Ny regel – En skall bort

Den vanliga kunden har tre önskningar när han/hon beställer ett jobb:

1.      Det skall gå fort
2.      Det skall bli väldigt bra
3.      Det skall bli billigt

Nu har jag lärt mig en regel som skall råda framöver. En skall bort. Det är ju så själklart. Testa kombinationerna och se själv!

1.      Vi kan bygga snabbt och bra, men då kanske vi måste använda enorma resurser. Det kostar fläsk.

2.      Vi kan bygga fort och billigt, men sannolikt blir det fel och håller inte så länge.

3.      Vi kan bygga bra och billigt, om man tar sig tid att tänka igenom sina metoder, om man håller sig till det är värdeskapande, om kunden anpassar sig till möjlig teknik och inväntar de rätta entreprenörerna.

Vi kan fortfarande att bygga långsamt, dåligt och dyrt. Där får vi med alla tre i samma projekt, inga problem.

Annons

6 reaktioner på ”Ny regel – En skall bort

 1. Intressant resonemang! Jag håller med dig – principiellt. Sannolikt kommer vi att fortsätta bygga långsamt, dåligt och dyrt även om vinsterna äts upp under åtgärdsprocessen och de tvisetr som ibland uppstår då. Viktigt att skapa lite distans till detta med bra, billigt och snabbt SAMT till vilka utfästelser och förhoppningar vi ger till kunden!

  Men kan det verkligen inte bli bra även om det går fort, dvs om planering och logistik fungerar, om kommunikationen fungerar om rätt material kommer i rätt tid. om material köps in i istället för förbrukingsartiklar som går sönder och inga väntetider eller reparationsarbeten uppstår? Kan det inte gå lite fortare då?
  RELATIVT fort ?!

  Till exempel skulle kanske BÅDE kunden och byggaren då kunna slippa den del av byggprocessen som fortgår EFTER entreprenaden skulle varit färdig – och gärna felfri… Denna del av byggprocessen räknas ju också – inte minst för brukarna. De skulle säkert uppskatta att bli av med oss ur sina lokaler eller bostäder. Fortare än kvickt – istället för efter 5-6 år!

 2. För övrigt är just det du skriver om steg ett i ”projektkurs 1a”. Ett måste. Något en beställare och entreprenör bör ta ställning till innan respektive arbete påbörjas. Vid projektering, anbudsgivning eller byggstart, det är lika viktigt i alla tre stadierna.

 3. Om vi undantar detaljplaneprocesser innan det blir bygge och sandlådetjafset efter själva bygget är klart, så blir det hanterbart.

  Snabbt, billigt och bra skulle det möjligen kunna bli när vi levererar vår produkt i en väl fungerande process. Jag tror upprepning är nyckeln. Industrin är duktig på att leverera billigt i stora upplagor, men då har man lagt enorma resurser på prototyper och produktutveckling. om skall uppfinna något nytt på varje objekt så kommer vi stå kvar i produktutvecklingsstadiet.

  Man kan bekänna sig till LEAN, snegla på IKEA eller fråga sina barn. lösningen blir ungefär densamma. Koncentration på det som är värdeskapande, gör det direkt, lägg inget på lager, går det dåligt så gör något annat.

  Byråkrati och administration är inte prioriterat bland sjuåringar.

 4. Pingback: Snabbt, billigt ELLER bra ? « ByggBlasket
 5. Pingback: Det du gör egentligen, Calle… « Sync Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s