Sonny, Conny och Ronny – The Movie

Det var livat här på bloggen igår kväll. Jag gjorde ett enkelt inlägg om rasismen mot våra Y-barn – Sonny, Conny och Ronny. Berra kommenterade och han har ju en förmåga att få igång folk. Han trampar en precis lagom hårt på tårna och ältar en ganska unken besvikelse mot hela byggbranschen. De som åstadkommit hans bekymmer borde rimligen vara ganska få och knappast vara mall för en hel bransch.

Calle tog diskussionen med Berra igår, liksom en gammal (egentligen ung) kollega till mig, Robert, från tiden på stora konsultbolaget. Tidigare i veckan har Berra gått ett par ronder med Olle på ungefär samma tema.

Det är allvarligt tema men sent igår kväll blev det lite flamsigt – jag sa att det inlägget kommer ut som bok och sen kanske som film. JAg skrev nog att jag till och med dramatiserar lite och får mig själv som hjälte där i det sliskiga Hollywoddslutet. Trams. Förlåt.

——

Men så tänkte jag nu på morgonen. Inte så dumt. Jag följer ju Byggnads på Twitter som en del i forskningsprojektet om Sociala medier i byggbranschen. Där  kom det tweets i mängder häromdagen om Youtube-klipp. Det är kortisar om olika yrken i byggbranschen. Killar med noll mediaträning får en kamera i ansiktet och skall berätta om sitt jobb. Som slutkläm kommer ett par ord om varför de är med i Byggnads och hur bra det är. (Det skulle ju till och med göra en kaxig projektledarjävel nervös! Stackare)

——

Så – trumvirvel – samma vecka som Göteborg Internationella Filmfestival – mera trummvirvel!

I give you – BETONGARBETARE

——-

Tro nu för allt i världen inte att jag raljerar eller hånskrattar. Tvärtom.

Det här är basic. Det är enkelt. Det är naket och äkta (kliché visst). Klicka på Byggnads övriga filmer , det finns några stycken nu. Titta på dem. Den jag länkat till hade tre visningar hittills i morse, jag har sett den två gånger 🙂

Jag misstänker att målgruppen är ungdomar som skall välja gymnasiprogram. Möjligen tråkar man ut en femtonåring ganska snabbt med det här, men va fan – Varför inte försöka.

——

Och Berra kan ju passa på att kolla igenom och känna efter om var och en av det personerna gjort sig förtjänt av sorteras i bland skurkar och banditer.

Annons

11 reaktioner på ”Sonny, Conny och Ronny – The Movie

 1. Har under de senaste dagarna tänkt tillbaka på mitt liv och tänkt att det nog inte nödvändigtvis varit fel att välja bygg på gymnasiet – om jag inte haft tummen mitt i handen.

  Efter att sett denna film är jag dock återigen trygg i mitt val. Betong-golv för ett parkeringsgarage i Norrland är la så långt ifrån Johnnie [inget y!] och Mattias på Roomservice man kan komma… 🙂

 2. Sync, jag tror jag sagt det ett antal gånger med du tvingar mig att säga det igen!
  Jag säger inte att alla är som jag beskriver utan en allt för stor del av byggbranschen faller in under den kategorin.
  Jag vet inte riktigt hur jag ska kunna förklara det bättre!

  Visst fan älter jag och det är kanske lite unket men återigen, tror du att alla de 10.000-tal människor som tex blivit drabbade av fasadskandalen håller med mig eller dig?

  Nu får jag fasiken sluta älta för jag tror att budskapet försvinner och ni verkar inte förstå att jag faktiskt vill se en förändring. Det är inte enbart förakt utan en vilja att förändra. Jag har dock inga patentlösningar utan försöker bara få fart på debatten. Det verkar ha lyckats här i varje fall! 🙂 Kul! Se nu till att göra något åt det här ni byggare som inte tillhör Y-kategorin! 🙂

  Återigen, tror du att alla de 10.000-tal människor som tex blivit drabbade av fasadskandalen håller med mig eller dig?

   • Förlåt Berra, men jag har jobbat sent idag och inte haft tid för bloggen. Möten med två bostadsrättsföreningar. Det blir sena kvällar och och långa dagar.

    Det finns många kunder som har mycket anledning att vara arga/besvikna/upprörda. Jag tror bland annat det beror på att vi är traditionellt usla på att kommunicera i byggbranschen. Missförstånd och oklarheter leder ständigt till osämja, jag har skrivit om det här, här, här och på några ställen till.

    Vi har en hyfsad andel idioter, rötägg och inkompetenta människor i branschen. Ingen har sagt något annat. Men det finns några som är bra också, som gör ett bra jobb, som har nöjda kunder och lämnar ett gott resultat efter sig.

    Jag vill gärna fokusera på HUR vi löser våra problem. ATT de finns är klarlagt sen länge.

 3. Jag tror inte vi har kommit så långt att vi kommit fram till ATT det finns problem! Möjligen du, jag och byggblasket men läs Calles inlägg i tidigare tråd så inser du att vi har en lång väg att gå innan vi kan ta tag i HUR. Tro mig, han är inte ensam! 😦

  • Jodå, jag läste Calles kommentarer också. Jag visste inte att han hade den bakgrunden.

   Jag tycker det är ganska påtagligt att ni bägge har bittra erfarenheter, fast på var sin sida. Calle har blivit illa behandlad av en kund, du har råkat ut ut för taskiga byggare.

