Boskolan i DN goes köpskola

Jag brukar plöja DN.se på morgonen och skumma den några gånger på dan. DN och SVD.se har de bästa nyhetssighterna som jag ser det. Den lokala tidning som dominerar i Göteborg ligger lite efter tyvärr.

DN sjösatte ju i förra veckan en serie de kallar Boskolan och Sync Blog hurrade ju försiktigt. Det handlade mest om val mellan nytt, fräscht passivhus eller traditionellt kataloghus men också lite råd till den som tänker köpa tomt och handla upp entreprenör. Inte mycket nytt under solen men viktiga ämnen helt klart.

Denna veckan är man mer inne på situationen att man köper bostad och då skall låna pengar på bästa sätt. Det är råd om hur man absolut bör överväga otrohet som alternativ, skall tänka och agera innan mötet på banken, hur man skall pruta och och förhandla när man väl är där. Verkligen inget nytt under solen alls, tyvärr. Det här är ju något som många skulle behöva bättre hjälp med.

Jag önskar att DN kan gå mer på djupet även i det här.

—–

Jag fattar att den här typen av artikelserier anpassas till så många människor att innehållet måste plattas till och kanske förenklas i viss mån. Helst inte bli för negativt eller pessimistiskt heller. Men det blir också lite urvattnat och same same. Lite trött liksom.

Nu vet jag inte hur bra det funkar ännu men jag gillar satsningen på Köpcoachen där en gammal (!) mäklare har gjort en omfattande sight för den som tänker köpa ny bostad. Naturligtvis kostar det det då en slant men satt i relation till bostadsköpet och det massiva elände som man lätt hamnar i därefter för att man gjort ett ynka litet onödigt fel. Jag gillar tanken.

Faktum är att jag väntar ut det ett tag, sen är det nog dags för en sida med motsvarande hjälp för de privatkunder som kämpar på med sina relationer med byggarna. Fundera just nu på ett namn för den, kör med Peace, Love and Understanding så länge.
(i väntan på den så är Sync Blog fortsatt gratis och tillgänglig)

—–

Annons

5 reaktioner på ”Boskolan i DN goes köpskola

 1. Jag tror att du är något på spåret när det gäller en sajt med byggnadsteknisk, ekonomisk och juridisk rådgivning med självserveringsinriktning för privatpersoner som ska bygga nytt/bygga till.

  Möjlighet att skicka in frågor och få svar på dessa, sen att man skapar artiklar baserat på de frågor som kan intressera fler personer och kategoriserar och gör dessa sökbara. Som man kan söka bland och även hänvisa till om någon frågar efter något som redan finns besvarat. Bra mallar för kontrakt, ÄTA och dylikt.

  Gäller dock att hitta bra betalningsformer och en bra balans mellan gratis och betalmaterial. Kanske en blog som är gratis och som erbjuder mer ostrukturerad information och personliga reflektioner. Sen en betaldel som är stenhård strukturerad fakta och information.

  Jag tror att du har mycket goda förutsättningar för att ro hem detta.

  Programvaruföretaget Tekla har en väldig trevlig och personlig support för sina program, som kombinerat med diskussionforum och artiklar ger väldigt bra hjälp. Structures är annars lite att bita i och något jävligt att komma igång med om man inte har någon i närheten att fråga.

  Att bygga hus om man inte är van är nog att betrakta som magnituden värre än att komma igång med Structures, så jag kan verkligen se behovet 😉

   • Mycket bra fråga!

    Jag undrar hur det regleras när det gäller t.ex. handböcker och frågespalter i tidningar.

   • Jag gissar att det är en orsak till att alla sådana där guider och testa-dig-själv-enkäter i tidningar är så difusa och platta. Frågespalter borde ju vara lite vassare men frågan är ofta förenklad och utrymmet begränsat, så det blir aldrig plats för en komplex utläggning där heller.

    Att ansvara för alla dårars hantering enligt handböcker måste ju vara en stor risk. Det borde alltid finnas en fet disclaimer nånstans att det ändå är läsaren själv som får stå sitt kast.

   • @gj: Jo, det är svårt. Min filantropiska läggning funkar ju ihop med en ganska anspråkslös och till synes lättsam blogg.

    Värre då om man tar steget till att på riktigt försöka få människor att göra på ett visst sätt, att instruera dem att fatta vissa beslut. Då tar man ju på sig ett tungt ansvar rent moraliskt och en påtaglig risk att någon arg person kommer tillbaka med krav på ersättning för de råd som inte stämde. Hemska tanke.

    Vårt företag bedriver ju affärsverksamhet med mål att vara lönsamt. Visst vore det roligt om bloggen blev en inkomstkälla, men ansvar och krav hänger inte ihop med min bloggfilosofi i dagsläget. Tills vidare så får den här bloggen vara min lilla bebis, öppen för alla och helt gratis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s