Platschef sökes – Noggrann och nitisk

Att vara platschef på byggen är ingen lek. Det krävs en lång rad goda egenskaper. Ibland räcker man inte till ändå.

Idag skriver Byggvärlden om en platschef på NCC som dömts för arbetsmiljöbrott. Olyckan där en betongpelare föll så olyckligt att det kostade en ung man livet. Sorgligt för alla inblandade, grymt och omänskligt för killens familj och närstående.

Byggvärlden skriver:

Betongpelarna hade levererats av Strängbetong tillsammans med montageanvisningar och en konstruktionsritning. Några lyftöglor ingick inte i leveransen, men av handlingarna framgick pelarnas vikt, att de skulle lyftas med ingjutet skruvfäste i pelartoppen och att lyftöglorna skulle ha gängstorleken M20.

Platschefen gav därför sin arbetsledare i uppdrag att handla M20-öglor, och arbetsledaren åkte till Ahlsells. I tingsrätten har han berättat att han inte tänkte på vad pelarna vägde när han köpte öglorna.

Tingsrätten konstaterar att både platschefen och arbetsledaren felaktigt utgick ifrån att öglor med gängstorleken M20 skulle vara tillräckligt starka för lyften”

—–

Platschefen hade gjort ett så ynka litet misstag att vem som helst av oss kunde gjort detsamma. Av tusen beslut och saker att tänka på så passerade en fundamentalt viktig detalj förbi utan eftertanke.

Hantering av tunga element är ett moment solklart skall noteras som arbete med särskild risk i arbetsmiljöplanen. Därmed skall det också noga beskrivas hur jobbet skall utföras, vilka hjälpmedel och säkerhetsåtgärder som skall vidtas. Det framgår inte av artikeln men platschefen var säkert Bas-U och ansvarig för arbetsmiljöplanen, kanske hade han till och med gjort den själv.

En arbetsmiljöplan brukar i regel innehålla en del ordningsregler som normalt sett är så självklara att en normal arbetarklassuppfostran egentligen täcker in det mesta av det. Typ att man inte skall röka på arbetsplatsen, inte skräpa ner och inte spela hög musik så att omgivning störs av de det. Typ så. Längst bak brukar vi lista Arbeten med särskild risk (AFS 1999:3 §11), det är där det blir riktigt allvarligt.

Allvarligt och därmed extra viktigt att göra rätt.

—–

Jag kan lätt känna med samtliga inblandade, jag har själv varit med om en olycka med samma tragik, det minnet sitter kvar och bubblar upp gång på gång.

Domen är säkert helt korrekt, det hjälper inte att skylla på arbetsbörda, okunskap eller otur, det får bara inte hända sånt här. Platschefen och arbetsledaren har min sympati men det får inte hända.

—–
(mer om Platschef sökes på Sync Blog – här)
—–

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s