Platschef sökes – obildad inget problem

Läste en tweet för ett tag sen som RT:ats mer än hundra gånger:

CFO asks CEO
”What happens if we invest in developing our people & then they leave us?”
CEO:
‘What happens if we don’t, and they stay?”

(Citatet lär härstamma från Stefan Erschwendner.)

—–

Vad händer om ett företag inte satsar på att utveckla, stimulera och utbilda sina anställda?
Vad händer om dessa underutvecklade, ostimulerade och dåligt utbildade människor blir kvar?

Kanske ingenting.

Ingenting som i betydelsen att ingenting förändras. Man går till jobbet med sin lunchlåda, jobbar av sin tid på det symboliska fabriksgolvet som kan vara ett bygge eller ett konsultkontor eller lite vad som helst, sen går man hem precis som vanligt och livet är frid och fröjd. Allt liksom rullar på.

Eller också så händer verkligen ingenting.

Ingenting som i betydelsen att inte ett skit händer på dagarna, att kalkylen går åt helvete och att ingen kan, vill eller orkar göra något åt det. Kreativitet och arbetsglädje skrumpnar och dör, någon jävel uppfinner en datamaskin och de mekaniska skrivmaskinerna man producerar blir till slut omöjliga att sälja och fabriken läggs ner. Ridå.

—–

När Byggvärlden idag toppar med en artikel om att platschefer inte får tillräckligt bra betalt så dammade jag av ovanstående inklägg, det har legat som utkast i någon månad. Jag tänker på det därför att vi pratat så mycket nu ett tag om varför folk vill  vara platschef, vad drifkrafterna är och vilka som skall axla det jobbet i näste generation.

Jag tycker visst att platschefer skall få högre lön, högre än trettioåtta ynka tusenlappar. Släng på tolv i månaden och säg femtio tusen jämt.

Bra, nöjda så? Antagligen inte.
Kommer det att hända? notinamillionyears
Pengar är ingen bra drivkraft, inte alltid.

Slutsatsen hamnar där vi landat varje gång förut. Lönen måste vara bra men företaget måste vara bättre, helst bäst. Arbetsgivaren, arbetskamraterna och arbetsuppgifterna måste vara på topp. Möjligheten att utvecklas och göra roliga saker är en avgörande faktor.

—–

Mer om platschefer här på Sync Blog i serien Platschef sökes och Byggvärldens artikel här.

—–

Annons

2 reaktioner på ”Platschef sökes – obildad inget problem

  1. Det finns inte någon i kommande generation som in te kommer värdera allt det andra minst lika mycket som lönekuvertet. Jag tror inte att dagens modell på platschef kan överleva det. Det måste bli en förändring för att kunna locka till sig talanger i framtiden. Så – ja visst mer lön – men byg företagen måste hitta på något nytt och stötta o coacha platschefer i vardagen på ett helt nytt sätt…

  2. Nu glider jag lite utanför ditt inlägg, men i alla fall.

    Vidareutbildning är verkligen en ”färskvara”. Om man inte tillämpar den omgående så är det ganska bortkastad tid.

    På något sätt måste den knytas till konkreta utvecklingsprojekt inom verksamheten som pågår eller kan sättas igång direkt efter utbildningen. Tyvärr är det långsiktiga perspektivet något som ofta saknas i våra projektbaserade organisationer.

    Man har fullt upp att hålla näsan över ytan för dagen, och tänker inte så mycket på hur man ska hantera morgondagen och hur man skulle vilja att den såg ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s