Fel på besiktningen?

Nej, det är inte fel på besiktningen. Det är på besiktningen man hittar fel. Man letar ju efter dem aktivt.

På Byggahus.se finns en artikel om Klassiska missar som upptäcks vid slutbesiktningen. De flesta i branschen gäspar nog  lite om de ens läser den, några kanske rodnar, en del bryr sig sannolikt inte alls. Det är inget nytt för oss att det är smutsiga fingeravtryck på nya, vita ventilationsdon.

Det handlar om besiktning av konsumententreprenader (ABS09). Privatkunder alltså, ett återkommande tema här på Sync Blog. Relationen mellan dem och den byggföretagare fascinerar mig alltjämt.

Jag gör ju en del besiktningar och går dessutom kurs i ämnet under hösten men har ingen plan på att börja besiktiga just konsumententreprenader. Besiktningsmannen i artikeln gör det däremot. Hon heter Charlotte Andersson och hon har gjort mer än 300 sådana besiktningar. Det står att ”Hon har med sina 300 utförda slutbesiktningar av småhus i bagaget börjat se mönster”. Det måste ju vara en lätt underdrift ändå 🙂

Charlotte Andersson menar att man som byggherre vid totalentreprenader har lite större chans att slippa betala för felen själv. Det är logiskt, om man har en (1 st) motpart och ett fel är påtalat så finns det rimligen bara en (dvs totalentreprenören) som svara för felet. Om man köpt lite blandat från olika håll så blir det mer diffust, de kladdiga fingeravtrycken på ventilationsdonet kan ju komma från en klumpig snickare eller målare. Hon nämner projekteringsmissar också och det gäller samma där, samordning krävs annars blir det till slut fel.

Enkelt uttryckt – den som betalt lite mer för samordning får betala mindre för uppkomna fel.

Ett annat exempel hon tar är när man avsiktligt bygger en vägg med släpljus och får problemet med ojämnheter och skuggningar. Snickarn och målarn gör sina jobb som vanligt med lite toleranser enligt AMA eler praxis.Kunden blir ändå missnöjd för att det inte blir snyggt. Lösningen är att antingen strunta i släpande ljus på väggarna eller köpa till en dyrare behandling på den ytan.

Enkelt uttryckt – man får vad man betalar för.

I övrigt snuddar Charlotte det som alla redan vet. Om entreprenörerna samarbetar bra, kommunicerar med varandra och sin byggherre på ett bra sätt, då blir det förre fel. Jag kan ju tillägga att om man får entreprenörer att känna ansvar och delaktighet i hela bygget så blir det bättre ändå.

– – – – –

Så.

Spännvidden på besiktningar av konsumententreprenader måste vara enorm. Allt från lyckligt genomförda entreprenader där alla kramas och är rosiga om kinderna av gemensam ansträngning, till skräckbygget med skenande kostnader, bråk och hot om juridiska processer, läckande tak och krossade drömmar. Besiktningsmannen skall kunna hantera hela skalan.

Privatpersonens (=konsumentens, =byggherrens) förväntningar på en besiktningsman?

Oberoende? Självklart. Älvsbyhus variant har blivit en rolig skröna i branschen. Gubbarna på plats plats bytte keps, och – vips – så var de besiktningsmän.

Oberoende är ett krav alltså. Men det finns större förväntningar än så. I ett annat blogginlägg skrev jag ”…Jag tror att människor läser in även andra egenskaper – civilkurage, integritet, kunnande, erfarenhet, opartiskhet, ansvarsfull”

Glömde tålamod. Det behövs nog också;)

– – – – –

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s