Det finns olika sorters byggprojekt

Det finns olika sorters projekt, visst. Byggbranschen hävdar ibland att varje projekt är unikt, visst.

Vi håller oss till husbyggnadsprojekt här – broar, vägar och andra anläggningsjobb finns förstås men är inte Syncs kopp te. Då kan det ju knappast vara särskilt komplicerat ändå.

Det är ganska lätt att dela in dem i nybyggnad och ombyggnad. Fast då hamnar förstås tillbyggnad lite mittemellan. Möjligen kan man lägga till renovering och standardhöjning också, det är inte självklart en ombyggnad. Det kan vara av mer kosmetisk karaktär trots allt. ROT är ett bra samlingsnamn.
Det är också ganska lätt att dela in dem i bostäder, kommersiella lokaler och annat. Kommersiella lokaler och annat kan dela in i en oändlig mängd varianter av kontor, butiker, fabriker, verkstäder, daghem, skolor och ett och annat sjukhus.
Bostäder kan man dela in i flerbostadshus, enbostadshus och de småhusområden som är något mittemellan. Mer intressant är kanske att dela in dem i hyresrätter respektive eget ägande. Eget ägande  får vi sen dela in i friköpta hus respektive bostadsrätter.
Om man sen tänker sig att det råder en stor skillnad i prisklass och standard på nyproduktion så blir det ännu rörigare. Ännu mer varierat blir det när det gäller ombyggnader där kulturhistoriska värden, kåkar som passerat sitt bäst-före-datum rent tekniskt eller förekomsten av kvarboende kan bli riktigt besvärligt.
Sen kan det så klart skilja ganska mycket på tekniskt utförande, prefab eller platsbyggt, betong eller trä, bu eller bä.

Det är alltså inte alldeles självklart att sortera byggprojekt.

För att skoja till det lite så gör vi det därför ännu svårare. Vi delar in projekten efter vilken entreprenadform de följer och sen vilken ersättningsform som gäller och sist vilken typ av byggherre som håller i trådarna – privatperson, Brf eller fastighetsägare. Fastighetsägare måste man förresten dela in i fastighetsutvecklare och  förvaltare. De kan vara kommunala eller privata och stora eller små.  De kan också vara företag som äger sin fastighet för att driva en verksamhet.

Det gör inte saken lättare. Om man nu skall sortera dem alls.

Så märkligt nog pekar Syncs forskning på denna slutsats – Alla projekt är ändå lika.

– – – – –

Återkommer med uppdatering och jag kommer på någon poäng med det här inlägget. Eventuellt finns början till en förklaring här.

– – – – –

Annons

2 reaktioner på ”Det finns olika sorters byggprojekt

 1. Likheten kanske ligger i att ekonomin ska gå ihop, brukarna bli nöjda och att det förhoppningsvis är en någorlunda trevlig ”resa” för de inblandade 😉

 2. Hej,

  Hittade inga kontaktuppgifter på din blogg.
  Vänligen kontakta mig ang. annonsering på din blogg.
  Mejla mig!

  Glöm inte att nämna din blogg så att jag vet vem det är som kontaktar mig.

  Mvh, Joel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s