Jag har närt en kapitalist vid min barm!

Eller rättare sagt – jag gör det fortfarande. Hon är sju år och betydligt mer intresserad av att utveckla inkomstkällor och vinstoptimering än jag nånsin varit. Hennes yngre bror har i helgen blivit äldre, han fyllde fem, men är fortfarande lika naiv som tidigare. Familjen AB har en tveksam inställning till företagandet som sådant.

Sjuåringen har fått tipset att hon sälja teckningar, och är det något hon kan producera i mängder så är det just teckningar. Hon har i dagarna utvecklat en ny produkt – hon ritar en varelse ganska lik mumintrollet fast med egen fri tolkning. Hon gör detta i konceptuell form, hon upprepar sitt grundtema och varierar bara lite grann. Vi har gemensamt estimerat ett troligt marknadsvärde till 2 kr/st, och nu sitter sjuåringen och räknar på hur många hon måste rita för att få ihop hundra spänn.

– Pappa, måste jag rita femtio stycken för att få hundra kronor?

– Ja, men du kan ju kanske sälja dem dyrare. Om du tar femtio kronor styck så behöver du bara rita två stycken.

– Hm, men då får jag sätta dem i en ram. Då kan jag sälja dem för femtio kronor!

Hon kommer alldeles osökt i på sin farbrors domäner med andra ord – marknadsföring. Hon vill helt skamlöst sälja dyrt med hjälp av en snygg paketering. Som ansvarig för barnets värdegrund ifrågasätter jag resonemanget, jag undrar hur samma teckning kan bli så dyr plötsligt bara på grund av en ram. Hon tänker i två sekunder och säger frågande:

– Ok, men jag kanske kan på tjugo kronor i alla fall?

Aha, en gnutta samvete! Vad glad jag blir. Kampen mellan naiv humanism och kapitalisten inom henne fortsätter trots allt. Men visst är det påtagligt att till och med små barn ser att paketeringen kan vara dyrare än innehållet. Tänk om byggbranschen hade den insikten. Då kanske vi fick ordning på materialkostnaderna, dubbelugnar och människor som köpt grisen i säcken.

Annons

3 reaktioner på ”Jag har närt en kapitalist vid min barm!

 1. Hej, det var ett tag sedan jag besökte denna härliga blogg.

  Kärt återseende med familjen AB och 7 åringens företagsamhet.

  Kanske hon vill vara gästbloggare i ”mitt liv som investerare bloggen” som lanseras snart? Det vore toppen med denna typ av företagssamma funderingar för att väcka vuxna män och kvinnors oansvarighet för egen ekonomi och annat.

  Går fint/Olle

  PS Är jorden platt inom området finanskris? Ta en titt på sammanhangets betydelse här http://lecknepartners.wordpress.com/2009/05/07/vad-gor-mindre-bra-chefer-absolut-inte-nar-det-ar-finanskris/

 2. Hon ställer säkert upp. Jag frågade om hon vill starta en blogg och sa att hon kan tjäna pengar på det. – Va, hur då? fräste hon. Hon tycker det verkar helsjukt att en blogg kan dra in stålar.

  Jag tror vi måste gå in på den nya ekonomin, jag kanske har varit för traditionell hittills?

  Men tände direkt på idén att sälja grejor på blocket. Tyvärr inget hennes egna prylar men min fåtölj riskerar att gå förlorad för en hundring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s