hus som inte är byggt ännu, så är materialet mer visionärt och mindre tråkigt ändå, kan man säga.

Fastighetsägare (beställare) prioriterar ungefär så här:

1.      Pengar – räntor, direktavkastning, vakansgrad och andra ekonomisiffror.
Pengar rakt av är det i vilket fall.

2.      Miljösamvete och image – ökar de flesta beställares krav på vad de köper.

3.      CSR-program – fina deklarationer där man särskilt tänker på företagets sociala (mänskliga) ansvar.

4.      Några beställare har faktiskt den fingertoppskänslan att de kommer ut på bygget med vetebröd till gubbarna som bygger på deras hus. Det tycker jag är bra.

Sällan kan en beställare ta sig tiden att grotta ner sig i alla detaljer och aspekter i ett projekt, men kanske skall han ägna en stund åt att fundera de verkliga kvaliteterna. Jag tror inte det görs i tillräcklig omfattning. Om en beställare nöjer sig med att läsa i leksakskatalogen, så får han (för det är oftast en han) lägsta möjliga kvalité till högsta möjliga pris. Plastigt och färgglatt.

4 reaktioner på ”Leksakskataloger för barn men också för fastighetsägare

 1. Bättre att byggföretagen utformar en leksakskatalog med de faktiska förutsättningarna – så slipper beställaren UTGÅ IFRÅN att innehållet i katalogen är skönmålat och därmed tvingas ”läsa mellan raderna” och gissa vad de inte skall tro på…

  Hur skall ett barn eller en beställare – med sin begränsade erfarenhet -veta vilka saker som skall ifrågasättas, vilka frågor som skall ställas för att kunna erhålla rätt produktkvalitet?

  Varför är det så svårt för byggarna – som (liksom föräldrar) faktiskt har erfarenheten och kompetensen – att sälja in rätt produkt från början??? Att säkerställa att beställaren förstått förutsättningarna, at säkerställa att priset, byggtiden mm korrponderar med beställarens FÖRVÄNTNINGAR på resultatet?!

 2. Lite off topic men…. Apropå leksakskataloger. Då jag pluggade så jobbade jag på dagis med de minsta. På våren var det dags för den årliga uppdateringen av avdelningens leksaker.

  För att få en liten hint om vad som skulle gå hem så tog jag hjälp av en liten kille på två år. Vi satte oss i soffan och började bläddra. Då vi till sist kom till bilavdelningen lös han upp och blev eld och lågor. Då fick jag syn på en gul, stor lastbil och jag utbrister ”titta vilken fin lastbil!?” Jag får då en avgrundsdjup blick av förundran. Efter ett par sekunder utbrister han ”DUMPER!!!!”. Sedan bläddrar han resolut vidare.

  Jag fick senare veta att han var avdelningens bilexpert. Vid två års ålder visste han mer om bilar än jag någonsin kommer att lära mig. Inte undra på att jag sedan den dagen i stort sett hade bränt mina skepp hos den lillkillen.

  Nu till inläggets egentliga ämne. Här sitter en beställare. En HON. Hepp hepp!

  Jag kan hålla med Byggblasket i mycket av det hon/han skriver.

  Däremot känner jag inte riktigt känner igen mig i din generaliserade bild av en beställare. Hur man som beställare prioriterar är ju ett medvetet beslut där för- och nackdelar vägs mot varandra och mot vad målet med projektet är. Det är ju grunden för alla projekt. Vad är det som är viktigt? Är det viktigaste att få en produkt till minsta möjliga pris? På kortast möjligaste tid? Till högsta möjliga kvalité, kosta vad det kosta vill? Med de mest fiffiga och innovativa lösningarna?

  För att riktigt få det man tror sig betala för krävs kunskap och i det kan jag till viss del hålla med dig, den finns inte alltid där. Men rätt så ofta trots allt. Även om jag kan förstå att det inte alltid är så lätt att se.

 3. Jag skulle iofs aldrig ta fel på lastbil och dumper, det är en trovärdighetsfråga. 4-åringen skulle inte se upp till sin far på samma sätt efter det.

  Jag vill ogärna vara generaliserande om någon folkgrupp, det utesluter liksom de roliga egenskaperna som var och en har. Jag har i min forskning kommit fram till att beställare är helt vanliga människor. De har samma drifter som oss vanliga människor, skrattar åt samma saker, tycker att kalas är roligt och ja, du fattar…

  Om det är en privatperson som köper en villa, då är leksakskatalogen mäklarens säljbroschyrer. När det är kommersiella fastigheter så är beställaren ofta längre ifrån dem bor eller arbetar i huset. Hon (för ibland är det en hon) kan se fastigheten på ett papper på sitt skrivbord, som en kostnad, ett problem eller bara som en god investering. En gnutta mer Peace, Love and Understanding så är vi hemma.

  Jag postar strax en text om ekvationen tid-kvalitet-kostnad.:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s