Ny PBL, tjohooo!

(byggkonsulter runt om i landet jublar)

Idag byter vi KA mot KA. Det kommer bli spännande.

—–

Vi är i övergångsåldern allihop.

—–

Vi borde vara ca 10 000 st.

—–

…får då inte påbörjas!

—–

Det finns ca 2 000 certifierade KA idag, det fattas 8 000 st för at täcka behovet av KA (kontrollansvariga). Våra kommunala tjänstemän skall få en avsevärt tyngre börda och måste bli många fler. Inga byggen får starta utan att startmöte ägt rum på plats med kommunen och startbesked finns. Inget bygge får tas i bruk innan kommunen utfärdat slutbevis. Spännande.

Sync går på kurs, kursledaren säger att vi är försökskaniner.  Skönt att vi tar smällen så de som kommer sen får en bra utbildning, det passar min självplågeri-image perfekt.

—–

Mer PBL här och där på bloggen, hos Rotpartnern och på Boverket.

—–

Annons

5 reaktioner på ”Ny PBL, tjohooo!

 1. Jag undrar jag vad det här kalaset kommer att kosta? För samtliga parter. Vi får väl ändå hoppas att det här leder till att byggfelen och fusket minskar.

  • Kostnaden skall ju kompenseras av en omätbar ökning i kvalitén. Så vi säger grattis till alla beställare av byggentreprenader 🙂

   (Vi konsulter kan ju också gotta oss lite grann, mer admin, högre timpeng och fler uppdrag)

 2. Om man nu måste ha certifierad KA och denna brist råder, så kan jag inte föreställa mig att de med certifiering prioriterar småbyggen åt privatpersoner framför större entreprenader där både entreprenören och byggherren har bättre koll på sina bitar.

  Dvs de entreprenader som troligen främst varit målet för denna kvalitétshöjning är de som blir utan KA, åtminstone tills fler blivit certifierade, alternativt att man sänker kraven.

  Jag har tolkat dig som en utpräglad learner by doing så det är bara att kavla upp ärmarna och köra nävarna djupt ner i skiten 😀

  • Japp, det är taktiken. Vi lämnar i bygglovsansökningar i tre, kankse fyra, olika kommuner under maj månad.

   Lets roll 🙂

 3. Pingback: Ett stambyte är inget bygge! | En ingenjörs funderingar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s