   Jag skrev ju en gång för länge sen om att 5 % av privatkunderna är idioter, enligt en vis man med viss erfarenhet. Han byggde under ett antal år många hundra villor med sina företag och måste ända ha ett visst statistiskt underlag.

   Om man vänder på det så har de kunderna som är missnöjda ofta sin affär med

    en

   byggare. Så när det skiter sig är 100% åt helvete. Jag har en viss förståelse för att man som kund tycker att byggbranschen är skit. Statistiskt har man blivit blåst 100%.

   Å andra sidan så räcker det med en kund som beter sig illa, håller inne med betalning på fel grunder eller annat fuffens, för att den lilla företagaren skall få konka och ägna de närmsta fem åren med att betala sin skuld. Sådana kunder finns, oftast känner man på sig vart det barkar och kan dra sig ur men tyvärr händer det ibland att man som byggare sitter fast i skiten.

   Det är inte lätt här i världen. Eller i byggbranschen. Eller att vara privatkund i byggbranschen.

 4. Börjar bli lite tjatigt nu men jag måste få förtydliga. Det är inte BARA jag som blivit blåst av byggbranschen.
  Jag vill än en gång påmina alla er i byggbraschen om alla de 10.000-tals familjer som blivit blåsta i fasadskandalen! Glöm inte alla dessa familjers öde. Något värre än Calles påstådda historia! Jag säger inte att han har fel men jag vet att alla de 10.000-tal som köpt ett hus med enstegstätning har blivit blåsta på riktigt och utan egen skuld. Detta är EN av alla de skandaler som byggbranschen är skuld till! Det finns många till!
  Det finns alltid personer på båda sidor som faktiskt blir blåsta men byggbranschen är allt för kvicka att påpeka de fåtal incidenter som tex Calles historia.
  Och ska man prata % så tror jag att de flesta, även de som köpt totalentreprenad, känner sig blåsta mer än 100%! Byggare har alltid en förmåga att skylla på en annan byggare, oavsett avtalsform!!!
  Jag vet att, du Sync, gärna vill föringa det lidande som byggbranschen orsakar och att du tycker jag är för jävla tjatig men det är faktiskt otroligt många människor som mår dåligt efter sin kontakt med den bransch som du företräder och i viss mån försvarar.
  Jag förmodar att du tycker att du står upp för den delen av byggbranschen som faktiskt sköter sig men ibland framstår det som om du i samma andetag inte riktigt tror att det är fler än JAG som har blivit lurade av byggbranschen. Att min historia skulle vara unik.

  Ja, det är synd om den ärlige, skötsamme byggare som blir blåst och lurad av EN kund men nog måste man väl tro att dessa fall är ganska få i jämförelse med det antal kunder som blivit blåsta i mindre eller större utsträckning!

 5. Hehe, jag begriper väl att Berra blir sur, eftersom han vill att hans erfarenhet ska vara normativ för hela byggbranschen, men han vill fortfarande inte berätta vad som gått fel för honom.
  Jag fick rätt i tingsätten mot kunden, men det fanns ingen ersättning att hämta eftersom han hade skrivit alla tillgåmgar på sin partner. Under tiden gick jag i konkurs. Inte alls särskilt ovanligt i byggsvängen.
  Men när Berra skäller på hantverkare måste han ju vara medvéten om att de flesta byggnadsarbetare är anställda, dvs de gör som de blir tillsagda. Det är inte varje esnkild byggnadsarbetare som säter nivån på kvaliteten. Det är fortfarande företaget och företagaren som bestämmer var nivån ska ligga.
  Därför är Berras synpunkter relativt ointressanta. Det han beskriver är precis samma sak som inträffar hos bilverkstäder eller flyttfirmor, och byggföretag är inte alls de som oftast anmäls för eventuella kvalitetsbrister.
  Klart att Berra inte gillar att bli ifrågasatt, men eftersom han fortfarande inte kan precisera hur bristerna sker kan man ju ana att han inte kan särskilt mycket om byggande. Han har försökt göra pengar i en bransch han inte kan, helt enkelt.
  Både jag och Sync kan naturligtvis ge mängder av exempel på vad man egentligen borde kunna kräva av hantverkare, men det vore roligare om Berra kunde föreslå nåt. Att kräva en etikutbildning är inte bara löjlig, utan rentav kränkande.
  Berra har problem med företagare – det kan jag slå vad om. Nå, ta itu med det då, men sluta gorma om byggnadsarbetare. Jag är stomkille, bygger stora hus och objekt, har ingen som helst kontakt med kunden – och så är det för nästan alla byggnadsarbetare.
  Jag är smått road av sånt här – och flinar lite åt Berra. Han blev fintad av en smartare kille. Lev med det

  • Vi får snart höra av Berra igen, det är jag säker på efter det här.

   För övrigt har jag inte fått tillräckligt med credd för ironin att Sonny, Conny och Ronny faktiskt driver en bilverkstad. det tycker jag är enastående komiskt. Sån är jag 😉

 6. Jag tänker, som jag sa tidigare, inte bemöta Calles inlägg. Han inställningar verkar vara den som jag tycker står för så mycket som blir fel i byggbranschen. Är ganska säker på att även Sync håller med mig i den frågan.
  När det gäller bilverkstaden och fordonsbranschen så anser i varje fall jag att det är en bransh som tidigare var ett skällsord men som, fömodligen genom hårdare lagstiftning och kontroll, blivit mycket bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s