Förbjud bilar och köp tysta spårvagnar

Eller kanske inte, men man undrar ju lite hur det skall gå till. GP skriver den 10 sept om hur Göteborgs skall öka kollektivåkandet och minska bilberoendet. Fan va bra. K2020 har ju funnits ett tag men ändå fick man ihop det till en nyhet. Eller om det är Miljörapport för 2008 som är grejen. Framgår inte riktigt. Bl a kan man läsa:

”… bilresorna inom, till och från Göteborg uppskattas ha ökat med cirka 350 procent fram till 2008. När det gäller kollektivtrafiken stiger kurvan bara svagt.”
Kommunens Miljörapport för 2008

”- Får vi västlänken är vi på bra väg. Sedan krävs ytterligare finansiering, satsningarna ryms inte inom de vanliga ramarna. En annan viktig faktor för att målet ska nås är att alla myndigheter, nämnder och företag börjar dra åt samma håll för att underlätta kollektivt resande och för att styra människor dit.”
Bo Aronsson, planeringschef på Göteborgsregionen

Ok.

Sync var ju på seminarium igår på Byggcentrum. Det handlade om ROT-jobb. Johan Niklasson från Poseidon visade på lyckade projekt i Kaverös med påbyggnad av bostadshus och – häpp – riktigt roliga påbyggnader av P-hus som tidigare varit föremål för rivningsplaner och som bidragit till otäck närmiljö för boende omkring dem. Nu kan man gå femton meter från en uppsnyggad spårvagnshållplats in till hissen och åka rätt upp i penthouse-lyan. Allmänyttan har en oförtjänt tråkstämpel, med andra ord.

Kaverös 2

Sync gillar förtäting, det finns fler som jobbar för det. Det innebär att man bygger fler bostäder inne i stan och där det redan finns allmänna kommunikationer. Vi jobbar ju lite ibland med ett projekt som fått lite uppmärksamhet för att man kanske kan bygga bostäder utan att bygga p-platser, att helt enkelt byta p-normen mot något annat. Egentligen är det lite koko alltihop för vi kan inte uppfinna cityboende utan bil. Det finns mängder med folk som lever så idag och har gjort det i alla tider. Att ha bil tillhör inte mänskliga rättigheter och måste heller inte vara nödvändigt. I GP´s artikel framgår det för övrigt att tre av fyra Torslandafamiljer har bil, när bara en av fyra familjer i Älvsborg. För den som inte känner till Göteborg så ligger Torslanda väldigt fint men långt bort från det mesta 🙂

Sync analysavdelning tycker:

Om målen skall nås så måste vi använda befintliga kommunikationer i mycket större grad. Vi måste alltså bygga nya bostäder där det redan finns kollektivtrafik. Att vänta på Västlänken i femton-tjugo år är knappast speciellt handlingskraftigt, säkert bra när det blir klart men det är lång väg dit. Viktigast ändå är att skapa möjlighet att leva och bo utan bil, att övertyga människor om att den egna bilen inte är livsnödvändig utan en ganska jobbig kostnad. Jag tror inte man behöver skriva mijöproblemet på näsan på folk längre, men det är väl inte ett helt dåligt argument heller.

Annons

6 reaktioner på ”Förbjud bilar och köp tysta spårvagnar

 1. Jag håller med till stor del, och som jag bor (även om jag bor 2 mil utanför gbg) så borde det funka perfekt med buss (i teorin borde jag klara arbetsresan på ca 30 minuter mot 20 minuter med bil). Problemet jag ser, som kund i västtrafik, är att jag inte tycker det är värt pengarna.

  Som kund till västtrafik behandlas man stundtals riktigt dåligt, ett exempel är resegarantin. Där jag bor ska det gå en buss i kvarten (vid rusningstrafik) in till korsvägen, vilket jag tycker är ett mycket bra intervall. Problemet är att i och med att resegarantin kräver en försening på 20 minuter så kostar det ju inte västtrafik särskilt mycket om de ställer in en tur utan att säga något. Detta har hänt ett flertal gånger, vilket i sin tur innebär att man får trycka på 2 busslaster på en buss (jepp stående passagerare på motorvägen). Det har till och med hänt när jag har varit på väg till en arbetsintervju, som tur var en av mina grannar hemma så jag kunde låna hans bil.

  Så det låter ju bra att man ska bo rätt, förtäta osv, problemet är att det är inte det som är problemet. Det är att västtrafik har ett fruktansvärt välförtjänt dåligt rykte, jag känner ingen som pendlar med västtrafik som är nöjd med dem. Om de inte kan behålla sina existerande kunder hur ska de kunna vinna marknadsandelar?

  • Jag bor själv utanför stan och pendlar in med tåget från Alingsås. det är ytterst sällan bekymmer och jag tillhör de pendlare som tycker det funkar alldeles utmärkt.

   Jag tror att Västtrafik är väldigt medvetna om sina brister och att det är avgörande att det funkar om K2020 skall nå i närheten av målet.

 2. Men mår människan bra av att bo så undrar då jag?

  Blir det som att svälja elefanter men sila mygg? Lite som… Hey vi tog död på ogräset (hormoslyr) i alla fall!

  Finns det en gräns för hur mycket vi kan knö (se, jag kan lite Göteborska!) in på ett och samma ställe?

  • Jodå, det finns fortfarande gott om plats av leka kurragömma i skogen intill.

   Det finns säkert en gräns för hur många man kan klämma in, men som du vet är göteborgare lite så där extra trevliga och har på det viset speciellt bra förutsättningar att förtäta med bibehållen trivsel.

 3. Pingback: Hjälp sökes! « Sync Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s