Ackordssystemet tar inte livet av folk, knappast räddar det någon heller. Inte från att skadas på en byggarbetsplats.
—–
Expressen hade i fredags den 19 augusti en bra artikel och olyckorna i byggbranschen. Flera kloka människor intervjuas. Verkligheten blir grymt påtaglig av av att en nyligen förolyckad ung man och hans anhöriga får plats i artikeln. Han dog när trapphuset rasade i Stockholm i maj 2011. Han blev 26 år.
En som citeras i artikeln är Hans Tilly, Byggnads ordförande.
”Hans Tilly medger att byggvärlden är grabbig, trots att mycket blivit bättre jämfört med för 20 år sedan.
– Men våra medlemmar känner sig inte pressade av varandra att göra saker som kan ge ökad risk för olyckor. De framhåller i stället att stressen och slarvet som orsak.
– Och ett arbetslag som arbetar på ackord är väldigt starkt. Det finns inte en platschef som säger nej om basen exempelvis kräver hjälpmedel att lyfta. Arbetslagen håller ordning på grejerna och det betyder ökad lönsamhet och säkerhet, säger Hans Tilly.”
Va?
Fick han med just in ackordslönesystemet som en faktor som förbättrar arbetsmiljön?
Jag gissar att jag kan samla in rätt många objektiva och insatta personer som tycker precis tvärtom.
—–
Jag tycker så här.
Fackföreningsrörelsen i Sverige är viktig, den omtalade svenska modellen har gynnat alla vad jag kan se. Vi kan till stor del tacka facket för den trots allt goda arbetsmiljö som finns. Man behöver inte titta så långt bortom landets gränser för att se skillnaden. Sen kan man tycka vad man vill om lönenivån för byggnadasarbetare i förhållande till andra yrkesgrupper men det är ett faktum att Byggnads varit framgångsrika på den fronten, och det är självklart i medlemmarnas intresse. Jag tycker det är bra att man kan tjäna pengar i byggbranschen.
Sen tycker jag så här också.
Ackordslöner har inte minskat dödsfallen i byggbranschen, ackordslöner har knappast förbättrat arbetsmiljön i allmänhet och ackordslön skulle inte räddat Chrisse, 26 år, från att klämmas ihjäl när trapphuset rasade.
—–
(Artikeln i GT/Expressen + Byggvärlden om olyckan med Chrisse)
Var en tidning (dessvärre minns jag inte vilken, möjligt att det var den lokala Solna-blaskan) som hade intervjuat någon som var med på prefabmontaget på Vattenfall, och denna sa att det hade varit mycket problem med prefab-element som inte passade.
Feltillverkat, felprojekterat, eller att tidigare element var felmonterade. Det framgick inte, kanske var det en kombination.
Man tappar tempo ruskigt snabbt vid prefabmontage när inte bitarna passar. Samt att det inte gagnar säkerheten att bila i betongelement som hänger från kranen.
Kanske inte helt osannorlikt att anta att man hamnade efter och fick pinna på extra för att försöka hinna ikapp det övergripande tidplanen. Lättare att göra misstag när man forcerar, så är det ju.
Vi får se vad utredningen säger.
Tråkigt att om man använder detta som ett slagträ för att diskutera ackordssystemets vara eller icke vara. Jag har också svårt att tänka mig att det var någon viktig faktor i denna händelse.
Vi får hoppas att det inte varit så stora brister som antyds i artikeln. I så fall borde ju arbetet stoppats av dem som såg bristerna.
Utredningarna lär väl visa vad som faktiskt hänt, men vad som sagt innan kanske inte blir lika lätt att få fram.