Huset som gud glömde (att överlåtelsebesiktiga)

DN kör vidare med sin Boskola. Sync Blogg skuggar tappert, korrekturläser, kompletterar, vrider och vänder.

Det är våra favoritämnen, som till exempel när man skall bygga nytt  eller när man köper bostadsrätt. Idag handlar det om den överlåtelsebesiktning som behövs när man köper en fastighet (=ett hus).

Den besiktningen har jag råkat på i flera olika sammanhang. Oftast då när någon låtit utföra en sådan och fått ett protokoll med noteringar om ”fortsatt teknisk undersökning krävs”. Det betyder normalt sett att här är något tokigt, här är något som besiktningsmannen inte vill ta på sitt samvete, här är alltså något lurt. Det skall man inte blunda för även om det är surt att tänka så när man just hittat sitt drömhus. Istället skall man ta tillfället att omförhandla priset och sätta ett pris på problemet. Sen köper man sitt drömhus i alla fall, fast billigare.

Någon enstaka gång händer det att en köpare helt struntar i den besiktningen. Kanske för att han tyckaer han kan själv, kanske för att han tycker den är dyr, kanske för att han inte begriper bättre. Det kan bli katastrofala följder och knäcka vem som helst. Jag har skrivit om det här, det är en väldigt sorglig historia om fukt och mögel.

Jag hoppas att jag aldrig mer behöver träffa på det.

Snåla inte inte in på besiktningen.

—–

Annons

7 reaktioner på ”Huset som gud glömde (att överlåtelsebesiktiga)

 1. Vi får hoppas att folk vill leverera den otacksamma tjänsten överlåtelsebesiktning även i framtiden…

  • just det, det kanske köparna inte vet – det finns allt färre konsulter som vill göra den typen av besiktningar. Typ Sync.

   Det är ett tungt ansvar och små konsultföretag vill inte ta risken till dryga skadestånd. De stora som Anticimex kan sprida risken på många uppdrag och storomsättning, där lär man fortsätta.

   Anticimex blev ju för övrigt tilltusfade av Sverker med soptunnan för något år sen efter en sån historia. En familj som köpte en kåk för 6 miljoner och litade på Anticimex besiktning. När det visade sig att det fanns inte så värst dolda skador som skulle kosta 3 miljoner att fixa så gällde Anticimex ansvar ”bara” upp till 800 000 kr.

   Sverker körde hårt, Anticimex köpte loss huset med hänvisning till goowill och tystade ner det med en god summa pengar. Det skulle inte den lilla besiktningsmannen kunna göra.

   • Det stora företaget har dessutom säkert egna jurister och helt andra möjligheter att processa.

  • Jag tänkte på samma sak.

   Normal självrisk på en konsultansvarsförsäkring brukar vara ett basbelopp (43 tkr ungefär). Hur mycket tar man betalt för en överlåtelsebesiktning? Känns som det är mycket risk i förhållande till de pengar man kan fakturera om det är normal timdebitering som gäller och arbetet inte tar mer än en dag.

   En vanlig förfrågan från privatpersoner är att kontrollera önskade håltagningar i väggar. Det är lite samma grej. Mycket risk i och med att det bara i bästa fall finns en k-ritning och hur den stämmer med verkligheten vet man aldrig säkert. Inte mycket pengar heller eftersom ett platsbesök och att rita upp en avväxling (där det behövs), knappast tar mer än en dag.

   Vi åkte på en mina där kunden köpt grannlägenheten under förutsättning att det gick att ta upp ett hål mellan lägenheterna. Sen visade det sig att det låg ingjutna ventilationskanaler i väggen. Tror kravet låg på 50 tkr, och det var säkert inget orimligt att de merkostnaderna uppstått när kunden fick sälja lägenheten igen.

   Man kan ju fråga sig om det överhuvudtaget var möjligt att förutspå detta (ej redovisat på ritning). Men att lägga ner tiden och juristkostnaderna på att driva detta kändes inte aktuellt på den nivån. Juristerna hinner knappt slå på taxametern innan de är uppe i 50 tkr. Det fick blir en lärpeng och vi gör i princip inte dessa jobb överhuvudtaget nuförtiden. Man kanske får tänka om när det blir sämre tider, men inte idag om det inte är genom någon befintlig kontakt.

 2. Det där med besiktningspersonerna eller mer bristen på densamma/e är nästan katastrof. Här uppe har vi ett skriande behov på människor som bemästrar en korrekt markbesiktning tex. Det finns en handfull kompetenta och de har redan gått i pension. På allvar så är jag som beställare minst sagt bekymrad.

  • Alltså dags att du startar din firma och blir besiktnings

    man

   men, allvarligt, det är ett bekymmer att besiktningsman inte är så attraktivt och har dålig återväxt. Konstigt för det är rätt så bra ekonomi att sälja sig till de uppdragen
   (OBS inte överlåtelsebesiktningarna för privatmarknaden, det är ett vågspel)

 3. Nej, här blir det inge besiktande av. Jag har på tok för lite erfarenhet. Dessutom är jag ju kvinna. För jag tror att det krävs både rutin och erfarenhet för att kunna besikta på ett för alla parter avvägt sätt. Fingertoppskänsla är inte en så tokig egenskap heller.

  Ja visst är det lite konstigt att återväxten är så pass dålig? Jag kan nog säga att är det något jag som beställare (företagsbeställare) är beredd att pynta för så är det just för besiktningen. Att köpa en entreprenad och sedan glömma eller underlåta att besikta det färdiga arbetet måste vara en av de dummare misstagen man kan göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s